Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Conceperea planului de fertilizare

Publicat: 06 octombrie 2016 - 12:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Solul este principala sursă de minerale și de apă pentru culturile agricole, iar calitatea acestuia este esențială pentru plantele care vegetează și, implicit, pentru randamentul culturilor. Astfel, pentru a obține plante sănătoase, se recomandă ca în perioada de reluare a activităților agricole să se efectueze fertilizarea solului.

Click pe poza pentru galerie!

Fertilizarea solului trebuie să țină cont de anumiți factori: calitatea solului, condițiile climaterice, producția planificată, utilajele tehnologice utilizate etc. De aceea, este extrem de important ca utilizarea îngrășămintelor în vederea obținerii unei producții profitabile să se realizeze printr-un PLAN DE FERTILIZARE. Prin acesta se vor stabili dozele de îngrășăminte și mineralele care urmează să se aplice. 

 

Soluții pentru a crește eficiența fertilizanților

Pentru a ne asigura că deciziile de fertilizare a culturilor sunt corecte, eficiente și rentabile, sunt necesare analize de sol și analize foliare. Aceste determinări ajută la stabilirea stării de nutriție a unei culturi în diferite etape de creștere, asigurând, de asemenea, identificarea la timp a eventualelor probleme și oferind soluții de remediere. Pentru efectuarea unor astfel de analize, există laboratoare specializate atât în România, cât și în Uniunea Europeană, care colaborează cu fermieri, grupuri multinaționale, consultanți independenți, agronomi, stațiuni de cercetare și organizații guvernamentale din toată lumea. 

Pentru a mări eficiența fertilizanților este necesar a cunoaște nevoile de macro și microelemente ale solului și, în plus, sunt necesare lucrări de corectare a pH-ului (amendări), de evitare a compactării solurilor, precum și înființarea de sisteme de drenaj și un bun management al apei în sol prin reducerea numărului de treceri. 

Alegerea metodelor potrivite de aplicare și de încorporare a îngrășămintelor au un rol important în creșterea coeficienților aparenți de utilizare, dar presupune investiții importante în mașini și utilaje moderne. 

 

Aplicarea îngrășămintelor cu fosfor și potasiu și a microelementelor

În perioada de toamnă, odată cu înființarea culturilor de rapiță și de cereale păioase, se aplică îngrășămintele cu fosfor și cu potasiu. Dozele de fosfor cele mai folosite în practică sunt: 

 • 60-70 kg/ha pentru cultura de rapiță; 

 • 80-90 kg/ha la grâu. 

Îngrășămintele cu potasiu se aplică doar dacă analizele de sol recomandă folosirea acestora. Pentru cultura de rapiță sunt necesare doze de 40-60 kg/ha. 

Îngrășămintele cu fosfor și potasiu pot conține microelemente specifice speciilor cultivate dacă pH-ul solurilor este optim pentru mobilitatea acestora. În caz contrar, aplicarea microelementelor se va face foliar sau prin tratarea semințelor înainte de semănat. Cerealele păioase au cerințe mai mari de microelemente - bor, cupru, zinc, mangan, iar rapița este sensibilă la carențele de bor, molibden și mangan. Carența de mangan apare pe soluri organice cu pH-ul alcalin, iar diagnosticarea se poate face în funcție de conținutul acestui element în frunze. 

Alcătuirea planurilor de fertilizare este un demers care necesită o muncă de echipă în care sunt implicați specialiști din mai multe domenii agronomice. În cadrul unei ferme pot exista diferite tipuri de sol, iar tratarea nediferențiată a acestora duce la obținerea unor rezultate nesatisfăcătoare. De aceea este necesar ca producătorii agricoli să ia decizii de aplicare a îngrășămintelor având toate aceste informații și, mai mult decât atât, corect interpretate. 

 

Dragoș BĂRBULESCU

Consilier tehnic

Prutul S.A.

 

 

Articol publicat in revista Ferma nr.17(178) 1 - 15 octombrie 2016

 

Vizualizat: 1081 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!