BAyer 1200x150
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Comoara din câmp: porumbul negru

Publicat: 14 decembrie 2020 - 10:52
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Într-un câmp de galben şi portocaliu, porumbul cu bobul negru sare, cu siguranţă, în ochi. Însă ceea ce îl face cu adevărat special este o caracteristică invizibilă: conţinutul uriaş de ulei în bob!

un articol de
VIOLETA MÂŢ

„Povestea acestui porumb a început acum trei ani, când am primit în dar o populaţie de porumb cu bobul negru. Ştiam că trebuie să aibă un conţinut ridicat de proteină. La analize, surpriza a fost să găsesc un conţinut de ulei în bob de 12,3%. Hibrizii de porumb clasici au conţinut de ulei între 3,5 şi 5,5, maximum 6%”, spune Georgeta Dicu, ameliorator în cadrul Expert Agribusiness Fundulea.

porumb negru 2_b 

 

HIBRIZI DE PORUMB CU 12% PROTEINĂ ŞI 10% ULEI

 

Aceasta lucrează deja pentru a obţine, în România, hibrizi de porumb cu caracteristici excepţionale în ceea ce priveşte conţinutul de ulei şi de proteină din bob: „Această populaţie de porumb vine din afara ţării, mi-a luat ceva timp să o adaptez şi să reuşesc să o înmulţesc. De acum, pot să extrag liniile parentale şi să o introduc într-un program mai complex, împreună cu populaţiile româneşti pe care le am în lucru. Sper ca, în maximum patru, cinci ani, să ajung la hibrizi de porumb cu cel puţin 10% conţinut de ulei în bob şi, combinat, hibrizi cu conţinut de proteină de cel puţin 12-13% şi conţinut de ulei de 10%”.

 porumb ameliorat 2_b

 

ULEIUL DE PORUMB: BENEFICII PENTRU ALIMENTAŢIA UMANĂ ŞI PENTRU ZOOTEHNIE

 

Aceste două însuşiri ale porumbului - conţinutul ridicat de proteină şi de ulei - sunt extrem de valoroase atât pentru alimentaţia omului, cât şi pentru hrana animalelor. Uleiul din germeni de porumb este unul dintre cele mai sănătoase şi mai bune uleiuri vegetale care se cunosc, fiind utilizat în diferite cure, pentru tratarea unor boli ca, de exemplu, anemia la copii sau chiar în tratarea cancerului de colon, mai spune Georgeta Dicu. Aceasta recunoaşte că a studiat literatură de specialitate „de afară”, pentru că în România există foarte puţine cercetări şi studii pe acest domeniu.
„Dacă ne gândim la fermierii care au ca activitate conexă zootehnia - creşterea păsărilor şi a porcilor, în loc să folosească adaos de ulei vegetal, care este foarte important în reţetele furajere pe care le utilizează, au acest aport de ulei vegetal sănătos din bobul de porumb”, mai explică Georgeta Dicu.

_impact GEORGETA DICU_b

Culoarea neagră a boabelor de porumb este un caracter genetic şi este dată de un pigment care nu influenţează calitatea, nu este toxic sau dăunător - GEORGETA DICU, ameliorator în cadrul Expert Agribusiness Fundulea

 

DE CE-L PREFERĂ CHINEZII?

 

Cultivat în mod tradiţional în anumite regiuni din America de Sud, porumbul negru a cunoscut o adevărată explozie în ultimii ani în China.
Click AICI şi află caracteristicile forte pentru care porumbul negru a devenit atât de popular!

Vizualizat: 2025 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Grădina lui Piper - o livadă intensivă, irigată și protejată

Grădina lui Piper - o livadă intensivă, irigată și protejată

O afacere de familie, consolidată cu ajutorul fondurilor europene, produce 500 de tone de fructe pe an, în livada intensivă de la periferia municipiului Arad.
 
Redactor: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radi
Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?