Într-un câmp de galben şi portocaliu, porumbul cu bobul negru sare, cu siguranţă, în ochi. Însă ceea ce îl face cu adevărat special este o caracteristică invizibilă: conţinutul uriaş de ulei în bob!
un articol de
VIOLETA MÂŢ
„Povestea acestui porumb a început acum trei ani, când am primit în dar o populaţie de porumb cu bobul negru. Ştiam că trebuie să aibă un conţinut ridicat de proteină. La analize, surpriza a fost să găsesc un conţinut de ulei în bob de 12,3%. Hibrizii de porumb clasici au conţinut de ulei între 3,5 şi 5,5, maximum 6%”, spune Georgeta Dicu, ameliorator în cadrul Expert Agribusiness Fundulea.
Aceasta lucrează deja pentru a obţine, în România, hibrizi de porumb cu caracteristici excepţionale în ceea ce priveşte conţinutul de ulei şi de proteină din bob: „Această populaţie de porumb vine din afara ţării, mi-a luat ceva timp să o adaptez şi să reuşesc să o înmulţesc. De acum, pot să extrag liniile parentale şi să o introduc într-un program mai complex, împreună cu populaţiile româneşti pe care le am în lucru. Sper ca, în maximum patru, cinci ani, să ajung la hibrizi de porumb cu cel puţin 10% conţinut de ulei în bob şi, combinat, hibrizi cu conţinut de proteină de cel puţin 12-13% şi conţinut de ulei de 10%”.
Aceste două însuşiri ale porumbului - conţinutul ridicat de proteină şi de ulei - sunt extrem de valoroase atât pentru alimentaţia omului, cât şi pentru hrana animalelor. Uleiul din germeni de porumb este unul dintre cele mai sănătoase şi mai bune uleiuri vegetale care se cunosc, fiind utilizat în diferite cure, pentru tratarea unor boli ca, de exemplu, anemia la copii sau chiar în tratarea cancerului de colon, mai spune Georgeta Dicu. Aceasta recunoaşte că a studiat literatură de specialitate „de afară”, pentru că în România există foarte puţine cercetări şi studii pe acest domeniu.
„Dacă ne gândim la fermierii care au ca activitate conexă zootehnia - creşterea păsărilor şi a porcilor, în loc să folosească adaos de ulei vegetal, care este foarte important în reţetele furajere pe care le utilizează, au acest aport de ulei vegetal sănătos din bobul de porumb”, mai explică Georgeta Dicu.
Culoarea neagră a boabelor de porumb este un caracter genetic şi este dată de un pigment care nu influenţează calitatea, nu este toxic sau dăunător - GEORGETA DICU, ameliorator în cadrul Expert Agribusiness Fundulea
Cultivat în mod tradiţional în anumite regiuni din America de Sud, porumbul negru a cunoscut o adevărată explozie în ultimii ani în China.
Click AICI şi află caracteristicile forte pentru care porumbul negru a devenit atât de popular!