Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

COMBATEREA BURUIENILOR. 5 METODE CURATIVE

Publicat: 28 aprilie 2022 - 10:37
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Gradul ridicat de îmburuienare a terenurilor agricole din ţara noastră impune măsuri radicale. Pentru a reduce din rezerva mare de seminţe şi organe vegetative de înmulţire sunt necesare măsuri integrate.

S-a dovedit experimental că, prin măsuri corecte, în fiecare an se reduce cu 20% din rezerva acestor organe de înmulţire a buruieilor, ceea ce înseamnă că în 2-3 ani se reduce la mai mult de jumătate îmburuienarea. Ulterior, controlul îmburuienării se poate realiza şi fără mijloace chimice.

buruieni 01_b 

5 METODE CURATIVE


Metodele şi mijloacele folosite la reducerea gradului de îmburuienare se referă la:

I. Metode agrotehnice prin care se acţionează direct asupra buruienilor, indiferent că sunt anuale sau perene, monocotiledonate sau dicotiledonate.

II. Metode fizice, prin arderea buruienilor cu flacără produsă de petrol. Pe tractor se găseşte bazinul cu combustibil de la care pleacă furtunuri cu arzătoare prevăzute cu panouri de protecţie pentru plante. Este o metodă greoaie şi foarte scumpă.

III. Metode biologice de combatere a buruienilor cu duşmani naturali, în special cu insecte, cu rozătoare şi diferite microorganisme. Insectele sfredelesc rădăcinile, tulpinile, seminţele sau consumă frunze, tulpini şi reduc îmburuienarea. Există şi ciuperci, bacterii care distrug sistemul enzimatic sau produc toxine care atacă buruienile.

IV. Metode ale agriculturii de precizie (digitale). Cu ajutorul dronelor se alcătuiesc hărţi care arată gradul de îmburuienare a culturilor pe zone.

Pe baza acestora se trece la reducerea gradului de îmburuienare prin diferite mijloace:

• robotul Dino prevăzut cu senzori speciali execută prăşitul mecanic asemănător cu plivitul manual;

• vehicul autonom prevăzut cu camere multispectrale realizează praşila la sfecla de zahăr cu o precizie de sub 1 cm de planta de cultură;

• combaterea mecanică şi chimică se efectuează cu tractorul în agregat cu o prăşitoare prevăzută cu senzori de culoare care recunosc plantele şi taie numai buruienile iar unde nu ajung cuţitele se aplică un jet de erbicid numai pe buruieni, folosind doar 10% din doza de erbicide;

• se mai pot combate buruienile cu laser, prin descărcări electrice, cu jet de ulei de rapiţă încins etc.

V. Metode chimice (cu erbicide). Se folosesc numai la început, pentru reducerea rezervelor de seminţe din sol, după care controlul gradului de îmburuienare se poate realiza fără chimicale.

 

un articol de

VASILE POPESCU

Vizualizat: 937 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Cum se pastrează merele peste iarnă!

Cum se pastrează merele peste iarnă!

Când este perioada optimă pentru recoltarea merelor? Cum le depozităm și unde? Ioan Jula, pomicultor din jud. Sibiu, ne dă câteva sfaturi legate de păstrarea merelor peste iarnă pentru cei care au o livadă mică în curte.

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?