Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Colocviu KWS în vestul ţării

Publicat: 10 octombrie 2011 - 16:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

În ziua de 23 septembrie, KWS Seminţe România a organizat o acţiune de popularizare a hibrizilor de porumb, pe loturile deţinute de Combinatul Agroindustrial Curtici, în judeţul Arad

Click pe poza pentru galerie!

Deşi vremea era prielnică muncilor câmpului, au ţinut să fie alături de KWS peste 80 de persoane: fermieri, distribuitori, parteneri KWS. Mediatic, evenimentul a fost acoperit de Ferma Media Grup, atât prin popularizarea acţiunii, cât şi prin distribuirea de reviste fermierilor prezenţi.

Manifestarea KWS a fost deschisă de Dana Savu, Director Regional de Vânzări Regiunea 4, după care gazda acţiunii, Dimitrie Muscă, directorul Combinatului Agroindustrial Curtici a prezentat succint adaptabilitatea hibrizilor la terenurile din zonă.

A doua parte a programului a constat în inspectarea, rând pe rând, a tuturor hibrizilor cultivaţi pe exploataţia din Curtici. Prezentarea, la „firul” plantei, a caracteristicilor hibrizilor, a fost urmată de explicaţii oferite fermierilor de către membrii echipei KWS şi Dimitrie Muscă.

Colocviul KWS a luat sfârşit printr-o masă festivă, care a avut loc în incita Combinatului, unde, fireşte, participanţii au continuat dezbaterile despre porumb, secetă şi preţurile cerealelor.


Caracterizarea hibrizilor de porumb KWS

„La hibrizii noştri se poate remarca un habitus al plantei impresionant, cu inserţia ştiuletelui mediu înaltă, au frunzele erecte, cu un număr mare de frunze până la inserţia ştiuletelui, limbul frunzelor este lat şi lung, au un stay-green bun.

Toate aceste avantaje fac ca hibrizii KWS să aibă o stare fitosanitară foarte bună a aparatului foliar şi a ştiuletelui până la sfârşitul vegetaţiei, să valorifice bine inputurile şi să aprovizioneze corespunzător ştiuleţii cu substanţe, deci producţiile sunt excelente”, susţine Dana Savu.

LOSC: Cel mai timpuriu hibrid KWS, poate fi cultivat şi în cultură dublă, cu un indice de plutire foarte bun, ceea ce îi conferă o calitate excelentă pentru morărit, obţinându-se un mălai grisat foarte bun.

SEVERO: Hibridul cu cea mai bună productivitate şi stabilitate dintre timpurii şi care răspunde foarte bine la tehnologii intensive de cultură, are o pierdere rapidă a apei din bob, după maturitatea fiziologică.

RONALDINIO: Un hibrid triliniar, bob sticlos, recomandat pentru zonele colinare, soluţie foarte bună pentru cultura dublă, dar şi pentru morărit.

GAVOTT: Un hibrid foarte stabil şi productiv, bob sticlos, recomandat în cultura dublă pentru siloz, având un stay-green foarte pronunţat, putând fi semănat şi în cazul unor temperaturi scăzute, de 4-6 grade Celsius.

KRABAS: Prezintă un aspect foarte plăcut al ştiuleţilor bine acoperiţi cu boabe, iar boabele au o culoare portocalie, cu un număr de 40 boabe pe rând şi 12-14 rânduri, ceea ce denotă un randament foarte bun.

KAMELIAS: Hibrid semitimpuriu foarte stabil şi productiv, cu un ştiulete compact şi boabe foarte mari, ceea ce îi conferă un ritm foarte bun de pierdere a apei la maturitatea fiziologică.

KINEMAS: Din clasa 350 FAO, unde este foarte greu să îi găsim un adversar, are un ştiulete de formă conică, cu boabe plate şi mari, având o pierdere rapidă a apei din bob, dar şi un randament în boabe foarte bun.

KXA 6471: Tolerant la secetă, cu o foarte bună polenizare, talia plantei este medie, cu un foliaj bogat şi compact.

GARBURE: Un hibrid robust, cu inserţia ştiuletelui medie-înaltă, foliaj foarte bogat, ceea ce îl avantajează în cazul unor condiţii vitrege de climă şi tehnologie, cu o excelentă producţie în boabe. Este recomandat şi la siloz. Boabele sunt de tip dentat de culoare galbenă, ştiuletele este lung şi gros, de formă conică, cu rahis de culoare roşie.

KAIFUS: Hibrid triliniar, cu un bob de tip dentat foarte mare, ştiuletele de formă cilindro-conică, are o talie înaltă, cu inserţia ştiuletelui înaltă şi foliaj bogat. Pierde repede apa la maturitate datorită boabelor foarte mari şi late. Hibrid recomandat atât pentru boabe, cât şi pentru siloz.

KWS 2376: Cel mai tolerant hibrid la secetă, cu un ştiulete conic şi gros de lungime medie, boabe mari de tip dentat şi o talie medie spre mică. În zonele cu arşiţă este soluţia ideală, are o toleranţă excelentă la secetă şi arşiţă.

KORNELIUS: Hibrid recomandat pentru producţia de boabe. Ştiuletele este lung, de grosime medie, un rahis subţire şi cu boabe de tip semidendat lungi, de culoare galben-portocalie. Are o talie înaltă, cu frunzele late, oferind posibilitatea de a acumula foarte bine substanţele nutritive în ştiuleţi.

KARMAS: Hibridul de genetică nouă KWS, performant şi stabil, recomandat pentru producţia de boabe şi siloz. Are talie foarte înaltă cu foliaj bogat, ştiuletele este lung, de grosime medie, boabe de tip semidentate de culoare galbenă, cu un ritm rapid de pierdere a apei din bob, cu o foarte bună masă hectolitrică a boabelor.

KWS 1394: Un hibrid care impresionează prin stabilitatea producţiei în condiţii diferite. Are ştiuleţi lungi, de formă conică, cu rahis roşu. Boabele sunt de tip semidentat-sticlos, de culoare galben-roşiatică. Este recomandat la producţia de boabe şi siloz, are foarte bună toleranţă la secetă, răspunde bine la o tehnologie performantă.

KWS 3381: Un hibrid cu un randament foarte bun în boabe, caracterizat prin stabilitate şi plasticitate ecologică, cu ştiulete de formă conic-îngroşată, cu un număr de 16-18 rânduri, rahis subţire de culoare roşie, boabe de tip dentat.

STANZA: Hibrid recomandat pentru producţia de boabe şi siloz. Are o talie foarte înaltă, cu frunze erecte, ştiulete de lungime medie, de formă conic-îngroşată, cu rahis roşu deschis, boabe de tip dentat de culoare galbenă. Adaptabilitate bună la condiţii diferite de cultură şi tehnologie.

KITTY: Unul din cei mai vânduţi hibrizi din vestul ţării, reprezentând performanţa în condiţii intensive, are dublă utilitate - boabe şi siloz, răspunde foarte bine la inputuri. Kitty are talie înaltă, cu foliaj foarte bogat, ştiuleţi de lungime medie, de fomă conic-îngroşată, cu rahis subţire, de culoare roşie, boabe de tip dentat.

KREBS: Hibrid recomandat pentru producţia de boabe. Un tardiv cu o toleranţă foarte bună la secetă, talia plantei medie, ştiuletele este lung şi gros, de formă cilindro-conică, boabe de tip dentat, mari, de culoare galbenă. Valorifică la maxim inputurile şi în condiţii de cultură intensivă realizează producţii excepţionale.

MIKADO: Campionul silozului, talie şi foliaj impresionante, poate fi recoltat şi în ştiuleţi în zonele unde se acumulează necesarul termic pentru maturare. Ştiuletele este lung şi gros, de formă conic-îngroşată, boabe de tip dentat de culoare galben închis. Mikado suportă densităţi de până la 85.000 plante/hectar.

Silozul provenit din Mikado are digestibilitate superioară, proporţie bună de stiuleţi în total masă verde, nivel superior al producţiei totale.

Vizualizat: 1378 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?