Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Codisem: pasiune și inovație

Publicat: 05 februarie 2013 - 16:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Și în anul 2013 varietățile de floarea soarelui și porumb CODISEM vor confirma, prin performanță, așteptările fermierilor

Click pe poza pentru galerie!

Despre valoarea hibrizilor CODISEM și despre provocările anului 2013, vorbește dl. inginer George SOARE, Director general al SAVA Holding.

 

Domnule director, de curând am pășit într-un nou an. Ce veți propune pieței agricole în anul 2013?

George Soare: Brandul CODISEM poate fi asociat cu inovația și diversitatea unui portofoliu genetic de excepție, grație unei activități susținute și diversificate de cercetare, activitate unde aplicăm cele mai noi tehnologii în domeniu, iar dintre acestea putem enumera: biotehnologiile, markerii moleculari, poliploidia sau alte tehnologii moderne specifice ameliorării plantelor.

Aceste tehnologii ne permit, pe de-o parte, scăderea duratei de obținere și lansare pe piață de noi hibrizi, mai ales pentru floarea-soarelui, porumb și rapiță, dar și controlarea mai bună a modului de transmitere la noile varietăți a unor caractere extrem de importante, cum ar fi rezistența la boli, talia plantelor, caracterul ,,stay green’’ pentru hibrizii de porumb pentru furaj sau alte caractere care influențează randamentul și calitatea producției.

Firma CODISEM are în acest moment un portofoliu de varietăți extrem de larg, dar cu o genetică de ultimă generație, aspect demonstrat de faptul că mai mult de 90 la sută din portofoliul de hibrizi este omologat în ultimii 5 ani, dar și în condițiile unui număr impresionant de hibrizi, cum ar fi, spre exemplu, cazul porumbului, unde în acest moment sunt în comercializare mai mult de 55 de hibrizi de ultimă generație.

Varietățile CODISEM sunt testate în stațiuni și centre de testare din toată Europa, pentru a se putea surprinde cât mai bine comportamentul acestora în condiții pedoclimatice cât mai diferite și unde să putem verifica o serie largă de caractere importante pentru fermieri, cum ar fi toleranța la secetă, cold test-ul pentru porumb, conținutul în ulei pentru floarea-soarelui, rezistența la ger în cazul culturii de rapiță și multe alte aspecte extrem de importante.

Tot pentru această activitate extrem de complexă dar și laborioasă, colaborăm cu foarte multe stațiuni de cercetare din toate regiunile țării, unde testăm, de asemenea, varietățile noastre. Această muncă riguroasă este extrem de necesară în procesul de selecție a varietăților introduse pe piața românească, dar în același timp doar așa putem avea siguranța că oferim produse de calitate și adaptate perfect condițiilor din țara noastră.

Gama de hibrizi de porumb CODISEM se remarcă prin varietăți cu adaptabilitate deosebită la condițiile pedoclimatice din România și nu numai, manifestând o constanță deosebită a producției în condiții extrem de diferite, așa cum putem menționa hibrizii CODICLAR și READI, dar și hibrizi cu o toleranță deosebită la secetă și cu o productivitate de excepție chiar și în condițiile unui an cum a fost 2012, și aici avem în vedere hibrizii CODIREAL și CODIPLAY, hibrizi care suntem siguri că se vor bucura de un succes deosebit pe piața din țara noastră.

Tot ca recomandare ne putem referi și la hibrizii CODITOUL și CODIGOAL, varietăți care răspund prin producții deosebite unor tehnologii de nivel înalt și cu o viteză de pierdere a apei la recoltare foarte rapidă.

Pentru producerea de porumb siloz amintim hibridul CODIMAX, care răspunde extraordinar de bine cerințelor de obținere a silozului, dispunând de un raport amidon/celuloză echilibrat și o digestibilitate și paleabilitate deosebită, făcând furajul extrem de apreciat de rumegătoare, în special în cazul vacilor de lapte.

Hibrizii de floarea-soarelui comercializați de noi în România sunt adaptați perfect pentru toate zonele de cultură și răspund nevoilor și cerințelor fermierilor, iar în acest caz am evidenția în special varietățile care folosesc tehnologia CLEARFIELD și care se caracterizează prin talie mijlocie, cu o rezistență la cădere foarte bună, calatidii mari, producții foarte mari și conținut de ulei foarte ridicat, cu valori între potențiale de 50-54 la sută, iar ca evidențiere putem să ne gândim la hibrizii CODIZOL CL și CODIVOX CL.


Ați traversat primul an de la sosirea în România a brandului francez de producere de semințe - CODISEM. Cum evaluați rezultatele de producție ale varietăților pentru piața din România?

George Soare: Din păcate pentru agricultori, în anul 2012, în multe zone din România, am avut condiții climatice nefavorabile pentru culturile de porumb și floarea - soarelui; în schimb, putem spune că am avut și o parte bună în acest an în cazul nostru, deoarece varietățile comercializate de noi s-au comportat foarte bine în aceste condiții neprielnice, iar rezultatele au fost bune pentru acest an, lucru care a dus la aprecieri pozitive din partea agricultorilor care au folosit genetica noastră. Acest aspect ne conferă încredere în dezvoltarea ulterioară a suprafețelor cultivate cu hibrizii noștri.

Toleranța deosebită la seceta manifestată de varietățile noastre de floarea-soarelui și porumb, dar și producțiile obținute cred că vor duce în viitor la consolidarea brandului CODISEM ca un brand perfect adaptat la condițiile din România, dar și ca o firmă care lucrează pentru a găsi soluții pentru nevoile specifice ale fermierilor.

 

Cum poziționați CODISEM în timp pe piața din România?

George Soare: Poate este prematur astăzi să vorbim despre viitor, dar pe de altă parte noi credem în visele noastre, în ceea ce știm să facem și în modul cum facem, credem în pasiunea pe care o avem și pe care o punem în slujba dezvoltării acestui brand, un brand CODISEM pe care îl dorim cât mai aproape de sufletul fermierilor.

A consemnat Elvira RUSIN
SAVA HOLDING

Vizualizat: 684 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Brinkman - Let’s improve together Titan Machinery - Red Carpet 2019
Cultura anului 2019

Care credeţi că va fi cea mai rentabilă cultură agricolă în 2019?