Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Cod roşu la recoltare

Publicat: 08 iulie 2020 - 20:27
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Ce ţi-e şi cu vremea asta... Luni de zile ne-am rugat să scăpăm de secetă iar atunci când natura s-a îndurat, vărsându-şi lacrimile pe ogoarele noastre, situaţia pare la fel de sumbră.

Pentru unii tardiv, pentru alţii în exces, precipitaţiile care au căzut în iunie vor avea, se pare, un impact nu tocmai pozitiv asupra culturilor agricole. Poate doar semănăturile de primăvară să profite de aceste ploi târzii. Dacă în alţi ani, la mijloc de iunie, campania de recoltat cereale păioase era în plină desfăşurare, acum cei mai mulţi dintre fermieri au aşteptat până în iulie secerişul. Chiar şi aşa, prognozele sunt destul de modeste.

 cod rosu la recoltare_b

Dijmuită de secetă, recolta pierde și la calitate

Vasile Târziu, de pildă, estimează că cel puţin 40 la sută din producţia de grâu i-a fost compromisă de condiţiile climatice din acest sezon. „Pe noi cel mai mult ne-a afectat seceta. Avem insule pe anumite parcele în care grâul are complet distrus sistemul radicular, spicele sunt şiştave. Nu cred că vom recolta mai mult de 4 tone în medie la hectar, în condiţiile în care am aplicat toate tehnologiile”, ne-a declarat fermierul din judeţul Timiş.

Acesta lucrează puţin peste 2.500 de hectare în zona Cenad - Sânnicolau Mare şi nu-şi aminteşte un sezon ca acesta în cei 25 de ani de activitate. Pe de altă parte, constată el, ploile de la început de iunie au favorizat dezvoltarea bolilor şi a dăunătorilor. „Excesul de umiditate a dus la apariţia fungilor, a putregaiurilor, după ce insectele au proliferat pe perioada secetei din primăvară. Am fost nevoiţi să intervenim pentru a face faţă presiunilor din câmp”, constata bănăţeanul.

Vasile_Tarziu_b

Orzul bio, ameninţat de importurile ieftine

La grâu a făcut două tratamente, mai puţin pe loturile semincere - o suprafaţă de 250 de hectare, unde a aplicat trei tratamente. Pe lângă grâu (1.220 ha), în toamnă a înfiinţat 726 hectare cu rapiţă, dar şi 140 de hectare cu orz cultivat în sistem ecologic. „Rapiţa nu a suferit atât de mult din cauza secetei. Sperăm să recoltăm o medie de 3 tone la hectar. Pe de altă parte, la orz dacă obţinem 4.500 kg suntem mulţumiţi. Cererea pentru orzul bio era destul de mare, însă de anul trecut au apărut importuri ieftine din Africa şi Ucraina iar din această cauză preţurile nu mai sunt atât de atractive”, se plângea bănățeanul.

Culturile de primăvară promit mai mult

Atât floarea-soarelui, căruia Vasile Târziu i-a alocat o suprafaţă de 620 de hectare, cât şi cele 104 hectare cu soia se prezintă în condiţii optime. Asta după ce a reînsămânţat întreaga suprafaţă cu soia, pentru că plantele nu au mai răsărit din cauza lipsei apei. La porumb, în schimb, a renunţat...

6 tone la grâu, sub aşteptări

Tot pe graniţa de vest, dar mai la nord, în Bihor, lipsa ploilor din prima parte a anului şi excesul de umiditate din ultima vreme au creat premizele unui an agricol mediocru, după cum l-a caracterizat Mihai Budai, tehnologul de la Agroind Cauaceu, una dintre fermele cu pretenţii din zonă. „Culturile au suferit mult din cauza secetei iar după ce au venit ploile au apărut fuzarioza la spicele de grâu şi îmburuienările la porumb. Chiar şi aşa, estimăm o producţie la grâu între 6.000 şi 6.500 kg la hectar, iar în cazul orzului şi orzoaicei sperăm să obţinem ceva mai mult, pentru că plantele au avut o înflorire mai timpurie. La grâu am pierdut cel puţin 1.100 kg din cauza vremii extreme”, consideră inginerul agronom. În toamnă, societatea administrată de Dan Corbuţ a înfiinţat 1.500 de hectare cu grâu şi 400 de hectare cu orz şi orzoaică pentru sămânţă. A doua cultură ca pondere este porumbul, care ocupă o mie de hectare.

Mihai_Budai_b

În pericol de a nu-şi onora contractele

În acelaşi timp, în Bărăgan, una dintre cele mai afectate regiuni din ţară de seceta pedologică, situaţia este şi mai complicată. Gheorghe Ţuţuianu, proprietarul SC Lux Com SRL, care exploatează în jur de 4.500 de hectare în judeţele Ialomiţa şi Călăraşi, a înfiinţat în toamnă 1.400 de hectare cu grâu, din care au rămas cam 1.250. „Avem parcele care au fost compromise în proporţie de 80 la sută. Am şi întors o parte din suprafeţele semănate cu grâu şi rapiţă, aproximativ 250 de hectare”, ne-a explicat fermierul.

Toate speranţele sale se îndreaptă acum spre culturile de primăvară, care au avut totuşi parte de condiţii mai bune de dezvoltare - 1.500 ha cu porumb, 700 ha cu floarea-soarelui şi 200 ha cu soia.

Gheorghe Ţuţuianu nu este însă sigur că-şi va putea onora contractele cu traderii.

Gheorghe_Tutuianu_b

A RENUNŢAT LA PORUMB

Vasile Târziu a renunţat la porumb din cauza mistreţilor, care s-au înmulţit peste măsură şi îşi fac de cap în zonă fără a putea fi opriţi în vreun fel. Vânatul este interzis în pădurea de la Cenad, care aparţine de Parcul Natural Lunca Mureşului, o zonă protejată prin lege. Din păcate, pagubele sunt suportate în totalitate de către fermieri.

SECETA I-A ÎNCURCAT SOCOTELILE CU TRADERII

 „Am încheiat mai multe contracte, o parte cu livrarea la recoltare şi o parte cu livrarea în ianuarie anul viitor, depozitarea fiind practic în sarcina mea. N-am luat însă în calcul seceta asta care ne-a dap peste cap socotelile. Iar ploile care au venit în iunie nu au avut o distribuţie uniformă, în condiţiile în care suprafeţele pe care le lucrăm noi se întind pe mai bine de o sută de kilometri”, constată Gheorghe Ţuţuianu.

Traderii din Portul Constanţa i-au oferit 755 lei pe tona de grâu, 1.400 şi 1.450 de lei pe tona de floarea-soarelui şi 1.750 lei pe tona de rapiţa. În cazul porumbului, a acceptat să vândă cu 640 şi 680 lei/tonă.

 

un articol de

LIVIU GORDEA

Vizualizat: 3437 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Află care este tehnologia folosită pentru cultivarea tomatelor în solar de Florin Pop, în Seleuş, judeţul Arad. Fermierul cultivă cultivă legume pe două hectare (din care 60 de arii solarii) şi de peste 10 ani foloşte programul tehnologic Syngenta pentru protecţia plantelor şi combaterea dăunătorilor.

Reporter: Gheorghe Ghișe

Video: Zsolt Tamássy

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?