Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

COACEREA deplină a RECOLTEI- „ospăţul” PLOŞNIŢELOR!

Publicat: 21 august 2017 - 19:13
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

PROTECŢIA PLANTELOR. În acest an, grâul de toamnă a avut parte de mult stres, atât de natură abiotică (vreme imprevizibilă), cât şi de natură biotică (atacul dăunătorilor, bolilor sau probleme cu îmburuienarea etc). 

Cu multă trudă, fermierii au reuşit să treacă peste aceste provocări, aşteptând cu sufletul la gură momentul recoltatului. Culegerea roadelor muncii necesită multă organizare din partea fermierilor. Ideal este să recoltezi grâul într-un timp cât mai scurt şi cu pierderi minime. (…)

În condiţiile climatice din ţara noastră, ploşniţa cerealelor (Eurygaster spp.) este cel mai periculos dăunător al grâului, în special în zonele din sud şi sud-est. Este o specie monovoltină (o generaţie pe an) şi iernează în frunzarul pădurilor de stejar. Larvele şi ulterior adulţii noii generaţii se hrănesc cu boabele de grâu aflate în diferite stadii de dezvoltare.
Cercetările efectuate la INCDA Fundulea de către Popov a arătat că o condiţie esenţială pentru o iernare reuşită a ploşniţelor constă în acumularea unei cantităţi cât mai mari de substanţe de rezervă în corpul gras al insectelor, proporţia acestora faţă de masa uscată fiind cuprinsă între 30,48 şi 37,75% în cazul femelelor şi între 28,85% şi 36,86% în cazul masculilor. Se consideră că ploşniţele noii generaţii au nevoie de o perioadă de hrănire de 10-12 zile pentru acumularea rezervelor grase, necesare supravieţuirii pe timpul sezonului rece. Dacă grâul a fost recoltat la timp, există şansa ca ploşniţele să nu se hrănească suficient, prin urmare ele zboară spre solele nerecoltate sau unde recoltarea întârzie foarte mult, pentru a-şi continua hrănirea cu boabele coapte deplin.

plosnita-grau_b

În practică, au fost multe cazuri cu sole de grâu unde s-a întârziat recoltarea, la care, deşi nu s-a atins pragul economic de dăunare (PED) specific acestui dăunător, pe parcursul perioadei de vegetaţie s-a înregistrat un procent ridicat de boabe înţepate, cu consecinţe negative asupra calităţii producţiei.

O zi de campanie cu combina „pe butuci”, o şansă în plus pentru insecte. Tocmai de aceea, recoltarea grâului nu trebuie să dureze mult, pentru a nu da  posibilitatea insectelor să-şi continue hrănirea.

Ce alte probleme în lanul auriu apar în perioada recoltării, aflaţi din revista Ferma, ediţia 15-31 august 2017!

Vizualizat: 754 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?