Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

COACEREA deplină a RECOLTEI- „ospăţul” PLOŞNIŢELOR!

Publicat: 21 august 2017 - 19:13
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

PROTECŢIA PLANTELOR. În acest an, grâul de toamnă a avut parte de mult stres, atât de natură abiotică (vreme imprevizibilă), cât şi de natură biotică (atacul dăunătorilor, bolilor sau probleme cu îmburuienarea etc). 

Cu multă trudă, fermierii au reuşit să treacă peste aceste provocări, aşteptând cu sufletul la gură momentul recoltatului. Culegerea roadelor muncii necesită multă organizare din partea fermierilor. Ideal este să recoltezi grâul într-un timp cât mai scurt şi cu pierderi minime. (…)

În condiţiile climatice din ţara noastră, ploşniţa cerealelor (Eurygaster spp.) este cel mai periculos dăunător al grâului, în special în zonele din sud şi sud-est. Este o specie monovoltină (o generaţie pe an) şi iernează în frunzarul pădurilor de stejar. Larvele şi ulterior adulţii noii generaţii se hrănesc cu boabele de grâu aflate în diferite stadii de dezvoltare.
Cercetările efectuate la INCDA Fundulea de către Popov a arătat că o condiţie esenţială pentru o iernare reuşită a ploşniţelor constă în acumularea unei cantităţi cât mai mari de substanţe de rezervă în corpul gras al insectelor, proporţia acestora faţă de masa uscată fiind cuprinsă între 30,48 şi 37,75% în cazul femelelor şi între 28,85% şi 36,86% în cazul masculilor. Se consideră că ploşniţele noii generaţii au nevoie de o perioadă de hrănire de 10-12 zile pentru acumularea rezervelor grase, necesare supravieţuirii pe timpul sezonului rece. Dacă grâul a fost recoltat la timp, există şansa ca ploşniţele să nu se hrănească suficient, prin urmare ele zboară spre solele nerecoltate sau unde recoltarea întârzie foarte mult, pentru a-şi continua hrănirea cu boabele coapte deplin.

plosnita-grau_b

În practică, au fost multe cazuri cu sole de grâu unde s-a întârziat recoltarea, la care, deşi nu s-a atins pragul economic de dăunare (PED) specific acestui dăunător, pe parcursul perioadei de vegetaţie s-a înregistrat un procent ridicat de boabe înţepate, cu consecinţe negative asupra calităţii producţiei.

O zi de campanie cu combina „pe butuci”, o şansă în plus pentru insecte. Tocmai de aceea, recoltarea grâului nu trebuie să dureze mult, pentru a nu da  posibilitatea insectelor să-şi continue hrănirea.

Ce alte probleme în lanul auriu apar în perioada recoltării, aflaţi din revista Ferma, ediţia 15-31 august 2017!

Vizualizat: 735 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?