Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Cireșar, luna primelor recolte în cultura mare

Publicat: 27 iunie 2014 - 18:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

După o lună mai nu tocmai favorabilă agriculturii, din cauza ploilor, am intrat într-un sezon în care trebuie să înlăturăm pagubele lăsate de vremea rea și să recoltăm, în timp scurt și fără pierderi, primele culturi ajunse la maturitate

Click pe poza pentru galerie!

• Orzul se recoltează la maturitatea deplină a boabelor, respectiv când umiditatea acestora este sub 16-17%. Întârzierea recoltării la această plantă se soldează cu pierderi foarte mari, cauzate de ruperea spicelor și de scuturarea boabelor. Nivelul recoltelor la soiurile actuale de orz, în unele zone, depășește producția medie a porumbului, iar tehnologia orzului presupune cheltuieli mai mici decât la porumb.

Raportul boabe - paie este de 1:1,5. Având în vedere necesarul mare de hrană pentru zootehnie și cererea în creștere pentru orz, în special din China, ar trebui reconsiderate suprafețele cu orz care se vor însămânța la toamnă.

• Orzoaica destinată procesării pentru bere se recoltează numai după ce umiditatea boabelor a scăzut sub 15%, pentru a obține un malț de calitate bună.

• Recoltarea secarei pentru boabe începe în zonele cu soluri nisipoase din sudul Olteniei, din nord-estul Bărăganului și din vestul Transilvaniei și se încheie în zonele submontane. La secară, coacerea este mai uniformă decât la grâu și la orz, deoarece secara își încheie înfrățirea din toamnă. Boabele sunt cu grad diferit de acoperire în palei, ceea ce mărește pericolul de scuturare. Talia mare a tulpinilor crește pericolul de înfundare a combinelor, considerent pentru care, în unele situații, lățimea brazdei trebuie să fie mai mică.

• Triticalele. Pe solurile nisipoase, soiurile timpurii ajung la maturitatea deplină a boabelor în această lună. Zbârcirea boabelor și încolțirea lor în spic pe vreme ploioasă, la recoltare, sunt defectele genetice ale acestei plante. De aceea, recoltarea trebuie să se facă în timp scurt, înainte ca umiditatea boabelor să scadă sub 16%.

• Recoltarea rapiței pentru ulei. Sub aspect tehnic, recoltarea acestei culturi este dificilă din cauza scuturării ușoare. În unele lanuri, plantele au un mare grad de înclinare din cauza, pe de o parte, a precipitațiilor abundente, și pe de altă parte ca urmare a unor fertilizări dezechilibrate, cu doze în favoarea azotului. Pentru a putea recolta în bune condiții direct din lan cu combina, cu circa 5-7 zile înainte de recoltare, în faza când plantele au devenit galben-liliachii, se aplică un desicant. Umiditatea semințelor la recoltare este de 16%. Imediat după recoltare, boabele se uscă până la umiditatea de 9-10%.

Raportul între producția de semințe și paie este de 1:1,5-2.
După recoltare, în funcție de zona de cultură și de posibilitățile de irigare, trebuie aleasă o specie de plantă agricolă cu perioadă scurtă de vegetație pentru însămânțare în cultura a doua.

 

Însămânțarea culturilor succesive

Porumbul pentru boabe se cultivă în Câmpia Română, în sudul Moldovei, în Dobrogea și parțial în vestul țării, dacă semănatul se va putea efectua la începutul lunii. Se vor alege numai hibrizi extratimpurii și timpurii, din grupele FAO 90 și 100. Este de preferat ca semănatul să se facă direct în teren nelucrat, pentru a câștiga câteva zile în ajungerea la maturitate. Dacă terenul este însă tasat, este necesară o afânare fără întoarcerea brazdei.

Fertilizarea se poate face cu N80-100 kg/ha s.a. Desimea la recoltare este de 65-70 mii pl/ha, hibrizii extratimpurii și timpurii semănați având o talie mai mică. Cultura reușește numai în condiții de irigare sau pe soluri cu aport freatic. Dacă toamna va fi scurtă iar boabele nu ajung la maturitate, se va obține un porumb valoros pentru însilozare.

Fasolea are, de asemenea, perioadă scurtă de vegetație, fiind recomandată în sudul țării. Pentru reușita culturii sunt necesare irigații, factorul apă fiind limitativ. Pentru a câștiga timp, dacă terenul nu este îmburuienat și foarte tasat, pregătirea solului se va face fără arătură sau se va semăna direct în teren nelucrat, cu semănători speciale. Fertilizarea se va face numai cu îngrășământ cu azot, deoarece plantele vor valorifica fosforul aplicat anterior. Combaterea buruienilor se va asigura prin erbicidare. Semănatul se face ca și în cultura principală în ceea ce privește densitatea, distanța între rânduri și adâncimea de încorporare a semințelor.

Soia, ca și fasolea, poate avea succes pe solurile irigate din sudul țării, fiind indicate soiurile timpurii. Bacterizarea semințelor este pe deplin motivată. Fertilizarea cu 40 - 50 kg/ha azot se va face numai la prașila I sau odată cu administrarea apei de irigat. În funcție de mersul vremii, se vor aplica 3-5 udări, cu norme de 500-600 mc/ha. Tehnologia semănatului și cea a lucrărilor de îngrijire sunt identice cu cele specifice culturii principale.

Meiul pentru boabe se poate semăna până la mijlocul lunii iunie, la 12,5 cm între rânduri, cu 25 kg/ha sămânță. Cultura reacționează favorabil la irigare, intervalul între udări fiind de 15-20 zile, iar normele de udare de 500-550 mc de apă/ha.

 

Erbicidarea prășitoarelor

Combaterea buruienilor din culturile semănate în primăvară este mai dificilă față de anii normali sub aspect climatic, din cauza precipitațiilor excedentare din luna mai, dar și a temperaturilor mai scăzute care au favorizat creșterea buruienilor și au stagnat creșterea plantelor. Acest fenomen este frecvent întâlnit la culturile mai pretențioase față de căldură.

Erbicidările se fac în funcție de specia cultivată și de structura buruienilor din câmp, reușita lucrării depinzând de alegerea corectă a erbicidului, de respectarea dozei și de corectitudinea tehnologiei de aplicare. Acolo unde este posibil și unde situația o impune, efectuarea unei prașile mecanice între rânduri este obligatorie, deoarece solurile sunt în general bătătorite de ploile torențiale din ultima perioadă.

 

Controlul fitosanitar

Starea de sănătate a plantelor se verifică periodic, plantele lovite de grindină fiind foarte sensibile la boli. Dacă amânăm această verificare, chiar și numai 2-3 zile, riscăm infestarea culturii cu boli și dăunători, iar combaterea lor se va efectua cu cheltuieli mai mari. Paleta insecticidelor și a fungicidelor care se comercializează azi în România, de către cele mai importante firme din lume, este foarte largă. Fermierul trebuie să aleagă produsul corect și să respecte toate indicațiile menționate pe eticheta produsului.

 

ȘTIAȚI CĂ...

• Plantele de porumb cu frunzele înroșite nu sunt bolnave, ci prezintă carență de fosfor, aprovizionarea cu acest element se va îmbunătăți odată cu creșterea temperaturii.

• Culturile de porumb lovite de grindină în primele faze de vegetație nu trebuie întoarse, plantele își vor forma frunze noi. Pentru refacerea rapidă a acestor culturi este necesară o fertilizare cu 50-100 kg/ha azot și efectuarea unei prașile mecanice între rânduri.

• Ploile torențiale din luna mai au inundat galeriile șoarecilor, care în unele zone deveniseră un real pericol pentru numeroase culturi.

• În acest an, în unele zone din țară, acolo unde nu s-au făcut tratamente, rugina galbenă a produs pagube culturilor de grâu. Boala a fost favorizată de temperaturile mai scăzute (10-15°C) și de umiditatea atmosferică ridicată (70-90%). Sensibilitate au manifestat culturile semănate cu densități mari și cele fertilizate excesiv cu azot.

Vizualizat: 586 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga MASSEY FERGUSON 7722: Un tractor care lucrează în orice condiţii Brinkman - Let’s improve together
Cultura anului 2019

Care credeţi că va fi cea mai rentabilă cultură agricolă în 2019?