Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

CINE şi CUM CULTIVĂ "iarba dracului"?

Publicat: 23 iunie 2017 - 16:26
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

EXPORTĂM TUTUN! Inter Agro este în continuare cel mai mare producător de tutun din România. Deşi cu fiecare an suprafeţele s-au redus, totuşi calitatea culturii a crescut. Tot tutunul pleacă la export deşi România este un mare exportator de… ţigarete!

Faţă de primul an (2002) în care s-a plantat tutun Virginia acum sunt cu 100 ha mai puţin. În anii de vârf s-au plantat şi 800 ha cu tutun, destul cât să asigure funcţionarea la parametrii programaţi ai fabricii de procesare a tutunului Romital, care aparţine, ca şi Seed Procesing - societatea care se ocupă de producţia de tutun, colosului din agribusiness-ul românesc, Inter Agro. 
Directorul şi administratorul Romital, Constantin Rac, spune că atunci când produceau 16.000 tone tutun verde lucrau în două schimburi circa 120 oameni. Acum se lucrează doar într-un schimb, cu mai puţin de 40 de angajaţi. (…)
Emil Capdefier, directorul societăţii Seed Procesing, cel care se ocupă efectiv de cultura "ierbii diavolului" (cum mai este cunoscut popular tutunul) este la bază inginer automatist. Acum automatizează şi cultura tutunului. Acolo unde este posibil, fireşte. Anul acesta a plantat 301,65 ha cu trei soiuri Virginia. Sămânţa a costat în jur de 60.000 euro şi a fost achiziţionată de la Institutul Bergerac din Franţa.

cultura-de-tutun_b

Fumătorii ar trebui să ştie câtă muncă se depune pentru ca aroma din ţigarete să ajungă sub nasul lor. Sămânţa vine gata pregătită pentru rodire. Adică încasetată în turbă. Aceste casete se aşează pe un pat de apă în solarii, acolo unde li se asigură condiţii de germinare şi creştere. După răsărire se fac tratamente preventive din 7 în 7 zile. 
Apoi tutunul este plantat în câmp cu ajutorul maşinilor de plantat. (…) După plantare se efectuează şase tratamente.

Detalii privind paşii tehnologici de cultură şi care este principalul indiciu al calităţii tutunului, aflaţi din revista Ferma, ediţia 15-30 iunie 2017!

Vizualizat: 1789 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?