Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Cine a riscat cu semănatul timpuriu, a câştigat

Publicat: 25 octombrie 2019 - 15:22
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Cu fiece zi bună de lucru, producătorii agricoli îşi intensifică activitatea cu scopul de a încheia în cele mai bune condiţii un sezon de producţie extrem de greu şi, în acelaşi timp, fac eforturi să pună baze trainice unui nou ciclu productiv. Însămânţările de toamnă grăbesc lucrările de recoltare şi pregătirea terenurilor pentru înfiinţarea noilor culturi.

 

Specialiştii recomandă ca arătura să fie executată imediat după eliberarea terenurilor, în agregat cu grapa stelată, la o adâncime de 20-22 cm, concomitent cu încorporarea îngrăşămintelor sub brazdă sau administrate la suprafaţă, urmând a fi introduse în sol odată cu pregatirea patului germinativ.

Foto-1s219Click pe poza pentru galerie!

IAŞI
Testări cu rezultate practice deosebite
Capriciile vremii au pus la grea încercare capacitatea fermierilor ieşeni de a se adapta la condiţiile pedoclimatice severe, de a folosi noi tehnologii de cultură, seminţe hibride performante, soluţii inovative de fertilizare sau de protecţie a plantelor. “Am terminat de adunat floarea din câmp; recoltele pleacă de la 2.500 kg/ha, ajungând până la 4.500 kg/ha. Acum (20 septembrie a.c. - n.red.) suntem în plină desfăşurare a campaniei de recoltare la porumb, pe care vrem s-o încheiem în prima decadă a lunii octombrie”, ne-a declarat Emil Bălteanu, preşedintele ACCPT Iaşi.
Liderul ieşean al cultivatorilor de cereale şi plante tehnice a subliniat că fermierii care au semănat porumbul mai de timpuriu au sporuri medii de recoltă chiar de câteva tone/hectar. „Unii producători au riscat, încorporând sămânţa hibridă la temperatura de 4-5 grade C în sol, şi au câştigat. Trebuie spus că ACCPT Iaşi, în parteneriat cu Asociaţia Producătorilor de Porumb, a experimentat la USAMV Iaşi testări privind semănatul sub optimul de 7-8 grade C şi rezultatele s-au dovedit a fi pozitive. Suntem în curs de a finaliza aceste testări şi în curând vom prezenta public rezultatele şi concluziile”, a explicat economistul Emil Bălteanu.

Contractele futures le sunt în avantaj
Fermierii moldoveni au valorificat producţiile obţinute la preţuri destul de bune. „Noi i-am îndemnat să semneze contracte futures, ei ne-au ascultat şi au jucat o carte câştigătoare, la porumb preţurile de vânzare fiind între 650 şi 700 lei tona. În schimb, pe piaţă cererea este scăzută, iar preţurile ne dau fiori reci. Cu 500 lei/tonă nu reuşim să ne acoperim cheltuielile, în condiţiile unei producţii medii de 8 tone/ha. Forţa de muncă din agricultură tinde să devină din ce în ce mai înalt calificată şi salariile lunare ale operatorilor ajung şi la o mie de euro. Din păcate, în timp ce cresc costurile cu seminţe, îngrăşăminte, pesticide, motorină etc. cu o medie de peste cinci la sută pe an, preţul cerealelor tinde să se întoarcă la nivelurile de acum 5-6 şi chiar 9-10 ani”, a susţinut Emil Bălteanu.
De asemenea, la floarea-soarelui, preţurile au urmat un trend bun, urcând până la 1.300 lei tona de seminţe de la hibrizi high oleici. Cultivatorii ieşeni nu dispun de suficiente capacităţi de depozitare, astfel încât să aştepte o conjunctură favorabilă de preţ şi de aceea sunt nevoiţi să vândă recolta la treier.

O cultură tot mai nepopulară - rapiţa!
„Rapiţa tinde să devină una dintre cele mai nepopulare culturi. Din experienţa anilor trecuţi, am avut o nerăsărire de peste 40-50 la sută, astfel că există reticenţe din partea fermierilor în a mai cultiva rapiţă. În judeţ sunt semănate suprafeţe reduse faţă de anul precedent; dacă nu vom avea apă, vor fi probleme la răsărire şi mulţi fermieri vor fi nevoiţi să reînsămânţeze”, a precizat Emil Bălteanu.

Educaţie tehnologică
Potrivit acestuia, la Asociaţie se face şi educaţie tehnologică. „Am recomandat să se execute lucrările de conservare a apei în sol. Ca urmare, după eliberarea terenului, să se intervină cu un disc sau cu un utilaj care să toace resturile vegetale, apoi pregătirea să se realizeze prin una-două treceri cu discul şi o lucrare de tăvălugire. Aşteptăm ploaia, de cel puţin 15-20 litri, să facem o arătură şi să pregătim terenul pentru orz şi grâu. Vom intra la semănat cel mai târziu la începutul lunii octombrie”, ne declara liderul ACCPT Iaşi la 20 septembrie a.c.

BUZĂU
Seceta întârzie pregătirea terenului pentru păioase
Eforturi deosebite pentru avansarea campaniei agricole de toamnă au depus şi fermierii buzoieni. Cei mai harnici şi-au organizat ireproşabil activitatea şi au terminat de recoltat culturile prăşitoare. Între aceştia se numără şi inginerul Valeriu Călin, preşedintele Asociaţiei Cultivatorilor de Cereale şi Plante Tehnice “Agroceres” Buzău. “Încă de la jumătatea lunii septembrie am terminat de recoltat floarea-soarelui şi porumbul, cultivate pe 150 hectare, respectiv pe 180 ha, şi mă pot declara mulţumit de producţiile medii obţinute: peste 4.000 kg/ha la floarea-soarelui şi mai bine de 10 tone de porumb boabe la hectar. Nemulţumit sunt de preţurile pieţei. La porumb, spre exemplu, a trebuit să vând către o multinaţională foarte prost, cu 52-53 de bani kilogramul. Este bătaie de joc!”, ne-a declarat liderul cultivatorilor buzoieni.
Valeriu Călin s-a arătat mai bucuros că a reuşit să vândă floarea-soarelui la un preţ mai acătării, mai aproape de cel real, de 1,60 lei/kg.

Rapiţa semănată la risc
Marea durere a producătorului agricol este legată de secetă. În judeţul Buzău nu a mai plouat din vară şi din această cauză terenul nu poate fi pregătit aşa cum se cuvine. “Am reuşit de am semănat vreo 50 hectare de rapiţă, ca să nu zic că am stat degeaba. Nu am certitudinea că va trece cultura peste iarnă”, a explicat fermierul.
Valeriu Călin şi-a propus să semene o suprafaţă de peste o sută de hectare cu grâu. Deocamdată nu poate prelucra solul, să nu rupă utilajele în solul tare ca piatra. Dacă l-ar binecuvânta bunul Dumnezeu cu o ploaie, lucrurile s-ar schimba enorm.

Emil Bălteanu_b
Emil Bălteanu: „Eu cred că producţia de anul acesta la porumb va fi aproximativ la fel cu cea din anul precedent, cu o plajă între 6,5 tone/ha şi un maxim de 15 tone/ha. Sperăm ca media să fie în jur de 8-8,5 t/ha per total asociaţie, ceea ce este bine, având în vedere specificitatea anului agricol”.


DATA SEMĂNATULUI DICTEAZĂ DENSITATEA DE SPICE
Experienţele îndelungate efectuate în staţiunile de cercetare şi în facultăţile de profil agronomic din ţara noastră converg spre concluzia că cele mai bune rezultate la grâu se obţin când semănatul începe la temperatura medie a aerului de 13-15oC şi se încheie când temperatura scade la 8-9oC. Aceasta înseamnă că până la venirea iernii, grâul trebuie să vegeteze 40-50 de zile cu temperaturi mai mari de 5oC. În acest interval îşi formează 2-3 fraţi şi acumulează în nodul de înfrăţire cantităţi cât mai mari de zaharuri şi îşi dezvoltă sistemul radicular.
În condiţiile ţării noastre, în câmpia din sudul şi vestul ţării, în intervalul 1 octombrie - 1 decembrie se acumulează 500oC necesare pentru fazele de răsărit - înfrăţit - înrădăcinat. În nordul ţării şi în zonele colinare, acest interval este între 20 septembrie şi 1 decembrie.
În urma studiilor de corelare a datei semănatului cu densitatea de spice obţinută la recoltare, s-a constatat că perioada optimă de semănat al grâului de toamnă este scurtă, de numai 10-15 zile, producţii maxime obţinându-se în jurul datei de 1 octombrie. Sunt situaţii de excepţie când semănatul se face în sol uscat şi, din lipsa apei necesară pentru încolţire, răsărirea plantelor să se producă cu multă întârziere.
Calendarul lucrărilor agricole în a doua lună a toamnei îl prezentăm pe larg în pag. …. (Ioan BORCEAN)

 

 

Articol publicat în revista Ferma nr. 17/244 (ediţia 1-14 octombrie 2019)

Vizualizat: 614 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Agricultura în pantă, o mare provocare! Iacob Boca a ales combina New Holland de la Agroconcept

Agricultura în pantă, o mare provocare! Iacob Boca a ales combina New Holland de la Agroconcept

Agricultura în pantă este o mare provocare pentru Iacob Boca. Chiar dacă îi spune Câmpia Transilvaniei, această zonă este împânzită de dealuri cu elevaţie destul de mare. De aceea are nevoie de tractoare puternice şi de utilaje mari, care să facă faţă lucrului în pantă. 

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?