Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Cinci situaţii în care semănatul e ratat din start

Publicat: 15 aprilie 2020 - 22:11
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

La desprimăvărare, terenul bine aprovizionat cu apă, mărunţit şi nivelat, afânat corespunzător, cu densitatea aparentă (Da) 1,30 g/cmc este pregătit pentru însămânţările de primăvară.

Pe acest teren, patul germinativ se prelucrează cu combinatorul, printr-o singură trecere, care afânează solul până la adâncimea de încorporare a seminţei. Calitatea patului germinativ şi a semănatului asigură culturi agricole competitive.

Cinci situaţii în care semănatul e ratat din startClick pe poza pentru galerie!

În practică, însă, se întâlnesc o multitudine de situaţii diferite faţă de condiţiile optime. Pentru exemplificare, am folosit sămânţa sfeclei de zahăr, fiind una dintre cele mai pretenţioase culturi privind germinarea şi răsărirea.

Care e necesarul de apă pentru germinare?

Sămânţa sfeclei de zahăr este o glomerulă care conţine 1-6 fructe simple (un fruct la sfecla monogermă şi până la şase fructe la cea plurigermă). Pericarpul are structură sclerenchimatică, necesitând o cantitate mare de apă la germinare. Dacă meiul, de exemplu, are nevoie la germinare de 25% apă din greutatea seminţei, porumbul de 44%, iar sfecla de 120% apă din greutatea seminţei. De aceea, în funcţie de nevoia de apă, ar trebui însămânţată la adâncime mai mare pentru a găsi umiditatea necesară. Însă, sămânţa fiind foarte mică, cu cantitate redusă se substanţe nutritive în perisperm, ea trebuie însămânţată la adâncimea de 2 cm, cea monogermă, şi la 3-4 cm, cea plurigermă. Dacă e încorporată mai adânc, ea nu are putere de străbatere să ajungă la suprafaţa solului, pentru a începe procesul de fotosinteză.
Totodată, sfecla de zahăr scoate cotiledoanele afară din sol, are germinare epigeică, solicitând sol afânat deasupra.

Cinci situaţii în care semănatul e ratat din start_b

AŞA NU! Practici de evitat

Prezentăm diferitele situaţii de pregătire a patului germinativ şi de încorporare a seminţei în sol şi consecinţele lor nedorite.
1) Patul germinativ a fost pregătit la o adâncime mai mare decât cerinţele seminţei, pe un teren greu, tasat-compactat. Sămânţa a fost încorporată în partea de jos a stratului prelucrat, unde este asigurată cu suficientă apă pentru germinare, însă lipsa aerului şi a căldurii nu permite pornirea germenului. În asemenea condiţii, cel mai adesea, sămânţa putrezeşte în pământ.
2) Terenul este favorabil, dar patul germinativ este pregătit pe o adâncime prea mare. Sămânţa a ajuns la diferite adâncimi, în teren afânat, dar nu beneficiază de contactul intim cu substratul aşezat. Deşi are la dispoziţie aer şi căldură, nedispunând de aportul capilar al apei din stratul aşezat, nu germinează. Procesul de germinare se va declanşa după o eventuală ploaie. În acest caz, răsărirea are loc parţial şi eşalonat, cu plante debile, cu multe goluri în cultură.
3) Teren corespunzător, cu patul germinativ puţin mai adânc. Sămânţa ajunge pe stratul aşezat şi beneficiază de toţi factorii necesari germinaţiei. Germenul porneşte, dar nu reuşeşte să ajungă la suprafaţa solului deoarece s-au epuizat rezervele de hrană din perisperm. Tinerele plante dispar înainte de a ajunge la suprafaţa solului pentru a începe procesul de fotosinteză.
4) Condiţii asemănătoare ca şi în situaţia anterioară, numai că patul germinativ s-a pregătit la adâncime mai mică, însă peste cea recomandată. Aici, în cele din urmă, planta ajunge la suprafaţa solului, însă epuizată, debilitată, fiind uşor atacată de boli şi concurată de buruieni.
5) Patul germinativ a fost pregătit la adâncime corespunzătoare, însă prin treceri repetate cu utilaje, s-a provocat distrugerea structurii solului, cu formarea crustei. Germinarea a avut loc, dar tânăra plantă nu a putut străbate crusta.
Spre comparaţie, în condiţii optime de pregătire a patului germinativ şi de semănat se asigură germinarea şi răsărirea explozivă, cu plante uniforme, viguroase, cu densitate normală, cu capacitate ridicată de a lupta cu buruienile, prefigurând realizarea de recolte ridicate.
Cele prezentate la sfecla de zahăr sunt valabile şi la celelalte culturi. Este de dorit ca prin toate mijloacele să se asigure condiţiile prevăzute la acest din urmă caz, pentru a obţine culturi cu potenţial de producţie cât mai ridicat.

 Cinci situaÅ£ii în care semănatul e ratat din start_b

AŞA DA! GERMINARE ŞI RĂSĂRIRE EXPLOZIVE

La semănat se asigură distribuirea seminţei la distanţa corespunzătoare (stabilită) pe orizontală şi la aceeaşi adâncime, pe stratul aşezat, cu aportul capilar al apei la nivelul seminţei.
Deasupra seminţei solul este afânat, cu Da 1-1,10 g/cmc, asigurând accesul aerului şi al căldurii necesare germinaţiei şi sporind puterea de străbatere a germenului.
În asemenea condiţii, germinarea şi răsărirea au loc exploziv, cu plante uniforme şi viguroase, care ocupă în scurt timp terenul, contribuind la înăbuşirea eventualelor buruieni. Mai departe, nivelul şi calitatea recoltelor vor depinde de tehnologia de cultură aplicată.


Articol publicat în revista Ferma nr. 4/253 (ediţia 1-14 martie 2019)

Vizualizat: 1416 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!