Concurs Ferma
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Chemarea vetrei părintești înrădăcinează tinerii

Publicat: 13 septembrie 2016 - 12:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Sorin Marcu, un tânăr de 30 de ani din comuna gălățeană Brăhășești, a făcut două alegeri importante în viață. Prima, atunci când s-a căsătorit, devenind om așezat la casa lui, și a doua, luată în urmă cu doi ani, când s-a apucat să facă agricultură. Visul lui de mic copil a fost să aibă ferma lui. 

Click pe poza pentru galerie!

Sorin Marcu fusese plecat împreună cu fratele său Daniel prin țările Europei, la muncă în construcții, vreme de opt ani. După ce au simțit tot mai acută chemarea vetrei părintești și mistuitorul dor de casă, cei doi gălățeni s-au întors de pe meleagurile străine. Cu bănuții strânși cu atâta trudă și sudoare departe de casă, Sorin Marcu a preluat teren în arendă, a mai cumpărat cât s-a putut și, în final, a adunat la un loc două trupuri de teren, unul în comuna natală, Brăhășești, iar celălalt în comuna Corbița, județul Vrancea. În total, lucrează o suprafață de teren arabil ce însumează cam 110 hectare. „În 2014 a fost primul an, prima experiență în care seceta și-a spus din plin cuvântul. Am avut recoltele la jumătate. Un pic am fost descurajați. În final, la balanță, s-a cumpănit, nu am ieșit în pierdere, dar nici în câștig!”, ne-a declarat tânărul fermier. 

 

O afacere privită cu optimism

Acum Sorin Marcu își privește afacerea cu ceva mai mult optimism. A adunat grâul de pe 28 de hectare și s-a declarat mulțumit de recoltă. Bobul auriu i-a răsplătit munca dând în jur de șase tone, în medie, la hectar. A pus sub brazdă semințele unui soi românesc, Boema, și unul austriac, Arnold, din categroia Premium. Producția a valorificat-o prin compensare unui furnizor de inputuri cu care a lucrat. Prețul - 55 de bani kilogramul. Sorin Marcu a mai avut în cultură și orzoaică. A făcut o producție bună, însă a oprit-o ca să hrănească animalele din bătătură, dar și pentru a fi oferită arendatorilor care o solicită. De doi ani a preluat în arendă terenul unui fost iaz în suprafață de vreo 40 de ari, unde a plantat varză de Buzău. Recolta de „căpățânoase” s-a înfoiat vârtos, având umiditate suficientă; acum este vândută unui angrosist din Bârlad la un preț bun. Anul trecut a făcut treabă bună cu varza. 

„Am floarea-soarelui destul de bună pentru pământurile noastre. Lanurile însumează 47 de hectare; cred că voi obține peste trei tone la hectar, în medie. Nu am contractat din producție încă. Îmi bat la poartă achizitorii, care îmi oferă 1,3 lei/kg la semnătură. Nu m-am hotărât să vând, aștept în speranța că va mai crește nițeluș prețul. Și la porumb stau bine; acum am norocul că au venit ploile și pot nădăjdui să mă apropii de 10 tone la hectar”, ne-a declarat optimist fermierul. 

 

Un business început cu 40 mii de euro 

La începutul acestei luni - septembrie - va intra cu combina în lanurile de floarea-soarelui și de porumb. Până atunci va continua pregătirea terenului pentru viitoarele recolte. Lucrarea a fost întreruptă de ceva vreme de tatăl său, Florin Marcu, tractorist de bază la secția de mecanizare a fostului SMA Berheci. A decis că nu era cazul să rupă cormanele plugurilor! Acum solul a acumulat suficientă umiditate și se poate prelucra în condiții agronomice. 

În acest sezon de producție agricolă intenționează să pună și rapiță. Știe de la agronomii cu mai multă experință că este o cultură ceva mai pretențioasă. Fermierul s-a pregătit din timp pentru o dotare corespunzătoare a fermei cu mașini și utilaje agricole. 

Alături de mașina de recoltat Claas Dominator 68, se aliniază tractoarele John Deere de 110 CP, modelul 6600, și un Fiat F de 100 CP, ultimul achiziționat de la o firmă din Suceava; semănători de păioase și de prășitoare, utilaje pentru prelucrarea solului. Toate acestea au fost cumpărate cu banii jos. De fapt, costurile de început cu întreaga afacere de familie s-au ridicat undeva la peste 40 mii de euro. Anul viitor, Sorin Marcu vrea să depună un proiect finanțat din fonduri europene pentru utilaje mai performante, așa cum a văzut la AgriPlanta în acest an. 

„Am discutat să mai preluăm ceva teren în județul Vrancea. Vreo 20 de hectare. Prețul e cam mărișor, undeva la peste 2.000 de euro hectarul. Avem cumpărat un adăpost pentru animale dintr-un fost sector zootehnic al CAP-ului pe care îl amenajăm ca sediu de fermă, spațiu de depozitare și parc de mecanizare”, a mărturisit tânărul cultivator. 

 

Agricultura va oferi tinerilor un viitor mai sigur?

Sorin Marcu muncește de mic copil. „De când am terminat clasa a VIII-a am fost pe banii mei. Am lucrat la cineva în echipă care angaja lucrări de construcții în comună”, își amintește tânărul. 

Pentru Sorin Marcu viitorul nu poate fi decât în agricultură. Este pătruns de acest adevăr: „Tinerii din generația mea, dacă le place agricultura, vor avea un viitor mai sigur. În străinătate nu mai este o pâine de mâncat”, e convins tânărul fermier. 

 

 

 

 

MISTREȚII - ETERNA POVESTE 

Sorin Marcu a ales să pună 38 hectare de porumb; sămânța a fost certificată și cumpărată de la firme prestigioase: Monsanto, KWS și Saaten Union. O ușoară îngrijorare i-a umbrit chipul atunci când a venit vorba despre porcii mistreți. În zilele de la sfârșitul lunii august, sălbăticiunile pădurii au dat iama în știuleți și au devastat cam 2,5 hectare. Legal, nu are ce să le facă; decât să împrejmuiască lanul! - ceea ce nu se poate - ori să pună paznici!


 

Articol publicat in revista Ferma nr.15(176) 1 - 15 septembrie 2016

Vizualizat: 656 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!