Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Cererile pentru agricultura ecologică pot fi depuse până pe 17 octombrie

Publicat: 28 septembrie 2011 - 14:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

În perioada 1 septembrie - 17 octombrie 2011, inclusiv, agricultorii pot depune la centrele APIA cererile de solicitare a ajutorului specific acordat pentru îmbunătăţirea calităţii produselor agricole în sectorul de agricultură ecologică

Click pe poza pentru galerie!

Ajutorul specific este acordat exploataţiilor din producţia vegetală şi zootehnică înregistrate în sistemul de agricultură ecologică şi aflate în perioada de trecere de la agricultura convenţională la agricultura ecologică, numită conversie.

Beneficiarii trebuie să fie înregistraţi, în fiecare an pentru care solicită ajutorul, în sistemul de agricultură ecologică, la Ministerul Agriculturii, prin Direcţiile Agricole judeţene, să aibă un contract cu un organism de inspecţie şi certificare acreditat pe teritoriul UE sau aprobat de Ministerul Agriculturii, să deţină un document justificativ/certificat de conformitate/master certificat/certificat de confirmare a conversiei, să menţină exploataţia în sistemul ecologic 5 ani şi să nu aibă datorii la stat.

Beneficiarii din producţia vegetală trebuie să exploateze cel puţin 0,30 ha, cu culturi anuale, perene sau păşuni şi fâneţe.

Agricultorii pot depune o singură cerere de plată, fie pentru o exploataţie vegetală, fie numai pentru una zootehnică sau apicolă.


Unde trebuie depuse cererile?

Cei care exploatează mai multe terenuri în mai multe judeţe trebuie să depună cererea la centrul judeţean APIA pe raza căruia se află suprafaţa cea mai mare pentru care solicită ajutorul. Pentru exploataţiile zootehnice, cererile trebuie depuse la centrul judeţean APIA pe raza căruia se află înregistrat sediul social, respectiv domiciliul solicitantului.

România are 3,098 mil. euro din fonduri europene pentru acordarea acestui sprijin financiar.

 

Producţia de miere, cu 40% mai mare în 2011

Producătorii de miere din România vor realiza o producţie de 21.000 de tone în 2011, în creştere cu 30-40% comparativ cu anul 2010, a declarat preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine din România (ACAR), Ioan Fetea, la deschiderea Târgului Naţional al Mierii.

Potrivit preşedintelui ACAR, cele mai mari creşteri sunt înregistrate la producţia de miere de salcâm şi de floarea soarelui.

Peste 90 de apicultori au participat, în perioada 2-4 septembrie 2011, la ediţia de toamnă a Târgului Naţional al Mierii, desfăşurat pe platforma apicolă de la Institutul de Cercetare şi Dezvoltare pentru Apicultură Bucureşti.


Banii pentru E-coli vor fi plătiţi până pe 15 octombrie

O singură asociaţie de legumicultori, recunoscută pe plan naţional, şi alţi şase producători privaţi care s-au înregistrat la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) şi îndeplinesc toate condiţiile pentru a fi despăgubiţi vor împărţi despăgubirile de 3,47 mil. euro acordate pentru compensarea efectelor crizei cauzate de bacteria E-coli, a anunţat Ministrul Agriculturii.

Banii, alocaţi de Comisia Europeană, sunt acordaţi pentru compensarea măsurilor de retragere de pe piaţă, de nerecoltare şi de recoltare înainte de coacere desfăşurate în perioada 26 mai - 30 iunie 2011, ca efect al crizei cauzate în perioada respectivă de bacteria E-coli.

Potrivit hotărârii care reglementează acordarea despăgubirilor, aprobată de Guvern în şedinţa din 7 septembrie 2011, sumele vor fi distribuite producătorilor agricoli până, cel târziu, pe 15 octombrie a.c..

Legumicultorii din Matca, jud. Galaţi, care au rămas cu peste 600 de tone de castraveţi nevândute şi o pagubă de aproape 1 mil. de dolari, au anunţat că vor acţiona statul român în judecată, considerându-l vinovat că nu le-a reprezentat interesele corespunzător, dat fiind că despăgubirile vor fi acordate pentru un singur soi de castraveţi.

 

30-100 euro/ha/an pentru arendare

Statul va acorda prime anuale între 30 şi 100 euro/ha persoanelor peste 55 de ani care dau în arendă terenuri agricole de maxim 50 ha pentru o perioadă cuprinsă între 5 şi 15 ani şi 200 euro/ha celor care vând terenurile agricole, potrivit unui proiect de lege pentru stimularea comasării, elaborat de Ministerul Agriculturii.

Prima de arendare va fi de 30 euro/ha/an pentru o perioadă de arendare de cinci ani, 50 euro/ha/an pentru 10 ani, respectiv 100 euro/ha/an pentru minim 15 ani şi de 200 euro pentru vânzare şi va fi acordată o singură dată în cazul vânzării sau timp de maxim 15 ani la arendare, dar nu mai mult de data împlinirii vârstei de 70 de ani de către cedent.

Statul va plăti celor care arendează sau vând terenurile agricole şi contravaloarea serviciilor notariale şi de cadastru, mai prevede proiectul.

 

UE va lansa o dezbatere publică privind OMG

Uniunea Europeană va lansa o dezbatere publică privind utilizarea organismelor modificate genetic (OMG), a anunţat, în 12 septembrie 2011, ministrul polonez al Agriculturii, Marek Sawicki, care a spus că a primit acordul comisarului Dacian Cioloş în acest sens, iar ministrul român al Agriculturii, Valeriu Tabără, s-a grăbit să declare, o zi mai târziu, că Uniunea ar trebui să ia o decizie privind utilizarea OMG până la finalul acestui an, dar şi să se laude că „România a lansat la nivelul Comisiei dezbaterea asupra utilizării OMG-urilor în agricultură, inclusiv din punct de vedere academic, şi cred că se poate lua o decizie încă din acest an”.

Parlamentul European a decis în această vară să susţină dreptul naţional al Statelor Membre de a permite sau de a restricţiona cultivarea organismelor modificate genetic.

Vizualizat: 760 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Află care este tehnologia folosită pentru cultivarea tomatelor în solar de Florin Pop, în Seleuş, judeţul Arad. Fermierul cultivă cultivă legume pe două hectare (din care 60 de arii solarii) şi de peste 10 ani foloşte programul tehnologic Syngenta pentru protecţia plantelor şi combaterea dăunătorilor.

Reporter: Gheorghe Ghișe

Video: Zsolt Tamássy

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?