Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Cerealele la cântar, în câmp!

Publicat: 21 iulie 2011 - 12:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Campania de recoltare a început anul acesta cu o nouă problemă pentru producătorii de cereale

Click pe poza pentru galerie!

Un nou act normativ, elaborat de Ministerul Transporturilor, adoptat de Guvern în aprilie a.c. şi aflat în vigoare din luna mai, interzice circulaţia pe drumurile publice a autovehiculelor care transportă cereale sau alte produse agricole vrac dacă acestea nu deţin documente care atestă efectuarea cântăririi la încărcare.

Astfel, pentru a respecta prevederile HG nr. 432/2011, act care modifică şi completează HG 1373/2008 privind reglementarea furnizării şi transportului rutier de bunuri divizibile pe drumurile publice din România, producătorii de cereale ar trebui să aibă  amplasat un cântar la capătul solei de pe care sunt recoltate cereale, astfel încât să poată efectua cântărirea la încărcare.

Actul normativ mai interzice circulaţia pe drumurile publice a vehiculelor cu depăşiri ale masei maxime admise, neacoperite cu prelată şi ale căror roţi nu au fost curăţate după ieşirea din câmp.

Menite să protejeze drumurile publice, dar şi să reducă evaziunea cu cereale şi alte produse agricole şi non-agricole (buşteni, balast), măsurile cuprinse în document sunt contestate de producătorii agricoli, care se chinuie, acum, să modifice o parte din aceste prevederi.

„Suntem atât de nebuni încât vrem să omorâm găina care face ouă
Viorel Matei, preşedinte FNPAR

“E cea mai mare prostie, pe care a făcut-o Ministerul Transporturilor fără să se consulte cu ministrul Agriculturii sau cu reprezentanţii agricultorilor. De o lună de zile ne chinuim când la Guvern, când la minister, ca prin hotărâre de Guvern să se anuleze anumite prevederi care sunt pur şi simplu aberante: cântar electronic şi cântărire la capătul solei nu există  nici în cele mai avansate state din Europa. Plus încă o aberaţie, cu spălatul roţilor la ieşirea din lan.

Când a făcut cel de la Transport proiectul, doamna Anca Boagiu, care probabil nici nu ştie cum arată grâul sau orzul, trebuia să se gândească şi la faptul că trebuie să creezi infrastructura ca să poţi aplica asemenea norme. S-a greşit din prea multă .

Circuitul documentaţiei privind producţiile agricole mi se pare corect şi trebuie pus la punct, dar chestia cu cântarele, ca să-ţi vină Finanţele la capătul holdei, e o aberaţie, nicăieri în lume nu există aşa ceva.

Noi trebuie să găsim măsuri stimulative  de a îndrepta aceste lucruri şi avem promisiunea că se va reglementa şi că Hotărârea de Guvern se va modifica. Noi ne vom întâlni marţi (5 iulie a.c. – n. red.) la Ministerul Agriculturii, unde vom avea în discuţie aceste puncte care sunt împotriva bunului mers al lucrărilor din agricultură”, ne-a declarat Viorel Matei, preşedintele FNPAR.

„Se lucrează, nu ştim ce variantă va fi. Se va rediscuta în Guvern”, ne-a spus Adrian Rădulescu referitor la HG 432/2011. Acesta ne-a confirmat şi că Ministerul Agriculturii nu a fost consultat pentru elaborarea actului normativ, document care a primit avizul ministerelor Transporturilor, al Internelor şi al Mediului.

 

ŞTIRI

PRODUCŢII

10-12 mld. euro în 2011
Valoarea producţiei vegetale va fi între 10 şi 12 mld. euro în acest an, aproape dublă faţă de 2010, a declarat ministrul Agriculturii. Valeriu Tabără a spus că 2011 va fi un an agricol bun pentru producţiile de grâu, orz şi rapiţă.

Mai mulţi producători din nordul Moldovei, din Ardeal şi din Bărăgan au anunţat pagube din cauza ploilor şi furtunilor din ultimele săptămâni, însă, potrivit lui Tabără, aceste probleme “nu vor influenţa semnificativ recoltele”.

Din datele prezentate de ministrul Agriculturii, producţia de orz este una din cele mai bune din ultimii 25 de ani, media fiind de 4 t/ha, iar la grâu, producţia medie este estimată la peste 3,5 t/ha.

EXPORT

Record în 30 de ani
România a exportat anul trecut 5,3 - 5,4 mil. tone cereale, realizând cele mai mari exporturi de cereale din ultimii 30 de ani, a declarat Valeriu Tabără.

Potrivit datelor Ministerului Agriculturii, cele mai mai încasări la export au fost aduse, în 2010, din comerţul intra şi extracomunitar cu porumb, în valoare de 388,3 mil. euro, pentru 2,054 mil. tone, dar şi din exportul de grâu şi meslin (amestec de grâu cu secară) - circa 379,44 mil. euro (2,48 mil. tone).

Din exporturile de seminţe de rapiţă au fost încasate cca. 334 mil.euro, pentru 1,052 mil. tone exportate. Vânzările pe piaţa externă de seminţe de floarea soarelui au adus 214,8 mil. euro (557.409 tone), iar exportul uleiurilor rafinate de floarea soarelui a totalizat circa 111,8 mil. euro pentru o cantitate de 146.883 tone.

Vizualizat: 913 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor Noutăţi Great Plains la Agritechnica 2019
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!