Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Cereale de toamna în impas? 4 intervenţii pentru a le salva

Publicat: 15 iunie 2020 - 13:11
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Culturile de cereale de toamna se află sub patronajul secetei de la semănat şi până la recoltare. Iunie este luna marilor decizii pentru a mai salva ceva din recolta de grâne a acestui an.

Cerealele de toamnă parcurg acum fazele de umplere a boabelor şi de coacere, momente de satisfacţie în anii anteriori pentru fermieri, dar de îngrijorare în acest an.
Din cele circa 2,4 milioane de hectare semănate în toamnă, circa 2,1 milioane de hectare au fost afectate de secetă, grindină, vijelii etc., spun statisticile oficiale. Evaluarea pagubelor s-a desfăşurat greu şi tardiv, iar ajutorul statului - într-un cuantum încă necunoscut - nu se ştie când va veni.

Cereale de toamna în impas? 4 intervenţii pentru a le salva_b

Cereale de toamna - SCENARII DELOC FERICITE

 

 • O parte din suprafeţele afectate au fost întoarse, multe fiind reînsămânţate cu porumb sau cu alte culturi.
 • Pe mii de hectare recolta de grâu va fi sub 1000 kg/ha, deci nu va asigura fermierilor nici posibilitatea să-şi achite obligaţiile faţă de proprietarii terenurilor arendate.
 • Alte suprafeţe vor avea recolte de 1000-3000 kg/ha, care nu acoperă nici cheltuielile de producţie.
 • Dacă pe acest fond apare şi fenomenul de şiştăvire în perioada de coacere, mulţi fermieri vor fi în prag de faliment.
 • În prezent, singurii optimişti sunt cei din Ministerul Agriculturii, care ne asigură că necesarul de grâu al ţării va fi realizat. Oare aşa să fie!?

CE MAI PUTEM FACE ACUM?

 

 1. În perimetrele irigate, în perioada de umplere a boabelor se mai aplică o udare cu o normă de 500-600 mc/ha, pentru prevenirea şiştăvirii boabelor.
 2. Combaterea dăunătorilor specifici acestei perioade: larvele ploşniţelor cerealelor (Eurygaster spp şi Aelia spp), gândacul bălos al ovăzului (Qelema melanopus sin. Lema melanopus), cărăbuşeii cerealelor (Anisoplia sp), şoarecii de câmp, care pot ataca şi în perioada de formare a bobului, până la recoltare, în urma lor rămânând doar tulpini de grâu cu spicul retezat, precum şi alţi dăunători.
 3. Combaterea bolilor: fuzarioza spicelor (Gibberella zeae, cu forma conidiană Fusarium roseum), tăciunii cerealelor păioase, respectiv la grâu (Ustilago tritici), la orz (Ustilago nuda şi Ustilago hordei), la ovăz (Ustilago avenae). Atenţie! Tratamentele pentru combaterea bolilor şi a dăunătorilor se fac numai în urma unui control atent şi se stabileşte concret PED-ul (Pragul economic de dăunare). Astfel economisiţi bani şi protejaţi mediul înconjurător.
 4. O evaluarea a producţiei cu circa 20 de zile înaintea recoltării permite fermierului să-şi planifice desfăşurarea lucrării, numărul de combine şi mijloace de transport, spaţiul de depozitare ş.a. Determinările se fac în 5 puncte la suprafeţe sub 100 hectare şi în 10 puncte la suprafeţe mai mari. În fiecare punct se determină numărul de spice pe metru pătrat, numărul mediu de boabe/spic şi masa a o mie de boabe specifică soiului.

Cereale de toamna în impas? 4 intervenţii pentru a le salva_b

Cereale de toamna - 6 PĂIOASE PRIORITARE LA RECOLTARE


Luna aceasta, şase culturi de cereale intră la seceriş. Iată momentul optim de recoltare şi particularităţile lucrărilor la fiecare cultură. 

 1. Secara ajunge la maturitate cu circa 10 zile înaintea grâului. Boabele se scutură uşor deoarece nu sunt bine îmbrăcate în palee. Devansarea recoltării înainte ca boabele să ajungă la umiditatea de 15% determină deprecierea acestora din cauza zbârcirii tegumentului şi modificarea culorii, precum şi un MMB mai mic. Secara are repausul germinativ lung, deci nu prezintă pericol de încolţire a boabelor în spic.
 2. Orzul se recoltează la maturitatea deplină a boabelor, când umiditatea scade la 16-17%. La supracoacere apare pericolul de rupere a spicelor, pierderile la recoltare fiind mari, motiv pentru care recoltarea se reduce la numai 2-3 zile.
 3. Orzoaica destinată fabricării berii se recoltează la umiditatea de 14%, pentru a avea energie germinativă mare şi un conţinut de extractive neazotate ridicat – condiţii pentru a obţine un malţ bun.
 4. Grâul - recoltarea directă cu combina se face când umiditatea boabelor scade sub 16% la grâul de consum şi la 14% la cel de sămânţă. Recoltarea trebuie încheiată în 5-6 zile.
 5. Triticalele se recoltează la maturitatea deplină, când umiditatea boabelor a ajuns la 16%. Atenţie: toate soiurile prezintă mare sensibilitate la încolţirea în spic; la recoltare, trebuie atenţie la reglarea aparatului de treier, deoarece boabele se sparg uşor.
 6. Ovăzul de toamnă are coacere neuniformă şi se scutură uşor, fapt pentru care recoltarea începe când boabele din partea superioară a paniculului sunt în faza de pârgă şi la maturitatea deplină. Ovăzul pentru sămânţă se recoltează numai când boabele ajung la maturitate.

Nu uitaţi: arderea miriştilor după recoltare este interzisă şi pedepsită prin lege.

cereale de toamna 3_b

SECURIZAŢI SĂMÂNŢA PENTRU TOAMNĂ!


O problemă foarte importantă este asigurarea seminţei pentru semănat în toamnă! 
Ar trebui identificate, în zonele puţin afectate de secetă, culturi cu plante sănătoase, curate de buruieni, care în caz de necesitate pot fi acceptate pentru sămânţă, chiar dacă fac parte din înmulţirile II şi III. Diferenţele de recoltă în aceste situaţii faţă de utilizarea seminţelor din verigi superioare ar putea fi mai mici faţă costurile cu procurarea seminţei din alte surse. Suprafeţele identificate, cu soiuri omologate, să fie atent controlate fitosanitar şi să se combată eventualele boli şi dăunători, iar dacă este cazul, să se facă o purificare biologică.
Dacă nu se vor lua măsuri din timp, fermierii spun că România poate rămâne fără sămânţă de cereale păioase. 
Click AICI şi vezi de ce se tem cel mai tare producătorii de cereale!

un articol de 
IOAN BORCEAN 

Vizualizat: 1500 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

În Ferma Wagner, roboții își scot singuri cheltuiala! Pornind de la un efectiv matcă de numai 18 vaci, câte existau în fermă la momentul în care a preluat frâiele acestui business, Virigil Andru deţine astăzi o turmă de 140 de animale iar tehnica robotizată de muls, pe care a achiziţionat-o recent, îi conferă avantajul de a funcţiona cu un număr foarte mic de angajaţi. De altfel, robotul de muls DeLaval, pentru care a plătit aproximativ 130.000 de euro, reprezintă cea mai mare şi cea mai importantă investiţie din fermă, asigurând azi mulsul a 60 de vaci, cu o producţie medie zilnică de 27 de litri de lapte pe cap de animal. 

Reporter: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radiș

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?