Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

CERCETARE! Câtă APĂ este NECESARĂ pentru un obţinerea unui kg de PRODUS?

Publicat: 24 iunie 2017 - 17:54
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Puţini dintre noi ştiu că în agricultură şi industria alimentară se foloseşte enorm de multă apă şi sunt situaţii în care nici nu ne imaginăm ce cantitate este necesară pentru obţinerea unui kg de produs.

Într-un referat ştiinţific prezentat în cadrul unui simpozion organizat recent de Staţiunea de Cercetare Dezvoltare Agricolă Brăila, cercetătorul dr. ing Daniela Trifan a încearcat să atragă atenţia asupra cantităţilor mari de apă necesare pentru obţinerea diferitelor produse agroalimentare, cantităţi care pot uimi prin valoarea lor ridicată.
„Consumul cel mai mare de apă pe kilogramul de produs este înregistrat la obţinerea ciocolatei, respectiv 17.196 litri, urmată de obţinerea cărnii; cea de vacă cu 15.415 l, de oaie cu 10.412 l, de porc cu 5.988 l şi carnea de pui cu 4.325 l. De asemenea, un kilogram de unt se obţine cu 5.553 l de apă, iar unul de brânză cu 3.178 l. Pe lângă acestea, se poate menţiona faptul că, pentru obţinerea unui ou se consumă, în medie, 196 l, pentru o ceaşcă de cafea se consumă 140 l de apă virtuală, în timp ce pentru o cană de ceai, consumul mediu de apă este de 27 l”, a susţinut Daniela Trifan.

dr-ing-trifan-daniela_b

Referitor la apa necesară pentru obţinerea unui kg din alte tipuri de produse, s-a aratat că, un kg măsline necesită 3.025 l, unul de orez 2.497 l, unul de paste făinoase 1.849 l, unul de pâine 1.608 l.
De asemenea, pentru un kg de mere sunt necesari 822 l apa, pentru unul de banane 790 l, pentru unul de cartofi 287 l, pentru unul de varză 237 l, pentru unul de roşii 214 l. În plus, pentru realizarea unui litru de lapte se consumă 1.020 l de apă, pentru unul de vin 436 l, iar pentru unul de bere 296 l.

“Deşi nu putem vedea, milioane de litri de apă se utilizează pentru toate produsele pe care le cumpărăm; de la mâncare la hârtie, plastic, metal, ţesături etc. De exemplu, pentru obţinerea unei tone de oţel este nevoie de 7.500 de litri de apă, ceea ce înseamnă că pentru obţinerea unei maşini sunt necesari peste 80.000 litri de apă. Pentru a obţine 250 g de bumbac e nevoie de cel puţin 2.495 l de apă, ceea ce înseamnă că pentru obţinerea unui tricou de bumbac se folosesc în jur de 1.000 de litri de apă”, a precizat cercetătorul brăilean.

Vizualizat: 1922 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?