Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Centrul inovației Zănești

Publicat: 16 august 2013 - 16:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

La finalul anului se vede calitatea muncii agricultorului, în primul rând prin rezultatele în producție, iar mai apoi, prin valorificarea acesteia. Daca ne raportam la evenimentul TCE 3 Brazi - DuPont Pioneer, organizat la Zănești, în județul Neamț, am putea spune că tot la finalul anului agricol se observă dacă fermierul a fost sau nu inspirat în alegerea colaboratorilor pe lanțul de producție

Click pe poza pentru galerie!

TCE 3 Brazi Neamț și DuPont Pioneer sunt parteneri tradiționali, aflați permanent în căutarea celor mai bune soluții pentru performanță și sănătate, atât a plantelor, cât și a omului și a mediului.

În ziua de 20 iunie 2013, adică aproape de finalul încă unui an de colaborare, la Ferma Zănești a grupului de firme TCE 3 Brazi, în prezența a peste 400 de invitați, au fost evaluate culturile din loturile experimentale înființate în cadrul parteneriatului dintre cele două companii și au fost prezentate tehnologiile de ultimă generație aplicate culturilor de rapiță, grâu, soia și orz, porumb și floarea soarelui.

 

Profesioniștii, în parteneriat cu... profesioniștii

Cu acest prilej, a fost lansat Centrul Inovației Zănești Neamț, un concept complex, care explică, de fapt, investițiile ample în câmpurile-școală, începând de la alegerea terenului pentru amplasarea culturilor, pregătirea patului germinativ, semănat, întreținerea culturii și până la tehnica folosită de la înființare și până la recoltarea culturilor.

"Astăzi, aici, la Zănești, vedeți și această expoziție de tractoare, mașini și uilaje agricole de ultimă generație, pentru că noi vrem cu adevărat performanță și nu ne permitem să lucrăm cu tehnică medie, ci numai cu ceea ce este mai nou. Aici, în câmp, vedeți două mașini, una autopropulsată și alta tractată, respectiv tractorul de 535 CP, dar și o semănătoare pentru suprafețe mari, ultimele noastre achiziții de care suntem foarte mândri.

Vizând tot performanța, permanent testăm și soiuri și hibrizi noi, iar ceea ce este mai bun rămâne în cultură, extindem suprafețele și chiar le recomandăm și altora. Dacă vrei să fii cel mai bun, nu poți să nu ții cont de cel mai bun. La fel și cu substanțele pentru protecția plantelor. Am colaborat și colaborăm cu DuPont Pioneer, pentru că noi vrem ca din agricultură să facem bani. Că aceștia se întorc la bănci sau la cei care ne-au dat pământul în arendă, este altă discuție.

Dar, principiul este că suntem profesioniști și trebuie să fim parteneri cu profesioniștii, ca să realizăm performanță. De aceea, mereu testăm și creăm noul, în această știință, agricultura. Asta înseamnă Centrul Inovației de la Zănești, Neamț. Concret, în acest an, m-a interesat foarte mult să văd cum putem proteja culturile cât mai bine, mai sănătos și mai ieftin.

Și vă pot spune că soluțiile DuPont ne-au ajutat foarte mult, fiindcă, de exemplu, nu e lipsit de importanță dacă faci unul, maxim două tratamente sau dacă faci patru sau șase tratamente", sublinia dr.ing. Radu Bălău, director executiv TCE 3 Brazi Neamț.

Din cele 2.700 de hectare cu cereale păioase și 800 de hectare cu rapiță ale TCE 3 Brazi Neamț, peste 70 la sută reprezintă culturi înființate cu semințe DuPont Pioneer. "Vreau să avem și noi, românii, acces la noutățile științifice și tehnice ale marilor firme din lume, nu doar din Europa, de aceea organizăm toate aceste loturi demonstrative.

Iar faptul că la astfel de schimburi de experiență participă atât marii fermieri din Moldova, cât și cei cu suprafețe medii și mici, înseamnă că, pe de o parte, se realizează comunicarea între noi, învățăm unul de la altul, iar pe de altă parte se creează acea concurență constructivă de care are nevoie agricultura românească și, în general, economia României.

Aceasta fiindcă azi este rușinos, pentru puterea noastră agricolă, că aproximativ 65 la sută dintre produsele pe care le punem pe masă sunt din import. Eu asta vreau, să produc performant, dar să ajut și semenii, ca și ei să poată produce mult și de calitate, fiindcă este loc pentru toți agricultorii români, în România", mărturisea Culiță Tărâță, fondatorul TCE 3 Brazi.

Astăzi, doar pe 1,4 milioane de hectare dintre cele aproximativ 2,5 milioane de hectare semănate cu porumb, se folosesc hibrizi selecționați și de aceea producția medie la hectar este de aproximativ 4 tone. Este observația pe care au făcut-o specialiștii prezenți la Zănești, Neamț. În acest context, directorul general al DuPont Pioneer România, Vasile Iosif, sublinia faptul că dacă toți agricultorii ar înțelege să aleagă cu mult mai multă grijă sămânța și dacă ar folosi pesticidele profesionist, România ar produce cu mult mai mult.

"Mă bucur să fiu prezent aici, cu o parte din echipa DuPont. Este lângă mine Radu Theodor, care se ocupă de toată Moldova, căruia îi mulțumesc pentru ceea ce văd aici, îi mulțumesc și pentru relația extraordinară cu firma TCE 3 Brazi. Sunt încântat de progresul pe care această fermă l-a făcut. Prima dată am fost la TCE în 1997. Acum, câmpul arată fenomenal! Cât privește agricultura românească, în general, dacă lucrurile s-au îmbunătățit, asta se datorează faptului că s-a înțeles că trebuie investit mult în acest sector vital pentru omenire. Agricultura nu trebuie privită doar ca un hobby, ci ca o adevărată afacere. Din care trebuie să scoți bani. Aici, dacă ai dat greș, de exemplu, pe partea de tratament pentru protecția plantelor, nu mai poți să recuperezi. Recoltăm o singură dată pe an, nu în fiecare zi. A fi doctorul culturii tale, nu este ușor. La ora actuală, DuPont investește în trei domenii importante. Partea de food, unde suntem prezenți de la sămânță, prin Compania Pioneer, până la furculiță. Vindem și polimeri. Al doilea domeniu unde investim puternic este cel de energie regenerabilă. Al treilea domeniu este cel de protejare a vieții. Toți polițiștii, pompierii și scafandrii sunt îmbrăcați cu materialele produse de DuPont".

 

Noi proiecte la Centrul Inovației Zănești

Pe lângă vizitarea și analizarea loturilor demonstrative realizate în parteneriat cu DuPont-Pioneer, prezentarea expoziției de tehnică agricolă modernă, evenimentul de la Zănești a inclus și prezentarea unor proiecte pe termen scurt și mediu, atât în sectorul vegetal, cât și în zootehnie.

În ceea ce privește producția din câmp, sunt vizate cercetările practice pentru reducerea efectelor secetei asupra recoltelor. "Pe 250 de hectare am semănat un soi nou de grâu, cu o normă la hectar de 160 kg, față de 240 kg în alte cazuri. Am văzut că a trecut foarte bine peste condițiile de secetă, la înființare, iar apoi de supraumiditate, ca urmare a ploilor abundente din mai-iunie.

Am aplicat și o tehnologie modernă, adaptată condițiilor de secetă, cu îngrășăminte foliare, cu stimulator natural de creștere, urmărind mereu să stimulez numărul de boabe în spic și masa a o mie de boabe. Acum, se pare că soluțiile încercate de noi dau rezultate foarte bune, în sensul că aproape nu se cunoaște faptul că pe parcursul anului agricol am avut aproximativ două luni de secetă, iar producțiile sunt cele așteptate. În continuare căutăm soluții pentru a smulge pământului cât mai mult grâu în condiții de secetă.

De exemplu, recent m-am întors dintr-un schimb de experiență în Argentina. Am observat că acolo ei nu seamănă grâu în arătură. De fapt, de 20 de ani ei nu mai ară deloc. Este adevărat, ei au mai multe ploi, dar anul acesta, aici la Zănești, vreau să semăn și eu grâu direct în câmp, pe vreo două sute de hectare. La anul, pe vremea aceasta, promit să vă spun rezultatul experienței noastre. Pentru noi este interesant și important, pentru că seceta nu ne lasă în pace, în irigații nu se prea investește, nici nu se poate investi peste tot, iar soluția stă tot în tehnologie și în tehnică, deci în cercetarea aplicată", afirmă Vasile Iacob, inginerul șef al TCE 3 Brazi.

Un alt proiect important, prezentat participanților la demonstrațiile practice TCE 3 Brazi - DuPont Pioneer, este cel din sectorul zootehnic, parte a conceptului de integrare a producției, care a stat la baza activității încă din anii 1998-1999, adică de la începuturile holdingului TCE 3 Brazi Neamț.

"De la cele câteva taurine pentru lapte și de la cei câțiva porci achiziționați de la fermierii din zonă, s-a ajuns ca astăzi sectorul zootehnic să însemne o fermă cu un total de 650 capete vaci cu lapte, o altă fermă de 850 taurine la îngrășat, în special Angus și, tot pe platforma Zănești, laboratorul de producere și conservare a materialului seminal, cu 28 tauri de carne din rasele Aberdeen Angus, Charolaise, Simmental, Limousine, Wagyu. Tot în cadrul TCE 3 Brazi, la Roman, se modernizează acum ferma de porci la îngrășat în circuit închis, rasa PIC, cu un efectiv de 15 mii de capete", spune Radu Bălău.

La Zănești, în fața standului de bovine, a fost prezentată public Asociația Crescătorilor de Taurine Aberdeen Angus Neamț, înființată în ianuarie 2013. Membrii fondatori ai asociației sunt TCE 3 Brazi și Boviselect Neamț, scopul principal fiind extinderea activității de creștere a vacilor pentru carne, prin distribuirea materialului seminal, acordarea de asistența tehnică, dar și prin asigurarea preluării la 6 luni a produșilor, la prețul pieței.

Volumul investițiilor în sectorul zootehnic la TCE 3 Brazi, în perioada 2011-2012, depășește 6 milioane de euro, în modernizarea fermelor de taurine, porcine și ovine, în producerea și depozitarea nutrețurilor, obiectivul general principal fiind realizarea de producții agrozootehnice și alimente sănătoase, performante și eficiente.

Petronela COTEA MIHAI

Vizualizat: 1605 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?