Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

CELE MAI PROFITABILE AFACERI se fac cu BANII altora...

Publicat: 26 octombrie 2018 - 13:10
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Mărturisesc că de mult timp mă chinuie o temă, destul de sensibilă, care poate naşte discuţii. Este vorba de relaţia comercială fermier - distribuitor de inputuri pentru agricultură: fie ele seminţe, îngrăşăminte, erbicide sau maşini şi utilaje. Din aceasta, uneori mai şifonat iese ultimul! Să mă explic. De la început precizez că nu sunt... avocatul diavolului, ci doar „agent” constatator!

Agricultura românească funcţionează pe o piaţă de credit furnizor. Afacerile pe banii partenerilor şi clienţilor au devenit o adevărată modă. În lipsa unui capital suficient, tot mai mulţi fermieri aleg să întârzie plăţile, apelând la creditul furnizor, mecanism economic de finanţare în business, fără dobândă. Până când agricultorii nu vor dispune de suficienţi bani să plătească inputurile la timp, lucrurile nu vor merge în direcţia dorită!

Iată ce se întâmplă concret! Fermierul contractează tot ce are nevoie pentru un nou ciclu de producţie: seminţe, îngrăşăminte, pesticide şi plăteşte în momentul când are bani, adică după ce vinde recolta sau când îi intră subvenţiile în cont. Dar, nu întotdeauna există disciplina contractuală.
Această piaţă este una riscantă, mai cu seamă că sunt cumpărători care consideră că respectarea contractului nu ar fi o prioritate?! Sunt situaţii când unii fermieri - nu mulţi, să fim bine înţeleşi! - vor să împace şi varza, şi capra! Având banii, achită doar o parte din datoria către furnizor, iar cu restul poate achită avansul pentru achiziţionarea de maşini şi utilaje agricole. Deci în agricultură se fac afaceri cu bani altora!

De cealaltă parte, distribuitorul de inputuri îşi asumă riscul investiţiei şi, pentru siguranţă, ridică simţitor preţul! Acesta diferă în funcţie de modalitatea de plată; unul este pentru contractele futures, altul cu banii jos, altul cu plata la recoltare, iar cel mai mare preţ este „a la longue”!

Şi ar mai fi un aspect! Până să primească banii de la fermieri, furnizorii trebuie să onoreze comenzile, apelând la împrumuturi sau linii de creditare! Şi se întreabă: „Aşa cum noi ne împrumutăm, de ce să nu procedeze la fel şi datornicii noştri?”.
Nu rareori apar dispute între parteneri. Fermierul susţine că este insolvabil şi nu poate plăti, deoarece nu a încasat şi nu i-au intrat în cont subvenţiile, iar distribuitorul spune că nu-l interesează. Există un contract ce trebuie respectat! Să se împrumute la bancă! Ei, aş!

Fermierul se îndreaptă către alţi furnizori, care, în goana sălbatică de a vinde, se întrec în a oferi înlesniri şi facilităţi cât mai atrăgătoare! Cunosc o situaţie în care un viticultor a fost creditat cu produse pentru tratamente fitosanitare. După ce a vândut strugurii şi vinul şi a „uitat” să mai plătească, i-a cerut cu nonşalanţă furnizorului să-i mai livreze marfă. Şi în puzderia de distribuitori de inputuri lesne se găseşte unul „onorat” că a găsit un nou partener de agribusiness!

Toamna vin recuperările! Datornicii nu mai sunt de găsit, nu răspund la telefon sau, atunci când o fac, promit şi dau asigurări că vor plăti mai târziu. Urmează discuţii, ameninţări cu judecata, reeşalonări la plată... Iar dacă a fost şi un an agricol prost, e... moarte lungă! Pe rolul tribunalelor sunt atâtea litigii, executări silite... Unii furnizori renunţă la a mai recupera banii prin procese interminabile şi atunci, umblă la preţurile produselor furnizate!
Piaţa de credit furnizor este una de mare risc!

 

 

Vizualizat: 1656 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Află care este tehnologia folosită pentru cultivarea tomatelor în solar de Florin Pop, în Seleuş, judeţul Arad. Fermierul cultivă cultivă legume pe două hectare (din care 60 de arii solarii) şi de peste 10 ani foloşte programul tehnologic Syngenta pentru protecţia plantelor şi combaterea dăunătorilor.

Reporter: Gheorghe Ghișe

Video: Zsolt Tamássy

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?