Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Cele mai importante lucrări ale solului după eliberarea terenului?

Publicat: 19 iulie 2021 - 10:45
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Lucrarea solului după recoltare, atât sub aspect ştiinţific, dar şi economic, în prezent în ţara noastră se face atât în varianta clasică, dar, pe suprafeţe în creştere, cu perspective de generalizare, în varianta modernă de conservare a solului.

1. În varianta conservativă: dacă umiditatea solului permite, imediat după recoltare se face direct o lucrare de scarificare, urmată imediat de lucrarea cu tigerul, la adâncimea de 20 cm. În aceste condiţii, materia organică (miriştea de paie) este introdusă în sol la adâncimea de 0-20 sau chiar 0-30 cm, unde este pusă la dispoziţia microorganismelor, care o transformă în humus.

Dacă solul este uscat şi nu se poate realiza lucrarea cu scarificatorul, terenul se poate lucra cu tigerul sau gruberul, cât şi cu grapa cu discuri, până la adâncimea de 0-15 cm, urmând ca afânarea să se facă după refacerea umidităţii solului.
Din cercetările existente, rezultă că scarificarea trebuie efectuată adânc; la adâncimi sub 40 cm, are un efect scăzut, hardpanul fiind distrus parţial.

lucrarile solului 02_b

2. Lucrările solului în varianta clasică este încă practicată în ţara noastră pe mari suprafeţe. După plantele care se recoltează vara şi urmează culturi care se seamănă toamna, se execută, dacă avem apă în sol, arătura de vară care trebuie imediat grăpată. În cazul că nu avem umiditate în sol, se execută o lucrare cu grapa cu discuri, urmând ca arătura de vară să se execute imediat ce terenul permite.
În concluzie, sistemul conservativ de lucrare a solului este cel mai practicat în ţările mari cultivatoare de cereale şi de plante tehnice, fapt motivat de necesitatea conservării solurilor, cât şi pentru reducerea costurilor de producţie.

PORUMBUL ŞI CARENŢA DE ZINC
Zincul poate asigura sporuri de producţie când este aplicat cu atenţi, la momentul oportun şi în dozele optime. Click AICI şi află cum scade carenţa de zinc productivitatea porumbului!

Vizualizat: 4956 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Micul oier Emanuel Miclăuş visează medicina

Micul oier Emanuel Miclăuş visează medicina

Emanuel Miclăuş, la vârsta de 14 ani, se bucură de cei doi berbeci şi cele 63 de oi de Brează de care are mare grijă.

”De la şapte ani mă ocup de animale, de agricultură, de tot. Toamna le ţinem aici la Haţeg, la fratele meu.Pe timp de iarnă, primăvara şi vara le avem acasă sau la munte. Nu e chiar aşa de greu. Dimineaţa mă trezesc, mă duc la şcoală, vin după-amiaza şi le fac curăţenie, le dau apă, merg cu ele pe câmp, apoi învăţ. Vreau să mă fac medic veterinar, să urmez Facultatea de Medicină”, ne-a mărturisit Emanuel Miclăuş.


Caracteristici si recomandari pentru hibrizii Pioneer Deutz-Fahr 6125 C - ediţie specială în culori Hürlimann Climate FieldView - simplificarea procesului decizional din ferme
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?