Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Cele mai bune metode de COMBATERE a AMBROZIEI din culturi

Publicat: 15 noiembrie 2017 - 11:54
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Specialistul BASF, Bogdan Gheorghescu, doctorand în controlul ambroziei, explică unde greșesc fermierii în controlul ambroziei și ce strategii ar trebui aplicate pentru controlul pe termen lung al acestei buruieni.

Ambrozia creează tot mai multe probleme, în special în zona vestică a țării. Este dificil de combătut deoarece necesită un complex de măsuri și menținerea unor bune tehnologii agricole. La fel, o combatere eficientă a ambroziei impune folosirea unei scheme de erbicidare atât preemergente, cât și postemergente.

Marea problemă pe care o pune această buruiană invazivă este faptul că provoacă alergii grave. Tocmai de aceea, Senatul a adoptat recent Legea Ambroziei, care prevede amenzi drastice pentru cei ce nu iau toate măsurile necesare de combatere a ambroziei de pe terenurile pe care le dețin sau administrează. Pentru a conștientiza problemele generate de această buruiană, data de 1 noiembrie a fost propusă Ziua de Luptă împotriva Ambroziei.

Cum s-a răspândit ambrozia în țara noastră

Denumirea populară a ambroziei este ”iarba pârloagelor”, deoarece apărea pe terenurile nelucrate. De altfel, acum un deceniu erau prea puține date despre această buruiană. Nu era catalogată drept invazivă și datorită faptului că suprafețele cultivate cu floarea-soarelui sau soia erau foarte mici. Acestea din urmă constituie și cauza principală pentru răspândirea ambroziei, plantă întâlnită acum în toată țara, nu doar în zona de vest.
Am stat de vorbă cu domnul Bogdan Gheorghescu, development specialist în cadrul Diviziei BASF pentru Protecția Plantelor și unul dintre puținii care au decis să urmeze un doctorat în combaterea ambroziei. În urma cercetărilor făcute în ultimii ani, inginerul BASF a obținut câteva concluzii îngrijorătoare.
”În ultimii trei ani, am descoperit infestări cu ambrozie inclusiv în județe precum Dolj, Mehedinți, Caraș-Severin, Timiș, Arad și Satu Mare. Sunt județe în care fermierii pot spune deja că au probleme cu ambrozia.Dar ea nu pune probleme la fel de mari fermierilor din restul țării. Cel puțin, în sud, am identificat foarte puține zone de răspândire, poate prin Tulcea sau Slobozia.
Ambrozia a venit în România din Ungaria. Problema a fost mult mai gravă acolo, deoarece vecinii noștri au început să cultive intensiv floarea-soarelui cu mult înaintea noastră. De altfel, tocmai cultura de floarea-soarelui a fost și motivul pentru care ambrozia a început să devină buruiană invazivă. Se cultivau hibrizi convenționali de floarea soarelui și existau foarte puține erbicide care combăteau ambrozia. Până să apară sisteme precum Clearfield® sau cel pe bază de erbicide sulfonil ureicenu prea existau soluții.

Floarea-soarelui-Compromisa-Ghiroda-Timis-_b

Ambrozia poate duce la pierderi de până la 80% din producție

Ambrosia artemisiifolia este o buruiană termofilă. Răsare după 15 aprilie. Solul trebuie să aibă o temperatură de 10-12°C, pentru a porni în vegetație. Dar ambrozia preferă o temperatură a solului de aproximativ 15-20°C. Aceasta coincide cu temperatura de germinație la floarea-soarelui și la soia. Însă buruiana este mult mai viguroasă și mai puternică decât planta de cultură. De exemplu, la o densitate de 20-25 de plante de ambrozie pe metrul pătrat, acestea vor ajunge să sufoce plantele de cultură, ducând la pierderi de producție de până la 80%.
Ambrozia nu este specifică culturilor de cereale. Dacă totuși apare în solele cu cereale, îi va fi foarte greu să supraviețuiască, deoarece este o buruiană iubitoare de spațiu. Ea poate atinge frecvent înălțimi de 1,5 metri, dar poate ajunge și la 2 metri înălțime. Iar diametrul unei plante de ambrozie poate atinge 100 cm.

Floarea-soarelui-Compromisa--Voiteg-Timis-_b

O singură plantă produce zeci de mii de semințe

Mulți vor să facă economii la erbicid. Dar în acest caz, dacă nu folosești și un erbicid preemergent și unul postemergent, nu poți avea o combatere bună. Poți atinge, să spunem, un procent de eficacitate de 70-80%, dar nu 100%. Dacă planta nu a fost omorâtă, va ramifica, deoarece este omorât doar vârful de creștere prin care ambrozia își alungește tija principală.
Atunci când vârful de creștere moare, planta începe să ramifice de la bază și produce în continuare semințe, continuând ciclul evolutiv. Acesta începe cam pe la 15aprilie (în funcție de condițiile meteorologice). Dacă ambrozia nu a fost erbicidată sau eliminată mecanic până la15 iulie, ajungem la perioada în careîncepe să își scuture semințele, în funcție de cultura pe care a infestat-o. Și vorbim de mii sau zeci de mii de semințe.

Cum poți combate ambrozia din cultura de floarea-soarelui. Avantajele sistemului Clearfield® Plus

În cadrul BASF, desfășurăm mai multe programe de sustenabilitate, prin care monitorizăm evoluția buruienilor, dintr-un simplu motiv: o plantă care nu a fost combătută 100% va produce semințe. Se poate întâmpla ca, din 1000 de semințe, să spunem, una singură să conțină și să transmită mai departe o genă de rezistență la un anumit mod de acțiune al erbicidelor. Asistăm astfel la apariția unui biotip al ambroziei.
Există mai multe sisteme de culturi de floarea-soarelui: convențional, sulfonil ureic, Clearfield® și sistemul Clearfield® Plus, cele două din urmă fiind de la BASF. Cel mai nou sistem de producție la floarea-soarelui, Clearfield® Plus, oferă un plus de eficacitate, în special împotriva ambroziei. Folosind sistemul Clearfield® Plus veți combate 100% ambrozia. Sistemul Clearfield® are o eficacitate de 90% în timp ce sistemul sulfonil ureic oferă un grad de control între 70-85%.
Un plus de 10% al sistemului Clearfield® Plus în combaterea ambroziei înseamnă eliminarea acesteia din cultură și o siguranță mult mai mare față de alte sisteme. Dacă ai aplica doar un erbicid postemergent, acesta îți poate combate în proporție de80-90% ambrozia de până la 8 centimetri înălțime. De aceea, sistemul dezvoltat de BASF poate fi numit un sistem complet de control la ambrozie.

Pulsar-Plus-Combatere-Eficienta_b

Schema de erbicidare a ambroziei în sistemul Clearfield® Plus

• Schema de erbicidare este simplă. Se aplică erbicidul Wing® P în preemergență, în doza recomandată de 3 – 3,5 l/ha. Ulterior, în postemergență, la stadiul de 2-4 frunze al plantei de floarea-soarelui, se va aplica erbicidul Pulsar® Plus, în funcție de dezvoltarea ambroziei. Dacă aceasta este sub 5 cm înălțime, eu consider că este suficientă o doză de 1,6 l/ha de Pulsar® Plus.
• Dacă ambrozia are între 5-10 cm înălțime, este recomandat să folosiți o doză de 2 l/ha de erbicid Pulsar® Plus. Dacă nu utilizați sistemul de combatere preemergentă, cu Wing® P,sau alte produse este obligatoriu să folosiți o doză de 2 l/ha de Pulsar® Plus, la stadiul de 6 frunze ale buruienii de ambrozie, când planta are maximum 8 cm. Rețineți: un singur centimetru în plus la înălțimea ambroziei înseamnă 10 procente în minus în ceea ce privește combaterea ei.

Alte metode de combatere a ambroziei la floarea-soarelui

Combaterea mecanică la ambrozie se realizează din păcate o singură dată pe sezon (la aplicarea îngrășămintelor în vegetație), deoarece, din punct de vedere financiar și al controlului ambroziei nu rentează mai multe treceri. De altfel, nu sunt prea multe ferme cu o asemenea infrastructură încât să își permită ca un utilaj, tractor și prășitoare, să fie ținute doar pentru floarea soarelui și porumb pentru a efectua treceri la fiecare apariție a ambroziei. Mai mult, la soia nici nu poți combate mecanic ambrozia sau daca se poate implica echipamente speciale,implicit costuri mai mari și timp prețios alocat efectuăriilucrărilor mecanice.

De ce este mai bine să erbicidezi ambrozia decât să o combați mecanic

Sistemul de combatere chimică a ambroziei îți oferă control și pe spațiul dintre rânduri, și de-a lungul rândului. La combaterea mecanică există un spațiu de 10 cm de-o parte și de alta, de care nu te poți atinge, deoarece acolo se găsește sistemul radicular al plantei de cultură. De aceea nu se recomandă combaterea mecanică pentru ambrozie, dar nici pentru alte buruieni de talie mare , precum Chenopodium, Xanthium, Datura, Abuthilon, Amaranthus sau altele.
Imaginați-vă că reușiți să omorâți ambrozia de pe cei 50 de centimetri dintre rânduri, dar mai rămân alți 20 de centimetri. Este suficient să supraviețuiască o singură plantă de ambrozie pe cei 10 cm de lângă plantele de cultură, pentru a sufoca planta respectivă, din cauza ramificării foarte puternice. Combaterea mecanică își are rostul doar atunci când nu s-a putut realiza combaterea chimică completă, în scopul de a mai salva ceva.

Reinfestare-cu-Ambrozie-datorita-erbicidarii-defectuase_b

Cum poți combate ambrozia din cultura de soia

Dacă producția la floarea-soarelui poate scădea cu până la 80%, la soia pierderile cauzate de ambrozie pot fi totale. În cultura de soia se seamănă rânduri mai dese, cu o distanță între ele de la 25 cm până la 75 cm. Cel mai des întâlnit sistem este la 38-40 cm. Mai mult, soia este foarte sensibilă la îmburuienarea timpurie. Atunci când planta de soia are 5-10 cm înălțime și ambrozia are tot 5-10 cm. Și atunci ambrozia sufocă soia, din cauza creșterii explozive.
De aceea, în funcție de gradul de îmburuienare, ambrozia poate provoca pierderea completă a culturii de soia. Sunt situații excepționale, dar am întâlnit și cazuri în județul Timiș, în care fermierii nu au recoltat nimic de pe lanul de soia din cauza infestării excesive cu ambrozie. Efectiv, nu se mai vedea că are soia în sola respectivă.

Schema de combatere a ambroziei în cultura de soia

Soluția BASF pentru erbicidarea ambroziei din soia constă în aplicarea preemergentă a produsului Wing® P, în doza de 3 – 3,5 l/ha, în funcție de textura solului, regimul pluvial din perioada respectivă sau cât de mare știți că este gradul de infestare al solei.
În postemergență recomandarea este să se aplice erbicidul Corum® împreună cu adjuvantul Dash® HC. Acesta se poate aplica fracționat, în două treceri, într-o doză de tipul split-time, 0,95 l/ha cu 0/95 l/ha, sau într-o singură trecere, în doza de 1,9 l/ha. Această doză se recomandă doar în cazurile în care ambrozia a trecut de înălțimea de 5 cm, sau dacă nu s-a folosit un sistem de erbicidare preemergentă. Dacă în cultura de soia aveți cumva samulastră de floarea-soarelui Clearfield®, atunci recomand doza de tip split.

Avantajele aplicării fracționate a erbicidului Corum® împotriva ambroziei

De altfel, sistemul split, de aplicare fracționată, dă cele mai bune rezultate. Eu recomand astfel:
• Aplicați prima doză de 0,95 l/ha dacă planta de soia are minim o frunză trifoliată, iar ambrozia are 4 frunze, cu condiția să fi aplicat Wing® P în preemergență.
• Monitorizați cultura, iar în momentul în care ambrozia ajunge din nou la 2-4 frunze și sub 5 cm înălțime, reveniți cu a doua doză de 0,95 l/ha. Acesta este cel mai eficient și complet, dacă îmi este permis să spun așa, sistem de combatere a ambroziei din cultura de soia, deoarece vă va permite să distrugeți mai multe valuri de reinfestare.
Astfel, cultivând soia și utilizând sistemul de erbicidare cu Wing® P și două treceri cu erbicidul Corum® în postemergență, puteți înlătura treptat ambrozia de pe terenurile cultivabile, deoarece aceasta nu răsare decât succesiv. Semințele din primii 3 cm de sol răsar când temperatura acestuia atinge 12-14 grade. Peste 2-3 săptămâni, odată cu creșterea temperaturilor, solul se încălzește și în profunzime, apărând astfel valul doi de buruieni. Astfel, Corum® vă va da posibilitatea de a combate și valul doi de buruieni de ambrozie din cultura de soia. Acest lucru nu prea este posibil în cultura de floarea-soarelui, din cauza specificului ei.

Cum poți combate ambrozia de pe marginea terenurilor

În cazul în care observați ambrozie pe marginea terenurilor lucrate, se recomandă combaterea chimică a acesteia, folosind erbicide totale. De asemenea, acolo unde dimensiunea solelor permite, se pot efectua și lucrări mecanice, de smulgere și distrugere a ambroziei.
Nu lăsați plantele de ambrozie să se dezvolte în zonele adiacente solelor. Chiar dacă acestea nu se dezvoltă inițial în perimetrul solei, în culturi, semințele se vor răspândi în culturi. Aici veți vedea că plantele de ambrozie vor ajunge să se dezvolte mult mai repede decât pe terenurile adiacente, din cauza spațiului liber mai mare și a lipsei concurenței cu alte buruieni sau flora spontană, specifică zonelor de lângă marginile drumurilor sau a solelor.

Sfaturi utile pentru fermierii care vor să scape de ambrozie

• Folosiți în mod inteligent rotația culturilor, astfel încât să puteți utiliza erbicide cu eficacitate cât mai mare asupra ambroziei. De exemplu, dacă în acest an ați cultivat soia, următoarea cultură din asolament este recomandată să fie cea de porumb, deoarece aici dispuneți de o gamă mai largă de produse de protecție a plantelor, mult mai multe erbicide, în special produse pe baza de dicamba. Puteți folosi, de exemplu, erbicidul Akris®, în preemergență sau postemergență timpurie , urmat de o aplicare mai târzie, la stadiul de 4-6 frunze ale porumbului, a produselor Callam® sau Cambio®. Ulterior, în anul al treilea, puteți cultiva floarea-soarelui în asolament, deoarece aici aveți sistemul Clearfield® Plus. Astfel, asigurați 3 ani consecutivi de combatere ideală a ambroziei.
• În acest exemplu de rotație nu este bine să introduceți cultura de grâu, deoarece ambrozia nu va răsări. În luna mai, când plantele de ambrozie ar trebui să răsară, grâul acoperă deja 90% din suprafața solului, sistemul radicular al plantelor și compactarea solului nu favorizeazăgerminarea semințelor de ambrozie. Acestea rezistă foarte bine până în anul următor, când vor răsări în forță și va trebui să reluați de la zero întregul proces de combatere.
• O altă metodă de combatere pe care o puteți folosi, este să utilizați erbicide totale în miriște, după recoltarea cerealelor. Motivul este simplu. Ambrozia apare imediat după recoltarea cerealelor, deoarece se eliberează spațiul necesar. Erbicidarea totală, în acest moment, va da rezultate bune, alături de celelalte măsuri de combatere a ambroziei.
• Utilizați un sistem performant de producție la floarea-soarelui, precum Clearfield® Plus
• Nu faceți rabat și folosiți atât erbicidarea preemergentă, cât și postemergentă
• Utilizați erbicide care au un grad de combatere cât mai mare și cât mai completă a ambroziei.

În final, ca fermier, ar trebui să priviți procesul de combatere a ambroziei drept unul integrat, ca și rotația culturii. Este o investiție pe termen lung, care va da rezultatele scontate, chiar dacă uneori poate implica un cost suplimentar. Efectele pozitive le veți observa însă cu siguranță în profitul obținut, mai exact în faptul că veți evita pierderile semnificative de producție, cauzate de infestarea cu ambrozie”, spune Bogdan Gheorghescu.

Bogdan_Gheorghescu_bIng. Bogdan Gheorghescu, Development Specialist, BASF

Activează de aproape 10 ani în domeniul cercetării și dezvoltării produselor de protecția plantelor. Din anul 2015 s-a alăturat echipei BASF contribuind la dezvoltarea produselor de protecția plantelor.

Vizualizat: 3014 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

În Ferma Wagner, roboții își scot singuri cheltuiala! Pornind de la un efectiv matcă de numai 18 vaci, câte existau în fermă la momentul în care a preluat frâiele acestui business, Virigil Andru deţine astăzi o turmă de 140 de animale iar tehnica robotizată de muls, pe care a achiziţionat-o recent, îi conferă avantajul de a funcţiona cu un număr foarte mic de angajaţi. De altfel, robotul de muls DeLaval, pentru care a plătit aproximativ 130.000 de euro, reprezintă cea mai mare şi cea mai importantă investiţie din fermă, asigurând azi mulsul a 60 de vaci, cu o producţie medie zilnică de 27 de litri de lapte pe cap de animal. 

Reporter: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radiș

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?