Concurs Ferma
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Cel puțin două soiuri de orz pentru a evita efectele secetei

Publicat: 23 august 2016 - 12:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

INCDA Fundulea a realizat, în perioada 2013-2015, un studiu pentru a evidenția cele mai potrivite soiuri de orz și orzoaică de toamnă din punct de vedere al toleranței la secetă. Au fost urmăriți indicatori precum MMB (masa o mie de boabe), mărimea boabelor și stabilitatea conținutului de proteină și de amidon. Ca o excepție, în România, rezistența la secetă este strâns legată și de rezistența la iernare.

Click pe poza pentru galerie!

Lucrarea este cu atât mai importantă cu cât primele cercetări pentru orz și orzoaica de toamnă au început în 2013-2014. În România, experiențele au fost efectuate în perioada 2013-2015 la INCDA Fundulea în cadrul laboratorului de ameliorare a orzului de toamnă. S-a semănat în perioada optimă, la o distanță între rânduri de 20 cm. În toamnă s-au aplicat îngrășăminte pe bază de fosfor - 200 kg/ha. În primăvară au fost aplicate îngrășăminte pe bază de azot - 100 kg/ha de uree, cu 46% substanță activă. În momentul alungirii paiului s-a aplicat un tratament cu fungicid. Cu desicant s-a tratat la 14 zile după înflorit.  

 

Analiza variației MMB și a mărimii boabelor

Evaluarea parametrilor urmăriți a redat diferențe majore în cadrul genotipurilor de orz și orzoaică, dar și între acestea. Variația este generată atât de genotip, de tratament, cât și de legătura dintre genotip și tratament pentru cei mai importanți parametri - MMB și mărimea boabelor. „Spre exemplu, la variația MMB, tratamentul aplicat a avut cea mai mare influență, de 79%, în timp ce genotipul a avut o cotă de 19%, iar în cazul mărimii boabelor, în medie, tratamentul a avut o pondere de 91%, iar genotipul de 7%”, spune Liliana Vasilescu, cercetător în cadrul INCDA Fundulea.

Procentul de reducere a MMB cel mai ridicat a fost înregistrat de soiul Univers (13%), urmat de DH 267-66 (11,1%), iar cel mai scăzut procent de reducere a fost înregistrat la soiul Ametist (3%) și Smarald (1,3%), iar pentru orzoaica de toamnă, la soiul Artemis (4,8%). În schimb, cea mai ridicată MMB la martor a fost înregistrată la soiul Artemis și linia de perspectivă DH 267-126, iar după aplicarea desicantului au scăzut destul de puțin, la 48 grame și respectiv 57 grame. „Se evidențiază soiul Ametist, omologat în 2012, care este de excepție prin comparație cu soiurile omologate până acum, în sensul că în fiecare an a înregistrat o MMB ridicată și se remarcă printr-o stabilitate deosebită chiar în condiții de secetă, MMB scăzând de la 46 grame la 45 grame”, spune Liliana Vasilescu.

Luând în calcul mărimea boabelor, în cazul martorului, ea a oscilat de la 77% până la 96%, iar în cazul aplicării tratamentului cu desicant, a oscilat de la 65% până la 90%. „Se remarcă cele două genotipuri de orzoaică de toamnă Artemis și linia de perspectivă DH 267-126 care au înregistrat valori de excepție chiar și în cazul aplicării tratamentului și, de asemenea, soiul Ametist care a înregistrat, după aplicarea tratamentului o scădere la 80%. Genotipul DH 267-66 este cel mai sensibil. Soiurile Ametist și Smarald au avut cel mai bun comportament, având cele mai mici variații la modificarea indicatorilor la stresul abiotic și al indicelui de sensibilitate la stres”, susține cercetătoarea.

 

Conținutul în proteină și în amidon

Din punct de vedere al conținutului în proteină, în cazul martorului, acesta a evoluat de la 10,5% la 13,3%, iar în cazul aplicării desicantului nu a scăzut foarte mult. S-au evidențiat soiul Artemis și linia de orzoaică de toamnă DH 267-126, soiurile Smarald, Ametist și Simbol. Ca un atu, niciunul dintre genotipurile testate nu a scăzut sub baremul minim impus de industria prelucrătoare.

Din punct de vedere al conținutului de amidon, atât la martor, cât și la soiul testat, valoarea a fost de peste 60%, iar pentru acest parametru se remarcă soiurile Smarald, Cardinal și Simbol, dar se poate lua în considerare și soiul Ametist, la care conținutul în amidon a scăzut de la 62% la 61,5%.

 

 

 

RECOMANDARE: CULTIVAȚI CEL PUȚIN DOUĂ SOIURI ÎN TANDEM

Studiile efectuate la INCDA Fundulea au arătat că soiurile și liniile cu stabilitate ridicată a greutății și mărimii boabelor sunt genotipuri care la începutul perioadei de umplere a boabelor au un conținut ridicat de carbohidrați în tulpină, dar este posibil ca spicul să compenseze în parte fotosinteza frunzelor. „Recomand cultivatorilor de orz și orzoaică de toamnă utilizarea în tandem a cel puțin două soiuri, Smarald și Simbol sau Smarald și Ametist, care poate asigura o eficiență economică pentru cei care produc sămânță sau pentru cei care le utilizează în zootehnie. Smarald are o stabilitate agronomică foarte bună, în ceea ce privește capacitatea productivă și MMB, dar MMB este mai mică. Soiul Ametist are un potențial de producție mai ridicat, este un soi intensiv, rezistent la cădere și realizează o MMB deosebită, peste 50 grame”, a concluzionat Liliana Vasilescu, unul dintre coordonatorii cercetării.


 

 

 

 

Articol publicat in revista Ferma nr.14(175) 15 - 31 august 2016

Vizualizat: 1703 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!