Kwizda
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

CEL MAI LONGEVIV FERMIER TIMIŞEAN – Nicolae Truşcoaică

Publicat: 27 septembrie 2017 - 15:34
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Câte schimbări de regim, ierni geroase, veri secetoase, legi agrare, surprize fiscale s-au aşternut peste agricultura românească în ultimele şapte decenii? Cel care le-a trăit pe toate, chiar dacă probabil nu le-a ţinut socoteala, este Nicolae Truşcoaică, fermier din localitatea Satchinez, judeţul Timiş, în vârstă de 88 de ani. 

Deşi a absolvit Facultatea de Agronomie din Timişoara în 1959, în agricultură a lucrat încă din 1948, alături de tatăl său care a fost un mare agricultor. Tradiţia a transmis-o mai departe fiului său Octavian, de 55 de ani, în compania căruia exploatează în prezent 850 de hectare. Avea doar 15 ani când s-a încheiat cel de-al Doilea Război Mondial, dar nici nu vrea să-şi mai amintească ceva din acea perioadă. „Au fost vremuri grele, dar am trecut peste. De mic mi-a plăcut agricultura”, mi-a mărturisit fermierul octogenar. După absolvirea facultăţii, a lucrat 40 de ani la IAS. Mai întâi, a fost şef de fermă la IAS Hodoni, apoi inginer şef la IAS Sânandrei, iar decembrie '89 l-a găsit la IAS Carani. „În zona asta se făcea agricultură performantă şi în perioada comunismului. În agricultura de stat nu puteai rămâne dacă nu aveai producţii bune. Era o situaţie diferită faţă de CAP-uri”, m-a asigurat decanul de vârstă al agriculturii bănăţene, căruia Consiliul Judeţean Timiş i-a acordat recent o diplomă, înmânată chiar de către ministrul Petre Daea (foto stânga).

Nicolae-Truscoaica_b

„Seceta a fost cumplită”
Pentru Nicolae Truşcoaică, prima jumătate a anului 2017 a fost una cu realizări bune, însă campania de toamnă îi dă mari bătăi de cap. La grâu a obţinut o medie de aproape 7 tone la hectar. Cel mai productiv s-a dovedit a fi soiul Anapurna de la Limagrain, care a dat un randament la hectar de 8 tone. Dintre soiurile româneşti pe care le cultivă, cel mai mulţumit este de Glosa, creaţie de la Fundulea, care, „deşi nu este atât de productiv, are calităţi deosebite”. A încercat anul acesta şi soiul Ciprian, produs de Staţiunea Lovrin, despre care spune că promite. De asemenea, orzoaică de toamnă a recoltat în medie 7.136 kg/ha, iar la rapiţă a obţinut puţin peste 3,6 tone. Rapiţa a vrut să o întoarcă în primăvară, pentru că nu era bine dezvoltată. „Am avut o iarnă grea, fără zăpadă, iar rapiţa a fost cel mai mult afectată. Am riscat şi până la urmă s-a dovedit că am fost inspirat”, recunoaşte el.

În schimb, la culturile prăşitoare va merge în pierdere anul acesta.
Ce producţii a estimat pentru porumb şi floare, aflaţi din revista Ferma, ediţia 15-30 septembrie 2017!

Vizualizat: 1135 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tehnologia vertical tillage, în interpretarea Great Plains

Tehnologia vertical tillage, în interpretarea Great Plains

Pentru o gestionare eficientă a resurselor de apă, Great Plains a creat special o serie de echipamente adaptate aşa-numitei tehnologii verticale de prelucrare a solului (vertical tillage), prin intermediul căreia se urmăreşte înlăturarea straturilor compactate din sol, încorporarea rezidurilor vegetale şi asigurarea unui pat germinativ optim pentru însămânţare.

Reporter AgroInfo: Liviu Gordea
Operator imagine: Claudiu Borobei

AgriPlanta - RomAgroTec 2017 În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Agriplanta-Romagrotec 2018
Cultura anului 2017

Care credeţi că va fi cea mai rentabilă cultură agricolă în 2017?