Kwizda
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

CEL MAI LONGEVIV FERMIER TIMIŞEAN – Nicolae Truşcoaică

Publicat: 27 septembrie 2017 - 15:34
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Câte schimbări de regim, ierni geroase, veri secetoase, legi agrare, surprize fiscale s-au aşternut peste agricultura românească în ultimele şapte decenii? Cel care le-a trăit pe toate, chiar dacă probabil nu le-a ţinut socoteala, este Nicolae Truşcoaică, fermier din localitatea Satchinez, judeţul Timiş, în vârstă de 88 de ani. 

Deşi a absolvit Facultatea de Agronomie din Timişoara în 1959, în agricultură a lucrat încă din 1948, alături de tatăl său care a fost un mare agricultor. Tradiţia a transmis-o mai departe fiului său Octavian, de 55 de ani, în compania căruia exploatează în prezent 850 de hectare. Avea doar 15 ani când s-a încheiat cel de-al Doilea Război Mondial, dar nici nu vrea să-şi mai amintească ceva din acea perioadă. „Au fost vremuri grele, dar am trecut peste. De mic mi-a plăcut agricultura”, mi-a mărturisit fermierul octogenar. După absolvirea facultăţii, a lucrat 40 de ani la IAS. Mai întâi, a fost şef de fermă la IAS Hodoni, apoi inginer şef la IAS Sânandrei, iar decembrie '89 l-a găsit la IAS Carani. „În zona asta se făcea agricultură performantă şi în perioada comunismului. În agricultura de stat nu puteai rămâne dacă nu aveai producţii bune. Era o situaţie diferită faţă de CAP-uri”, m-a asigurat decanul de vârstă al agriculturii bănăţene, căruia Consiliul Judeţean Timiş i-a acordat recent o diplomă, înmânată chiar de către ministrul Petre Daea (foto stânga).

Nicolae-Truscoaica_b

„Seceta a fost cumplită”
Pentru Nicolae Truşcoaică, prima jumătate a anului 2017 a fost una cu realizări bune, însă campania de toamnă îi dă mari bătăi de cap. La grâu a obţinut o medie de aproape 7 tone la hectar. Cel mai productiv s-a dovedit a fi soiul Anapurna de la Limagrain, care a dat un randament la hectar de 8 tone. Dintre soiurile româneşti pe care le cultivă, cel mai mulţumit este de Glosa, creaţie de la Fundulea, care, „deşi nu este atât de productiv, are calităţi deosebite”. A încercat anul acesta şi soiul Ciprian, produs de Staţiunea Lovrin, despre care spune că promite. De asemenea, orzoaică de toamnă a recoltat în medie 7.136 kg/ha, iar la rapiţă a obţinut puţin peste 3,6 tone. Rapiţa a vrut să o întoarcă în primăvară, pentru că nu era bine dezvoltată. „Am avut o iarnă grea, fără zăpadă, iar rapiţa a fost cel mai mult afectată. Am riscat şi până la urmă s-a dovedit că am fost inspirat”, recunoaşte el.

În schimb, la culturile prăşitoare va merge în pierdere anul acesta.
Ce producţii a estimat pentru porumb şi floare, aflaţi din revista Ferma, ediţia 15-30 septembrie 2017!

Vizualizat: 1008 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Mewi la Agromalim 2017

Mewi la Agromalim 2017

Compania Mewi, o prezenţă tradiţională la Agromalim, a expus anul acesta maşini şi utilaje agricole reprezentative, printre cele mai bine vândute din portofoliu: combina Fendt 6335C, tractorul Fendt Vario 939 de 390 CP, vârful de gamă din seria 900, tractorul Challenger modelul 875 ED de 600CP, noua versiune a tractorului Valtra de 125CP, seria N, motor în patru cilindri şi un încărcător frontal Merlo. Din gama utilajelor Horsch au fost expuse: cultivatorul dezmiriştitor Terrano 4MT cu lăţimea de lucru de 4 metri şi semănătoarea de păioase Pronto DC, cu sistem de semănat pe discuri şi cu pregătire frontală a terenului.
Anul 2017 a fost un an excelent din punct de vedere al vânzărilor iar Mewi continuă să îşi dezvolte echipa şi investeşte în pregătirea oamenilor de service pentru a fi mereu alături de fermieri.
Interviu cu Florin Văluşescu - manager regional Mewi.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Horsch – noutăţi pentru Agritechnica 2017 Prima zi la Agro Oltenia
Cultura anului 2017

Care credeţi că va fi cea mai rentabilă cultură agricolă în 2017?