Odată cu eliminarea cotelor de zahăr, Franţa se pregăteşte pentru cea mai mare recoltă de sfeclă de zahăr din ultimii 25 de ani. Astfel, previziunile oficiale indică o producţie de 40,48 milioane de tone, în creştere cu aproape 6 mil. tone faţă de anul trecut. Dacă această raportare optimistă se va realiza, atunci producţia de anul acesta va fi foarte aproape de cea realizată în sezonul 1993/1994.
Suprafaţa semănată cu sfeclă de zahăr a crescut anul acesta cu 16% faţă de anul trecut şi cu 20% faţă de media înregistrată în perioada 2012-2016, iar randamentul mediu estimat a se obţine este de 85,8 t/ha.
De asemenea, producţia de cereale a Franţei este estimată la 68,15 mil. tone, în creştere cu 1,09 milioane tone faţă de raportul precedent. Producţia de grâu, apreciată la 37,79 mil. tone, ar putea fi cea de-a treia cea mai mare recoltă a Franţei, după cele din anii 2015 şi 1998.
La rapiţă, recolta totală a fost de 5,48 milioane tone, puţin mai mică faţă de recordul de 5,6 milioane tone din anul 2009.
Producţie mare, preţuri mai mici
Cu mai puţin de o lună înainte de eliminarea cotelor de zahăr din UE, rapoarte optimiste vin şi din alte state mari producătoare. Asociaţia germană a industriei zahărului, Wirtschaftliche Vereinigung Zucker, estimează recolta internă de zahăr la 31,48 milioane tone, pe plus cu aproximativ 27% faţă de anul trecut. Ceea ce înseamnă că producţia de zahăr a Germaniei va creşte cu 23%, ajungând la 4,98 milioane tone.
Şi în Marea Britanie producţia de zahăr va depăşi 1,4 milioane tone în 2017/2018, afirmă Associated British Foods (ABF). Pe fondul creşterii producţiei, ABF a avertizat că preţurile la zahăr în UE vor fi sub cele din anii trecuţi.
Articol publicat in revista Ferma nr. 16 (199) (15-30 septembrie 2017)