Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Ce vor membrii Braicoop?

Publicat: 09 iulie 2018 - 16:21
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

La începutul lunii martie, cei aproape 60 de fermieri membri ai Cooperativei Agricole Braicoop s-au întrunit la adunarea generală de bilanţ pentru a analiza activitatea depusă pe parcursul anului calendaristic 2017. Fără îndoială, rezultatele economico-financiare au fost pozitive, aşa cum de altfel s-a întâmplat şi în ultimii ani, semn că brăilenii au învăţat mult mai bine lecţia producerii şi a valorificării în comun a roadelor muncii lor.

 

De asemenea, au înţeles că trebuie să se organizeze în structuri la nivel naţional şi să atragă tot mai mulţi membri convinşi de avantajele asocierii, ceea ce au şi făcut!

Gabriel Stanciu_b

Cooperatorii brăileni au învăţat să producă şi să vândă în comun
„A fost o întâlnire de lucru eficientă şi responsabilă, am analizat în mod realist activitatea, după care am aprobat bilanţul pe 2017 şi proiecţia bugetară pe 2018. Putem să afirmăm că la nivelul anului 2017, cifra de afaceri a crescut cu aproximativ 20% comparativ cu anul precedent, apropiindu-se de nivelul a 10 milioane de euro. Prin votul nostru, am hotărât ca profitul să fie capitalizat şi să continuăm investiţiile începute”, ne-a declarat Gabriel Stanciu, preşedintele Braicoop.
Anterior, între membri şi conducerea cooperativei au avut loc mai multe runde de discuţii privind inventarierea problemelor şi a propunerilor care să configureze agenda viitoare de lucru. „Am identificat unele investiţii ce ar trebui făcute în viitoarea perioadă şi pe care le vom supune dezbaterii adunării generale. Astfel, ne dorim să finalizăm şopronul din incinta nouă în care ne-am mutat, de la Baldovineşti, achiziţionarea unei maşini pentru tratat seminţe şi a unei camionete de 3,5 tone pentru transportul unor materiale şi materii prime. De asemenea, avem în intenţie să preluăm noi maşini şi utilaje agricole care să deservească un număr mare de membri, dar şi ferma Bobcaget din incinta sediului cooperativei din comuna Baldovineşti”, ne-a declarat Gabi Stanciu, liderul Braicoop.
Pe linia preocupărilor constante ale conducerii cooperativei stau şi alte obiective cu adevărat ambiţioase, precum: integrarea producţiei agricole, construirea de spaţii pentru stocarea cerealelor, vânzări directe către partenerii externi, întocmirea unui plan general de culturi pe Braicoop, încheierea de contracte de multiplicare a seminţelor de către cooperativă, achiziţia de genetică sub brandul Braicoop, găsirea unei formule pentru uniformizarea costurilor la transportul mărfii, asigurarea asistenţei de specialitate la livrarea produselor în bazele de recepţie, negocierea cu banca a unei linii de credit cu destinaţia „achiziţii de teren” sau gaj pentru contractele cu finanţare de la bancă.
De asemenea, au mai fost luate în discuţie: crearea unui fond pentru ajutorarea fermierilor pe termen foarte scurt, implementarea unui program de formare profesională, înfiinţarea unui buletin de informare a fermierilor, realizarea analizelor medicale pentru fiecare angajat din fermele membre Braicoop, precum şi primirea de noi membri în cooperativă.

Gabriel Stanciu: „Semnificativ este că în anul trecut, au depus cereri de asociere încă zece noi membri, ceea ce este un lucru îmbucurător şi ne dă garanţia că ne aflăm pe un drum bun”.


CREDITE DE 1.200 LEI/HA PENTRU ACHIZIŢIONAREA DE INPUTURI
În anii precedenţi, printr-un parteneriat cu Banca Transilvania, Cooperativa Braicoop a obţinut mai multe linii de creditare pentru achiziţionarea de maşini şi utilaje agricole. Aşa cum susţinea liderul Braicoop, s-a reuşit elaborarea unui contract-cadru pentru întreaga cooperativă, în baza căruia şi în funcţie de volumul tranzacţiilor efectuate să se obţină condiţii de creditare mai bune pentru membrii cooperatori, dar şi proceduri mult simplificate. În acest sens, s-au acordat credite cu destinaţie pentru achiziţionarea de inputuri agricole în limita a 1.200 lei/hectar, cu asumarea răspunderii la nivel de cooperativă, dar fără garanţii din partea membrilor.

Un articol publicat în revista Ferma nr. 7/212 (ediţia 15-30 aprilie 2018)

 

Vizualizat: 350 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren

Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren

Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren! Interviu cu Marius Mitra, reprezentat FALC în România, realizat la Agriplanta 2022

NATUREVO: „Luăm cultura de la zero și să o ducem până la momentul recoltării” Climate FieldView de la Bayer - hărți de producție cu precizie maximă în timp real AGRARIA 2022, 5-8 mai 2022, Jucu, Jud. Cluj!
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?