Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Ce LUCRARE DECISIVĂ pentru PRODUCTIVITATEA GRÂULUI DE TOAMNĂ trebuie făcută urgent?

Publicat: 10 februarie 2021 - 16:31
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

În această perioadă, fertilizarea suplimentară a grâului de toamnă are rol determinant pentru recoltă. Aplicarea fracţionată a azotului (toamna la semănat şi în vegetaţie) este importantă datorită levigării azotului în straturile mai adânci ale solului, în timpul iernii, şi insuficienţei azotului accesibil plantelor la pornirea în vegetaţie

 

CÂND ŞI CUM INTERVENIM?

 

Cercetările efectuate în staţiunile de cercetare şi în universităţile agricole din RomÂnia au arătat necesitatea administrării azotului fracţionat, toamna la semănat şi în timpul iernii, februarie, sau primăvara, devreme în martie, cÂnd plantele sunt la începutul reluării vegetaţiei. Momentul fertilizării corespunde cu trecerea plantelor din etapa vegetativă în cea generativă, asigurÂnd formarea elementelor de productivitate.
Dacă în urma fertilizării corective, prin înfrăţire densitatea va creşte cu 40-50 de spice, la recoltare vom avea spor de recoltă de 400-500 kg/ha, plus sporul obţinut prin formarea unui număr mai mare de boabe în spic şi mai grele.

fertilizare 1 CANVA_b

foto: canva.com

2 REGULI ALE FERTILIZĂRII CORECTIVE

  1. Prioritate au parcelele unde s-a semănat tÂrziu şi au plantele neînfrăţite Şi cele unde grÂul a ieşit din iarnă mai rar, sub densitatea specifică soiului.
  2. Doza de azot folosită la fertilizarea corectivă poate să difere de cea estimată în toamnă, în funcţie de recolta planificată, planta premergătoare şi ceilalţi factori. Corecţia e dată de densitatea reală, de precipitaţiile căzute etc.


CALENDAR AGRICOL ÎN FEBRUARIE
Făurar în cultura mare este o lună scurtă, dar cu multe lucrări agricole. Controlul stării de vegetaţie a culturilor semănate în toamnă, alegerea îngrăŞămintelor potrivite Şi fertilizarea culturilor de toamnă la momentul optim, precum Şi aprovizionarea cu seminţe pentru semănatul culturilor din prima epocă sunt cÂteva dintre priorităţile acestei perioade. Click AICI pentru a citi mai multe articole despre lucrările specifice lunii februarie.

Vizualizat: 1845 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj

Cum a fost trecerea de la U 650 la tractorul Massey Ferguson? „Ca de la Logan la Merţan. Cum să le compari? Cu U 650 lucrai 3 ha într-o zi şi consumai un rezervor de 90 litri. Făceam arătura roată în jurul parcelei şi ieşeau nişte şanţuri la mijloc. Cu tractorul Massey Ferguson şi cu plugul reversibil e altă viaţă. Calitatea lucrării, timpul de lucru, costurile cu combustibilul nu se compară” Mirela Popa, din Cerăt, judeţul Dolj.

Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă KRONE - expertul în furaje verzi! Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?