Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Ce faceţi cu grâul: depozitare sau vânzare la recoltare?

Publicat: 20 iunie 2020 - 17:31
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Seceta a dijmuit serios recoltele verii 2020. Cine reuşeşte să obţină producţii, acum, în campanie, are posibilitatea să negocieze un preţ mai bun. Ce decizii au luat fermierii?

Fermierii membri ai Cooperativei Fermierul Nădlăcan din Nădlac, jud. Arad, au contractat producţiile la rapiţă şi floarea-soarelui înainte de semănat. Însă cu grâul nu s-au grăbit…

Rapiţa şi floarea plătesc datoriile

Precontractul pentru rapiţă s-a negociat la valoarea de 1,67 lei/kg, cu ridicare în august. La fel, pentru floarea-soarelui, Cooperativa a făcut contract futures, înainte de semănat, la 1,63 lei/kg, un preţ bun pentru această cultură în condiţiile de anul acesta. Contractele sunt făcute, în general, în lei, pentru că toate inputurile sunt achiziţionate tot în lei. De obicei, rapiţa şi floarea-soarelui sunt vândute imediat după recoltare şi apoi sunt achitate datoriile.

Nagy Iuhasz Mihai_b

"Am făcut o mare greşeală cu grâul"

Cu totul alta este situaţia acum la grâu. "Ni s-a oferit în luna februarie să facem contract la grâu cu 0,6 lei/kg. Nu am făcut. Am înţeles că acum se oferă deja 0,78 lei/kg. Anul acesta cred că vom stoca tot grâul până în toamnă sau chiar până la iarnă. Anul trecut am făcut o greşeală: am vândut tot grâul la recoltare cu 55 bani/kg, gândindu-mă că este prost calitativ, recoltă slabă şi preţ mic. Am tras linie şi am ieşit pe minus, am avut pierderi. Am făcut o mare greşeală. Colegii care l-au ţinut până în primăvară l-au vândut cu 80 de bani. Anul acesta depozităm tot grâul. Este puţin şi sper că va mai creşte preţul", ne-a declarat Nagy Iuhasz, care administrează 400 de hectare la Nădlac, jud. Arad.

Nagy Iuhasz a vândut anul trecut (în toamnă) porumbul cu 0,54-0,58 lei/kg. A avut producţie mare şi un preţ bun, consideră fermierul. La fel, floarea-soarelui şi rapiţa le-a livrat imediat după recoltare cu 1,60 lei/kg, respectiv 1,42 lei/kg.

“VREM, DAR NU PUTEM STOCA TOŢI!“

Valentin Popa - Box_b

Deşi mulţi fermieri se gândesc să stocheze producţia de grâu, din cauza preţurilor mici, nu toţi pot face asta. “Chiar dacă ar vrea să ţină grâul pe stoc, mare parte din agricultori au datorii la bănci, au de plătit inputurile şi arenda şi nu vor putea stoca pentru mult timp. Majoritatea oamenilor care îşi dau terenul în arendă vor bani, nu mai au animale şi nu le trebuie cerealele. Ultimul preţ vehiculat este de 0,80 lei/kg.

Am primit 162 de euro pe tona de grâu, la poarta fermei, de la traderi. Vorbesc de grâul pentru panificaţie. Pentru cel furajer oferta este de 158 euro/tonă. Vina este şi a noastră, pentru că nu suntem uniţi. Ar trebui să facem front comun şi să nu vindem până nu se stabilizează piaţa cerealelor! Dar nu se poate”, ne-a declarat Valentin Popa, fermier din judeţul Călăraşi.

 

Aşadar, ce veţi face cu recolta de grâu? Click AICI şi votaţi!

Vizualizat: 6232 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Micul oier Emanuel Miclăuş visează medicina

Micul oier Emanuel Miclăuş visează medicina

Emanuel Miclăuş, la vârsta de 14 ani, se bucură de cei doi berbeci şi cele 63 de oi de Brează de care are mare grijă.

”De la şapte ani mă ocup de animale, de agricultură, de tot. Toamna le ţinem aici la Haţeg, la fratele meu.Pe timp de iarnă, primăvara şi vara le avem acasă sau la munte. Nu e chiar aşa de greu. Dimineaţa mă trezesc, mă duc la şcoală, vin după-amiaza şi le fac curăţenie, le dau apă, merg cu ele pe câmp, apoi învăţ. Vreau să mă fac medic veterinar, să urmez Facultatea de Medicină”, ne-a mărturisit Emanuel Miclăuş.


Caracteristici si recomandari pentru hibrizii Pioneer Deutz-Fahr 6125 C - ediţie specială în culori Hürlimann Climate FieldView - simplificarea procesului decizional din ferme
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?