Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Ce facem acum pentru viitoarea recoltă de floare!

Publicat: 08 decembrie 2021 - 18:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Productivitatea şi profitabilitatea florii soarelui au cunoscut un trend ascendent. Producţiile de peste 3 tone/ha şi o masă hectolitrică de peste 40-42% sunt obiective perfect realizabile. Dar în ce condiţii?

”Din suprafaţa actuală cu floarea soarelui, aproximativ 2% se lucrează în sistem clasic, iar pe majoritatea suprafeţelor s-a trecut către sistemele Clearfield şi Clearfield plus. Desigur, cu toţii vizăm producţii de peste 3 tone/ha şi atingerea unei mase hectolitrice de peste 40-42%, aşa cum ne-au spus fermierii că au reuşit să obţină în anul 2021, în urma folosirii anumitor hibrizi mai noi şi performanţi”, declara Tiberiu Şerbănoiu, reprezentant al Departamentului de Cercetare Ştiinţifică Syngenta România.

 

Potenţialul genetic al seminţei şi mana


Unul dintre factorii care pot creşte sau scădea producţia este toleranţa şi chiar rezistenţa la boli. ”Îndrăznesc să spun rezistenţă, deoarece uitaţi-vă ce se întâmplă de vreo 3-4 ani cu mana. Toleranţa înseamnă să ai în câmp, undeva, până la 15% dintre plante infectate cu mană. Dar, dacă se depăşeşte această proporţie, capacitatea de compensare a culturii nu mai există şi atunci recoltele vor fi influenţate în mod semnificativ de acele proporţii de 20-30% cu mană. Tocmai de aceea, noi încercăm să ducem hibridul către partea de rezistenţă la mană, ceea ce înseamnă să existe 2-3 plante afectate. Acest lucru este destul de greu de realizat, deoarece sursele de rezistenţă ar trebui să vină de la plantele sălbatice. Ştim că e o coexistenţă între plantele sălbatice şi paraziţi sau patogeni. În timp, prin ameliorarea plantelor, cercetătorii au încercat să aducă mai multă productivitate în ferme şi au creat noile plante ameliorate, care nu mai au acea sursă de coexistenţă. Căutând să îşi prelungească viaţa, în 5-6 ani, este posibil ca mana să îşi creeze o rasă nouă din punct de vedere al atacului. De aceea, se cercetează continuu şi se obţin noi hibrizi, care, în fapt, nu au un ciclu de viaţă mai mare 5-6 ani”, preciza reprezentantul Syngenta.

 

Noi surse de toleranţă

 

Una dintre explicaţiile îmbogăţirii permanente a portofoliului de hibrizi din piaţa de profil vine şi din faptul că, atunci când apar forme noi de mană, de Orobanche sau orice altceva, se caută alte surse de toleranţă sau de rezistenţă, respectiv un alt donor din formele sălbatice, pentru a combate respectivele atacuri.

pregatirea culturii de floare_b 

 

Provocări în 2021


La cultura de floarea soarelui, principalele provocări din anul de producţie 2021 au fost determinate de:

Evoluţia factorilor climatici: în zona Moldovei temperaturile scăzute şi precipitaţiile mai însemnate faţă de sud-estul României au creat un anumit stres asupra plantelor şi au împiedicat prematurarea culturii, prelungind perioada de recoltare.

Ploile din aprilie-mai nu au permis efectuarea tuturor tratamentelor necesare controlului bolilor. Chiar dacă toleranţa genetică există la hibrizi, intervenţia cu fungicide este deosebit de importantă, deoarece toleranţa nu mai rămâne perfectă, dacă plouă, de exemplu, în cantităţi de peste 20 litri/mp/săptămână. Acolo unde condiţiile din câmp nu au permis efectuarea celui de-al doilea tratament pe vegetaţie, plantele au fost defoliate în mare parte. Or, dispariţia frunzelor, care reprezintă bucătăria plantelor, a redus masa hectolitrică şi seminţele au secat.

Iată trei condiţii esenţiale pentru reuşita culturii de floarea soarelui!

 

un articol de

PETRONELA COTEA MIHAI

redactor Radio România Iaşi

Vizualizat: 1252 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj

Cum a fost trecerea de la U 650 la tractorul Massey Ferguson? „Ca de la Logan la Merţan. Cum să le compari? Cu U 650 lucrai 3 ha într-o zi şi consumai un rezervor de 90 litri. Făceam arătura roată în jurul parcelei şi ieşeau nişte şanţuri la mijloc. Cu tractorul Massey Ferguson şi cu plugul reversibil e altă viaţă. Calitatea lucrării, timpul de lucru, costurile cu combustibilul nu se compară” Mirela Popa, din Cerăt, judeţul Dolj.

Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă KRONE - expertul în furaje verzi! Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?