Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Ce facem acum pentru cerealele de toamnă

Publicat: 27 aprilie 2020 - 10:17
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Intervenţii prioritare în câmp pentru a susţine plantele de cereale păioase la reluarea vegetaţiei. Cum să aveţi culturi curate de buruieni în condiţii de eficienţă economică?

Lucrările de îngrijire a cerealierelor de toamnă în luna aprilie sunt decisive, pentru că acum se formează elementele de productivitate ale culturilor. Iată două intervenţii prioritare în lan:


1. Încheierea fertilizării cerealelor de toamnă, la reluarea vegetaţiei, este o lucrare importantă, care a început din a doua jumătate a iernii, pe pământ încă îngheţat, şi a continuat devreme la desprimăvărare. Se intervine mai ales în culturile cu densitate mai redusă, pentru a forţa formarea de fraţi productivi.

Ce facem acum pentru cerealele de toamnă_b


Culturile cu stare de vegetaţie foarte bună şi în care s-au aplicat îngrăşăminte din toamnă nu au fost fertilizate devreme cu azot în primăvară, pentru a preveni creşterea luxuriantă a plantelor, evitând căderea şi atacul bolilor. Aceste culturi trebuiesc fertilizate acum, înainte de împăiere, cu doze stabilite în funcţie de fertilizările anterioare. În majoritatea zonelor, cantităţile de precipitaţii (ploi, zăpadă) din perioada de la semănat şi până în prezent au fost sub cele specifice zonelor şi, deci, fenomenul de levigare a îngrăşămintelor date anterior a fost redus.


2. Combaterea buruienilor trebuie urgentată, deoarece odată cu încălzirea vremii şi cu venirea precipitaţiilor, buruienile au un ritm de creştere alert. Însă erbicidarea terestră nu trebuie efectuată decât atunci când solul s-a zvântat. Folosiţi numai erbicide eficiente pentru combaterea buruienilor existente în cultură şi respectaţi specificaţiile erbicidelor legate de momentul aplicării, dozele şi cantitatea de apă din soluţia de amestec. Literatura de specialitate arată că, în funcție de specia de buruieni din lan, pierderile de recoltă la grâu, în kg/ha pentru o buruiană/mp, sunt astfel: 4-8 kg la iarba vântului, 2-4 kg la lobodă, 10-30 kg pentru turiță, 1-2 kg la urzica moartă, 4-12 kg la mușețel, 3-5 kg la troscot, 4-8 kg la rocoină, 1-4 kg la ventrilică.

Ce facem acum pentru cerealele de toamnă_b

TREI ASPECTE DE URMĂRIT ÎN VEGETAŢIE

1. Răsărirea culturilor înfiinţate în primăvară şi corectarea eventualelor greşuri;
2. Controlul bolilor la cerealele de toamnă: cele foliare (făinare, septorioză etc.) şi cele ale bazei tulpinii („îngenunchierea” plantei şi cercosporioza);
3. Odată cu creşterea temperaturii, se intensifică atacul dăunătorilor din sol: răţişoara, viermii sârmă, gândacul pământiu ş.a., precum şi eventualul atac de afide pe frunze.


Articol publicat în revista Ferma nr. 6/255 (ediţia 1-14 aprilie 2020)

Vizualizat: 317 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!