Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Ce facem acum pentru cerealele de toamnă

Publicat: 27 aprilie 2020 - 10:17
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Intervenţii prioritare în câmp pentru a susţine plantele de cereale păioase la reluarea vegetaţiei. Cum să aveţi culturi curate de buruieni în condiţii de eficienţă economică?

Lucrările de îngrijire a cerealierelor de toamnă în luna aprilie sunt decisive, pentru că acum se formează elementele de productivitate ale culturilor. Iată două intervenţii prioritare în lan:


1. Încheierea fertilizării cerealelor de toamnă, la reluarea vegetaţiei, este o lucrare importantă, care a început din a doua jumătate a iernii, pe pământ încă îngheţat, şi a continuat devreme la desprimăvărare. Se intervine mai ales în culturile cu densitate mai redusă, pentru a forţa formarea de fraţi productivi.

Ce facem acum pentru cerealele de toamnă_b


Culturile cu stare de vegetaţie foarte bună şi în care s-au aplicat îngrăşăminte din toamnă nu au fost fertilizate devreme cu azot în primăvară, pentru a preveni creşterea luxuriantă a plantelor, evitând căderea şi atacul bolilor. Aceste culturi trebuiesc fertilizate acum, înainte de împăiere, cu doze stabilite în funcţie de fertilizările anterioare. În majoritatea zonelor, cantităţile de precipitaţii (ploi, zăpadă) din perioada de la semănat şi până în prezent au fost sub cele specifice zonelor şi, deci, fenomenul de levigare a îngrăşămintelor date anterior a fost redus.


2. Combaterea buruienilor trebuie urgentată, deoarece odată cu încălzirea vremii şi cu venirea precipitaţiilor, buruienile au un ritm de creştere alert. Însă erbicidarea terestră nu trebuie efectuată decât atunci când solul s-a zvântat. Folosiţi numai erbicide eficiente pentru combaterea buruienilor existente în cultură şi respectaţi specificaţiile erbicidelor legate de momentul aplicării, dozele şi cantitatea de apă din soluţia de amestec. Literatura de specialitate arată că, în funcție de specia de buruieni din lan, pierderile de recoltă la grâu, în kg/ha pentru o buruiană/mp, sunt astfel: 4-8 kg la iarba vântului, 2-4 kg la lobodă, 10-30 kg pentru turiță, 1-2 kg la urzica moartă, 4-12 kg la mușețel, 3-5 kg la troscot, 4-8 kg la rocoină, 1-4 kg la ventrilică.

Ce facem acum pentru cerealele de toamnă_b

TREI ASPECTE DE URMĂRIT ÎN VEGETAŢIE

1. Răsărirea culturilor înfiinţate în primăvară şi corectarea eventualelor greşuri;
2. Controlul bolilor la cerealele de toamnă: cele foliare (făinare, septorioză etc.) şi cele ale bazei tulpinii („îngenunchierea” plantei şi cercosporioza);
3. Odată cu creşterea temperaturii, se intensifică atacul dăunătorilor din sol: răţişoara, viermii sârmă, gândacul pământiu ş.a., precum şi eventualul atac de afide pe frunze.


Articol publicat în revista Ferma nr. 6/255 (ediţia 1-14 aprilie 2020)

Vizualizat: 462 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Află care este tehnologia folosită pentru cultivarea tomatelor în solar de Florin Pop, în Seleuş, judeţul Arad. Fermierul cultivă cultivă legume pe două hectare (din care 60 de arii solarii) şi de peste 10 ani foloşte programul tehnologic Syngenta pentru protecţia plantelor şi combaterea dăunătorilor.

Reporter: Gheorghe Ghișe

Video: Zsolt Tamássy

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?