Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Caussade înfruntă seceta cu noua sa genetică

Publicat: 01 septembrie 2015 - 12:00
3 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

Caussade Semences România a ales să-și prezinte platformele din câmp, atât cea de la Ileana, județul Călărași, cât și cea de la Albina, în județul Brăila, după-amiaza târziu. Împreună, evenimentele desfășurate la sfârșitul lunii iulie, în două zile diferite, au adunat peste 500 de fermieri. Organizarea loturilor în careu, interiorul fiind păstrat pentru demonstrațiile cu utilaje agricole, a dat o notă pozitivă evenimentelor. 

Click pe poza pentru galerie!

La Ileana, în ferma Lux Com a lui Gheorghe Șuțuianu, media precipitațiilor căzute era de doar 360 mm. Chiar și așa, plantele de porumb erau încă verzi. E de la sine înțeles că producția va fi afectată, dar comportamentul geneticii Caussade Semences în aceste condiții extreme promite o recoltă mulțumitoare. Atât în platforma de la Ileana, cât și la Albina au fost prezentați 20 de hibrizi de porumb, din grupe FAO de la 520 la 200. 

În Brăila, la societatea Imagini Sport a lui Năstase Davidescu, platforma Caussade Semences arăta ca și când ar fi fost irigată. Regimul diferit de precipitații dintre cele două zone a fost cel care a făcut diferența între platforme. La Ileana s-au prezentat în plus patru soiuri de soia și trei hibrizi de sorg. 

Referitor la rezistența la secetă, Caussade precizează că producătorul testează hibrizii cu rezistență la secetă în Chile, un stat renumit pentru condițiile de ariditate, astfel se reduce la jumătate perioada de omologare a varietăților.

 

Tehnologia, mână-n mână cu genetica

În Călărași, Gheorghe Șuțuianu a arat din toamnă, pe 5 noiembrie, la adâncimea de 30 cm. Planta premergătoare a fost porumbul. Pe 15 aprilie a început pregătirea patului germinativ cu un combinator, a trecut o dată perpendicular și o dată în diagonală. Semănatul s-a realizat pe 16 și apoi pe 24 aprilie. Odată cu pregătirea patului germinativ s-au aplicat 200 kg uree/ha iar la semănat s-a suplimentat cu 120 kg NPK 8-24-24 aplicate pe rând. Combaterea buruienilor s-a realizat prin aplicarea unui erbicid preemergent, Frontier Forte (720 g/l de dimetenamid-P), imediat după semănat, în doză de 1,5 l/ha. După răsărirea porumbului, în stadiul de 4-6 frunze, s-au aplicat Kelvin Top (40 g/l nicosulfuron) - 1,5 l/ha - împreună cu Callam - 0,4 kg/ha - (un produs nou al BASF care conține 60% dicamba și 12,5 % tritosulfuron, acest nou erbicid fiind mai agresiv cu buruienile dicotiledonate și, în același timp, mai blând cu porumbul). 

S-a recurs și la o prașilă mecanică, în 25 mai. Pentru prevenirea și combaterea bolilor foliare, pe 10 iunie s-a aplicat fungicidul Opera, în doză de 1 l/ha, despre care Mihaela Roman, reprezentant de vânzări BASF pentru Galați și Tulcea, spune că Agricost IMB îl folosește de 6 ani pe toată suprafața cultivată cu porumb. 

Dincolo, la Albina, Constantin Manta - tehnologul de la ferma lui Năstase Davidescu, a folosit aceeași tehnologie, diferite fiind doar zilele în care s-au efectuat lucrările și planta premergătoare, care aici a fost floarea soarelui. 

 

Fermierii au încredere în genetica de la Caussade 

Constantin Ioniță, fermier din Ileana, are în acest an 245 ha însămânțate cu porumb. De la Caussade a folosit hibrizii Realli CS și Labeli CS. Din cauza secetei de anul acesta, pentru viitor caută să cultive un hibrid semitimpuriu și unul semitardiv cu toleranță la secetă. Probabil va cultiva Herkuli CS. Recoltele de grâu (6.300 kg/ha) și de rapiță (3.580 kg/ha) îl vor ajuta să treacă peste pierderea preconizată la recolta de porumb și de floarea soarelui.

Constantin Bidină, fermier din Florica, abonat de mulți ani al revistei Ferma, lucrează 680 ha, cultivate anul acesta cu grâu, orz, rapiță, floarea soarelui și, bineînțeles, porumb (240 ha). A hotărât ca pe viitor să încerce genetica de la Caussade, din grupa FAO 350-400. La genetica de soia, va cultiva soiul Fasto pentru a asigura 5% din suprafață pentru măsurile de înverzire. 

Cristinel Brânză, fermier din Viziru, la Agro Hagiu - o fermă tehnică, ce se ocupă mai mult cu loturi de hibridare - lucrează de ani buni cu Caussade Semences, pentru care multiplică semințe de floarea soarelui, ne-a spus că „atât Caussade, cât și Năstase Davidescu nu pot face decât performanță 100 %”. 

 

Demonstrații cu utilaje

Mașinile și utilajele atașate tractoarelor au partea lor importantă când vine vorba de creșterea productivității. La Ileana, dealerul de utilaje Agromec Ștefănești ridică de 7 ani praful în urma utilajelor spre deliciul fermierilor invitați în fiecare an să vadă în lucru „hergheliile de cai putere”, spune Petrică Soare, director general Agromec Ștefănești. În schimb, La Albina, responsabil cu „ridicatul prafului” a fost firma Apan Agri. 

 

 

 

HIBRIZI DE PORUMB CAUSSADE 

Valverdi CS: hibrid nou cu FAO 520, prezintă toleranță crescută la boli, rezistență la cădere și are un MMB foarte bun.

Gasti CS: Anul trecut, în platforma de la Albina, a produs 14,1 t/ha; un hibrid semitardiv cu pornire excelentă în vegetație.

Betovi CS: Hibrid nou, semitardiv, pretabil atât pentru boabe, cât și pentru siloz; anul acesta a polenizat foarte bine; știuletele formează 20 de rânduri și 41,42 boabe pe rând iar planta are un stay-green excelent. 

Realli CS: Cel mai vechi hibrid al Caussade, cu producții bune (anul trecut, la Râmnicelu, a făcut o medie de 13 t/ha, iar în Giurgiu, chiar 15 t, remarca Iancu Constantin - reprezentant dezvoltare pe zona de Sud și Bulgaria al Caussade).

Loubazi CS (FAO 350) este cel mai vândut hibrid din portofoliu, cu un MMB ce poate ajunge la 382. Se pretează la tehnologii intensive, are rahis subțire, a produs 14,2 t/ha anul trecut. Tot în 2014 a fost testat și de APPRS (Asociația Producătorilor de Porumb Regiunea Sud) și a ieșit printre primii hibrizi, iar la Furculești, în Teleorman, a ocupat primul loc în segmentul de FAO 330-410.

Portile CS (FAO 350) este un hibrid de generație nouă, foarte bine vândut pe județul Iași (județul cu cele mai multe loturi semincere din țară), afirmă Emanuel Diaconu - reprezentant comercial Caussade Semences pe Iași și Botoșani. Anul trecut a realizat 13,4 t/ha.

Trillogi CS (FAO 330) este un hibrid triliniar, cu rahis subțire, număr mare de boabe și capacitate mare de producție pentru grupa sa. Anul trecut, în județul Neamț, în ferma Marsat din Roman, pe un lot de testare, a produs 16,5 tone/ha, neirigat, conform spuselor lui Emanuel Diaconu. 

Arkadi CS (FAO 320), un hibrid nou, cu o precocitate foarte bună, pretabil atât pentru producția de boabe, cât și pentru siloz. În Tulcea, susține Iancu Constantin, la o densitate de 62.000 plante, avea 20 de rânduri de boabe, „ceea ce pentru grupa din care face parte este foarte bine”. 

Kamponi CS: Un hibrid nou aflat în testare, cu un bob dentat mare și cu rahis subțire. Se pretează culturilor intensive, polenizează foarte bine și are un MMB mare. 

Herkuli CS: Un hibrid cu bob semisticlos, cu conținut de 25% proteină. Poate fi cultivat în toate zonele țării, cu rezultate foarte bune la producerea mălaiului (fiind cel mai bun din portofoliul Caussade din acest punct de vedere). Este bonusat cu 20% de morari. Cine a cultivat Herkuli a obținut și cu 30 de bani mai mult față de prețul de vânzare al porumbului. 

Troizi CS (FAO 200) ese un hibrid de top, excelent pentru cultura a doua, rezistent la secetă. 

Vizualizat: 1138 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [3]  
Pagini: [1]  1   
3.
andrei
|
09. 10, 2015. Thursday 18:17
-Selectam urgent dezvoltatori de proiect pentru piata globala. -Proiectul este lansat de curand si are mari perspective. -NU este necesara niciun fel de experienta! -Asiguram suport si logistica in desfasurarea activitatii. -Lucrati intr-un mediu placut, proactiv. -Principala atributie este mentinerea unei evidente a ofertelor prospectante si actualizate zilnic. -Oferim sanse reale de avansare in cariera! -Plata castigurilor realizate este garantata prin contract legal, cu posibilitatea unor bonusuri substantiale. -Se lucreaza part-time (in timpul liber) sau full-time, la alegere. -Programul de lucru este flexibil. -Cerem seriozitate maxima si dorinta de a invata ceva absolut nou si de viitor. -Sunt suficiente studiile medii. -Cerem cunostinte minime de operare pe internet, de lucru cu fisiere word si pdf si navigare online. -Solicitati acum mai multe detalii la una dintre adresele noastre de email: yogaesoteric@outlook.com
2.
andrei
|
09. 10, 2015. Thursday 18:15
-Selectam urgent dezvoltatori de proiect pentru piata globala. -Proiectul este lansat de curand si are mari perspective. -NU este necesara niciun fel de experienta! -Asiguram suport si logistica in desfasurarea activitatii. -Lucrati intr-un mediu placut, proactiv. -Principala atributie este mentinerea unei evidente a ofertelor prospectante si actualizate zilnic. -Oferim sanse reale de avansare in cariera! -Plata castigurilor realizate este garantata prin contract legal, cu posibilitatea unor bonusuri substantiale. -Se lucreaza part-time (in timpul liber) sau full-time, la alegere. -Programul de lucru este flexibil. -Cerem seriozitate maxima si dorinta de a invata ceva absolut nou si de viitor. -Sunt suficiente studiile medii. -Cerem cunostinte minime de operare pe internet, de lucru cu fisiere word si pdf si navigare online. -Solicitati acum mai multe detalii la una dintre adresele noastre de email: yogaesoteric@outlook.com
1.
andrei
|
09. 10, 2015. Thursday 18:14
-Selectam urgent dezvoltatori de proiect pentru piata globala. -Proiectul este lansat de curand si are mari perspective. -NU este necesara niciun fel de experienta! -Asiguram suport si logistica in desfasurarea activitatii. -Lucrati intr-un mediu placut, proactiv. -Principala atributie este mentinerea unei evidente a ofertelor prospectante si actualizate zilnic. -Oferim sanse reale de avansare in cariera! -Plata castigurilor realizate este garantata prin contract legal, cu posibilitatea unor bonusuri substantiale. -Se lucreaza part-time (in timpul liber) sau full-time, la alegere. -Programul de lucru este flexibil. -Cerem seriozitate maxima si dorinta de a invata ceva absolut nou si de viitor. -Sunt suficiente studiile medii. -Cerem cunostinte minime de operare pe internet, de lucru cu fisiere word si pdf si navigare online. -Solicitati acum mai multe detalii la una dintre adresele noastre de email: yogaesoteric@outlook.com
Rezultate: [3]  
Pagini: [1]  1   
Reclama header after big part 3 pages

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor Noutăţi Great Plains la Agritechnica 2019
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!