Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

CĂTINA - o CULTURĂ PROFITABILĂ. MIT sau ADEVĂR?

Publicat: 07 septembrie 2017 - 19:01
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Culturile de nişă aduc profit frumos în fermă? Pe internet circulă tot felul de articole privind rentabilitatea culturilor de afin, mur, cătină, şi multe altele, încât ai crede că te îmbogăţeşti rapid şi fără prea mare cheltuială. Iată însă ce spune Florin Niculescu - Director Executiv Bio Cătina România, cea mai mare cooperativă agricolă de profil!

“Da, noi credem că este o cultură profitabilă, altfel nu am fi investit. Însă în timp şi cu investiţii mari. Daţi-mi voie să dărâm mitul profitabilităţii uriaşe şi peste noapte din culturile de cătină. Sunt multe speculaţii pe internet în privinţa profitabilităţii mari în astfel de culturi, însă va pot spune că lucrurile nu stau chiar aşa. În primul rând este nevoie de investiţii foarte mari, de ordinul zecilor sau chiar sutelor de mii de euro pentru a asigura facilităţile de condiţionare, sortare şi păstrare a fructelor, sisteme de irigaţii, utilaje şi echipamente, etc, fără de care degeaba investeşti în cultura în sine. Investiţia mare aici este şi nu în înfiinţarea unui Ha de cătină care are într-adevăr un cost investiţional relativ mic: aproximativ 5.000 euro/Ha. În plus, puţini ştiu că recoltarea catinei se face prin separarea ramurilor de fruct, metoda congelării rapide. Astfel, prin tăierea ramurilor, se obţine o recolta o dată la 2 ani. Sau se poate recolta jumătate într-un an şi cealaltă jumătate în anul următor, decalând culturile. Astfel încât, fie se înregistrează venituri din doi în doi ani, fie jumătate din totalul productiv anual. Calculele de rentabilitate trebuie să ţină cont de aceste realităţi. Deci, iată că lucrurile nu stau chiar aşa cum citim pe Internet, ci au o cu totul şi cu totul altă dinamică”, a declarat pentru revista Ferma, Florin Niculescu.

catina bio 3_b

Acesta a mai precizat că “în plus, trebuie ţinut cont că în România nu există industrie de procesare a catinei în acest moment. Vânzările se fac preponderent extern, iar marii procesatori de afară doresc cantităţi mari şi constanţă în livrări. Aceste lucruri nu pot fi obţinute de ferme mici, individuale, ci este necesară o formă asociativă care să poată susţine volume mari de fructe şi care pot negocia cu marii procesatori un preţ adecvat. Altfel, la cantităţi mici, preţul care se oferă în acest moment în piaţă de profil este mai mic chiar şi decât costul de producţie, astfel încât un fermier singur nu poate rezista pe termen lung”.

Pe larg despre cultura de cătină şi Coooperativa Bio Cătina România, în ediţiile viitoare ale revistei Ferma!

Vizualizat: 1323 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

În Ferma Wagner, roboții își scot singuri cheltuiala! Pornind de la un efectiv matcă de numai 18 vaci, câte existau în fermă la momentul în care a preluat frâiele acestui business, Virigil Andru deţine astăzi o turmă de 140 de animale iar tehnica robotizată de muls, pe care a achiziţionat-o recent, îi conferă avantajul de a funcţiona cu un număr foarte mic de angajaţi. De altfel, robotul de muls DeLaval, pentru care a plătit aproximativ 130.000 de euro, reprezintă cea mai mare şi cea mai importantă investiţie din fermă, asigurând azi mulsul a 60 de vaci, cu o producţie medie zilnică de 27 de litri de lapte pe cap de animal. 

Reporter: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radiș

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?