BAyer 1200x150
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Câteva impresii despre “Ziua Porumbului” la Orezu

Publicat: 05 octombrie 2016 - 12:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Din cele șapte ediții ale acestui eveniment socio-profesional de excepție - „Ziua Porumbului”, desfășurat an de an în ferma vicepreședintelui LAPAR, Nicolae Sitaru, la Orezu, jud. Ialomița, parcă anul aceasta fermierii prezenți au fost mai puțin curioși de partea tehnică a evenimentului. 

Click pe poza pentru galerie!

Paleta de hibrizi prezentată în fața participanților a avut multe de oferit spre meditație. Victoria pe toate liniile a celor de la Pioneer este deja ceva obișnuit. Dar fiecare participant a avut ceva de arătat. Din păcate, foarte puțină lume s-a arătat interesată. Cred că unii dintre fermieri au căzut într-o suficiență demnă de cu totul și cu totul altceva. Poate că fiecare în parte a găsit deja soluțiile sau măcar le are creionate. Nici măcar în jurul ministrului Agriculturii nu a mai fost grămada de fermieri (în sens pozitiv) din ultimii trei ani, când Daniel Constantin își scotea echipamentul de câmp la plimbare. 

Poate că ar trebui umblat un pic la scenariu, adus ceva nou, incitant. Chiar și o festivitate de premiere pentru desfătarea „marketingilor”. Cu un juriu de specialiști atent selecționați și aproape imposibil de contestat. Cu premii de genul: „Cel mai tare hibrid al tuturor timpurilor” sau „Cel mai tare nou hibrid testat la Orezu”. Chiar și un premiu de consolare pentru cel mai dezamăgitor hibrid. Dar e doar o părere modestă a unui jurnalist care crede că monotonia nu poate duce decât la blazare. 

 

Întâlnirea decidenților politici cu oamenii câmpului

Dincolo de festivismul câmpenesc și de răbdarea ministrului Agriculturii în marșul prin fața panourilor cu rezultatele obținute în urma probei cântarului, dincolo de prezența celor 14 firme participante la desăvârșirea lanului cu oferte potrivite, la Orezu ai totuși prilejul de a schimba câteva opinii cu decidenții politici (anul acesta cu Nini Săpunaru, președintele Comisiei de Agricultură din Camera Deputaților, dar și cu Toni Păștinaru, cel care știe cel mai bine cum s-au născut mai toate marile legi din acest sector), cu liderii fermierilor din cultura mare (Laurențiu Baciu, Nicolae Sitaru, Arnaud Perrein sau Cornel Stroescu), dar și cu fermieri despre care am scris de-a lungul anilor. Apropo, Vlad Oancea, fermierul care spunea că deși lucrează doar 60 ha, „joacă în Liga Campionilor”, are și anul acesta rezultate foarte bune în ferma sa. La porumb a recoltat o medie de peste 9 tone/ha ( într-un lot situat la doi pași de câmpul de la Orezu), la grâu 6.300 kg, la rapiță a ieșit un pic mai jos decât anul trecut, dar prețul a fost mai bun, iar la floare, circa 3 t/ha. Deci, „cine face agricultură ca la carte nu iese în pierdere”, spune Vlad Oancea, cel care nu știe să existe “Nu pot”. {i Traian Ghinoiu, fermier de frunte din Gorj și una din figurile importante din LAPAR, era zâmbitor pentru că anul acesta a mers foarte bine în zona sa de activitate. 

Nini Săpunaru a discutat pe larg despre camerele agricole, despre legea privită ca o ultimă șansă pentru a înființa o dată pentru totdeauna cea mai complexă structură apolitică de interes public - Fondul Mutual. Motiv pentru care politicienii o cam driblează la infinit!

 

Schimbul de informații între tehnologi!

Deși la un moment dat am avut impresia că e lume mult mai puțină decât în alți ani, cel puțin în jurul ministrului și a inspecției de front, am avut surpriza să constat că la cortul unde se făcea adălmașul era o densitate destul de mare de oameni. Ceea ce înseamnă că fermierii au trecut repejor prin fața corturilor firmelor și a panourilor cu rezultate și s-au adunat apoi să discute despre ce și cum au făcut anul acesta, dar și despre ce și cum vor face pe viitor. Acesta pare a fi câștigul cel mai important. Schimbul de informații între tehnologi!

Alina Crețu a discutat cu Nini Săpunaru și cu ministrul Agriculturii despre câteva reguli prin care producătorii de semințe să fie protejați în activitatea lor împotriva celor care le pun bețe în roate. Despre acele reguli de care au nevoie pentru buna funcționare a câmpurilor de hibridare. 

M-a bucurat că genetica de la IF Porumbeni a demonstrat încă o dată că este sus. Au avut hibrizi care s-au comportat foarte bine în condiții de secetă. Cu un hibrid care a trecut de 9 t/ha - Porumbeni 458 MRf, intrând astfel în top 5 ai firmelor care au avut hibrizi cu producții de peste 9 t/ha.

Un asemenea eveniment este un prilej de întâlnire între fermieri, firme interesate în agribusiness, factori de decizie politică, totul sub ochii atenți ai presei. În plus, are menirea de a apropia oamenii oriunde s-ar afla ei în acest angrenaj al agriculturii. Dar asta nu înseamnă că nu ar fi bună o rebrenduire în care APPR - Asociația Producătorilor de Porumb - să aibă un rol mai mare. 

 

 

Articol publicat in revista Ferma nr.17(178) 1 - 15 octombrie 2016

 

Vizualizat: 1120 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Grădina lui Piper - o livadă intensivă, irigată și protejată

Grădina lui Piper - o livadă intensivă, irigată și protejată

O afacere de familie, consolidată cu ajutorul fondurilor europene, produce 500 de tone de fructe pe an, în livada intensivă de la periferia municipiului Arad.
 
Redactor: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radi
Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?