Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

CĂTĂLIN SEVASTIN: „Mi-am găsit vocaţia în compania Chemark Rom”

Publicat: 11 octombrie 2017 - 11:53
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Cătălin Sevastin, director naţional de vânzări al companiei Chemark Rom, licenţiat în ştiinţele economice şi în cele agronomice, va împlini în curând 40 de ani. Este tatăl a două fetiţe, de 4, respectiv 10 ani, pe care le iubeşte mai mult decât adoră plantele lumina soarelui. Hobby-ul lui este pescuitul.

Ferma: Mai întâi să vorbim despre foia de parcurs... în carieră, spre împlinirea profesională!
Cătălin Sevastin: Profilul meu nu este unul de agricultură, ci mi-am schimbat specializarea. Am început în domeniul bancar; sunt absolvent de ASE, secţia finanţe-asigurări. După absolvire, am lucrat în bancă şi într-o instituţie financiară, Provident, timp de şase ani. Când a venit criza în anul 2008, m-am reprofilat pe piaţa agriculturii. S-a dovedit a fi una extrem de dinamică, aşa cum promitea la momentul respectiv, fapt demonstrat până în clipa de faţă şi, iată, dezvoltarea continuă de acum înainte. Ulterior, instruirea mea, ca parte a noului domeniu de activitate, a inclus absolvirea Facultăţii de Agronomie la USAMV Bucureşti.

Sevastin Catalian_b

Ferma: Şi aţi ajuns la Chemark Rom!
Cătălin Sevastin: Mi-am început munca în Chemark Rom acum şase ani, în funcţia de director pe fitofarmacii, compania fiind cunoscută iniţial ca un ambalator în România. Ulterior a dezvoltat şi partea de comerţ, care însemna, când am venit eu în firmă, două direcţii: una de distribuţie în fitofarmacii şi cealaltă - distribuţie la fermieri. Am venit pe funcţia de director de fitofarmacii, am dezvoltat echipa, care a ajuns în prezent la 15 angajaţi, un nucleu tânăr, de elită. Ulterior am preluat departamentul de vânzări, ce includea şi partea de comercializare către fermieri. Din anul 2011, Chemark Rom a cunoscut o evoluţie foarte bună, în trend cu piaţa.

Ferma: Să înţelegem că v-aţi identificat cu evoluţia ascendentă a companiei în ultimii ani?
Cătălin Sevastin: Într-un fel da; se poate spune şi aşa!


Resursa umană, problema agriculturii româneşti!

Ferma: Cum vedeţi agribusinessul?
Cătălin Sevastin: În primul rând, agricultura se confruntă, aşa cum toate domeniile din România o fac, cu lipsa personalului de specialitate. Aceasta este cea mai mare problemă pe care o întâmpină piaţa agricolă românească. Durerea cea mai mare este că specialiştii au plecat din ţară. Iar garnitura tânără întârzie să vină din spate, cu toate că facultăţile de profil înregistrează un aflux destul de mare de studenţi. Lipsa resursei umane specializată este cea mai mare problemă a agriculturii româneşti!

Ferma: Şi, totuşi, din amfiteatrul facultăţilor ies valuri de absolvenţi care nu-şi găsesc locul în producţie!
Cătălin Sevastin: Este adevărat. Doar o parte dintre aceştia se duce în producţie, însă majoritatea preferă companiile de distribuţie a inputurilor agricole. Deşi producţia poate oferi satisfacţii mult mai mari decât vânzările în agricultură!

Ferma: Creionaţi piaţa vânzărilor de inputuri pentru agricultură!
Cătălin Sevastin: Piaţa vânzărilor înregistrează o concurenţă din ce în ce mai mare faţă de acum 10-12 ani. Sunt foarte mulţi jucători în agribusiness: firme de profil, fermieri care iniţial au început cu cultivarea pământului, iar ulterior şi-au dezvoltat şi o afacere pe distribuţie de inputuri.

Ferma: Este saturată piaţa de profil?
Cătălin Sevastin: Nicidecum. Încă suntem departe de media de inputuri pe hectar comparativ cu media UE. Deci loc de creştere este! Însă mă bucură faptul că fermierii s-au specializat şi instruit din ce în ce mai mult. Dacă în urmă cu 10-15 ani învăţam împreună din tainele cultivării pământului, acum atât piaţa de distribuţie, cât şi fermierii au înregistrat o creştere spectaculoasă în cunoştinţe agricole. Fie prin participarea la simpozioane, fie prin călătoriile pe care le fac în afara ţării la diferitele acţiuni de profil. Şi acest lucru se poate vedea în recoltele obţinute. Şi totuşi, la pământul pe care-l avem, producţiile noastre ar trebui să fie peste media UE.


„În România funcţionăm pe o piaţă de credit furnizori”!

Sevastin Catalian

Ferma: Cum vedeţi evoluţia preţurilor pe piaţa de agribusiness?
Cătălin Sevastin: Îmi spunea un manager de companie multinaţională că preţurile în România sunt destul de mari, pentru că funcţionăm pe o piaţă de credit furnizori, adică fermierul nu este capitalizat. Cred că are dreptate. Până când fermierul român nu va avea suficienţi bani să-şi plătească inputurile, lucrurile nu vor merge în direcţia dorită. Fermierul contractează tot ce are nevoie: seminţe, pesticide, îngrăşăminte, pe care le plăteşte la final de campanie. Şi nu neapărat la încheierea ciclului de însămânţare şi recoltare, ci la momentul recepţionării banilor după ce vinde recolta. Atunci plătesc inputurile. Şi după cum ştiţi, piaţa pesticidelor folosite în agricultură este una destul de riscantă. Mai ales că nu fiecare cumpărător de pesticide consideră că achitarea lor la termen este o prioritate, ci sunt alte lucruri care-l frig şi-l dor mai tare: un leasing la un utilaj, îngrăşămintele - considerate a fi energia de bază la înfiinţarea unei culturi, motorina de care are nevoie în activitatea de zi cu zi.

Ferma: Sunteţi şi inginer agronom. Nu vă mistuie faptul că nu lucraţi în producţie?
Cătălin Sevastin: „Botezul focului” în producţie o să-l am şi eu odată. Adică intenţionez să duc cel puţin o cultură cap-coadă, de la înfiinţare, până la recoltare. Şi mă gândesc că în următorii ani să fac pasul acesta într-una din fermele pe care Chemark Rom le are în portofoliu.

Ferma: Deci aţi prins rădăcini în firma Chemark Rom!
Cătălin Sevastin: Bineînţeles! Eu mă văd, cu siguranţă, în această companie pe activitatea de dezvoltare, indiferent ce ar însemna asta. Consider că mi-am găsit vocaţia, mi-am găsit locul perfect de desfăşurare şi de exprimare profesională în această companie.

Ferma: Dezvăluiţi-ne un plan pentru viitorul imediat!
Cătălin Sevastin: Hobby-ul meu este pescuitul. De două, trei ori pe an îmi organizez în aşa fel activitatea, încât să-mi fac timp să ajung şi-n Deltă.

 


Articol publicat in revista Ferma nr. 17 (200) (1-15 octombrie 2017)

Vizualizat: 1167 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Agricultura în pantă, o mare provocare! Iacob Boca a ales combina New Holland de la Agroconcept

Agricultura în pantă, o mare provocare! Iacob Boca a ales combina New Holland de la Agroconcept

Agricultura în pantă este o mare provocare pentru Iacob Boca. Chiar dacă îi spune Câmpia Transilvaniei, această zonă este împânzită de dealuri cu elevaţie destul de mare. De aceea are nevoie de tractoare puternice şi de utilaje mari, care să facă faţă lucrului în pantă. 

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?