Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Cătălin Popa: Trei tone la grâu nu-i producţia unui an normal!

Publicat: 30 iunie 2022 - 16:53
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Şi fermierii vrânceni vor înregistra anul acesta producţii mult mai slabe decât anul trecut. Semănăturile de toamnă nu vor da mai mult de trei tone la hectar, în medie. 

Tânărul inginer agronom Cătălin Popa,din Pădureni (Mărăşeşti), secerişul a început mai devreme cu câteva zile. Seceta şi arşiţa verii au fost grăbit coacerea lanurilor. „Mai întâi am dat jos orzul de pe 60 ha. Cu două combine în circa două zile pline de muncă am încheiat campania la orz. Avusesem din toamnă cultivat hibridul de orz Jallon, semi-timpuriu, cu o bună rezistenţă la cădere şi toleranţă la secetă, produs de Syngenta”, ne-a declarat cultivatorul.

Producţia medie a fost de 2.700 kg la hectar şi a fost livrată unui partener de afaceri la 1,5 lei kilogramul.

 

Rapiţa – o cultură chinuitoare!

 

L-a chinuit serios rapiţa. Mai are de recoltat puţin pentru că a întors o treime din suprafaţă. Cultura nu s-a copt uniform; pe vale e mai verde, iar pe terenurile nisipoase e gata de recoltare. A intrat degrabă cu combinele în lanuri pentru că silicvele se uscaseră şi începuse să se scuture sub bătaia vântului.

Înainte şi după înflorire, pe fondul secetei extreme, au fost atacuri masive ale dăunătorilor. Fermierul a intervenit la timp cu două tratamente folosind două produse: unul sistemic şi celălalt de contact.

„Producţia e aşa şi aşa, să zic cam la 2 tone în medie la hectar. Avantajul este că rapiţa e cultură de toamnă şi cheltuielile au fost mai mici, comparativ cu prăşitoarele de primăvară. Mi-au venit oferte de preţ pentru 3.080 lei tona, luată din câmp, dar nu m-au încântat”, arecunoscut agricultorul. 

„La grâu am început primele probe de câmp, vom intra din plin pentru că umiditatea boabelor e 14%. Lucrez şi eu pe combină, aşa cum a făcut-o şi la orz. Nu am suprafaţă mare, tot vreo 60 ha. Producţia pare să fie un pic mai bună decât la orz, cam 3 tone/ha”, a precizat fermierul din Vrancea. 

Cătălin Popa crede că preţul grâului va creşte în perioada de după recoltat, aşa cum s-a întâmplat de obicei, şi nu se grăbeşte să vândă. Acum, traderii oferă 1,7 lei pe kilogram şi nu-l mulţumeşte; măcar 2 lei să fie, zice el. Va depozita recolta în aşteptarea unei oferte mai atractive.     

Catalin Popa_b 

Prăşitoarele nu vor rezista mai la secetă!

 

Fermierul este îngrijorat de starea culturilor de primăvară. „Nu ştiu dacă floarea şi porumbul o să mai reziste mai mult de o săptămână fără umiditate. Ultima ploaie de 6 litri pe mp a căzut în urmă cu două săptămâni. Insuficient, faţă de nevoia de apă a plantelor.”

Cătălin Popa are semănate 120 de hectare cu floarea soarelui şi 30 cu porumb. Ne spune că a pus mai mult floare că e mai rezistentă la secetă.

 

Marian MUŞAT

Vizualizat: 2057 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

La recoltat de grâu cu 6 COMBINE JOHN DEERE!

La recoltat de grâu cu 6 COMBINE JOHN DEERE!

La recoltat de grâu cu 6 COMBINE JOHN DEERE! 
Locație: Ferma Emiliana West Rom, jud. Timiș

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?