Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Cât de profitabil este să cultivi grâu? COSTURI DE PRODUCŢIE ÎN FERME DIFERITE

Publicat: 12 octombrie 2021 - 20:22
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Grâul îşi scoate cheltuiala în fiecare an, dacă nu e secetă extremă. Dar de aici până la profitabilitate mai e nevoie de ceva... Află ce variabile intră în ecuaţia profitabilităţii culturii grâului?

În 2021, România a avut însămânţate cu grâu 2,2 milioane de hectare. Producţia de grâu a atins un nivel record, de aproape 12 milioane de tone. Cât de rentabilă este această cultură? Facem o analiză a costurilor şi a veniturilor fermierilor.

bursa graului_b 

 

COSTURI DE PRODUCŢIE ÎN FERME DIFERITE


Cheltuielile sunt variabile de la o exploataţie agricolă la alta, în funcţie de nivelul de tehnologie aplicată (minimală, medie sau intensivă), de preţurile inputurilor, de tipul şi dimensiunea fermei, de aportul costurilor indirecte…

• „Fermierii pun în calcul, de regulă, doar costurile inputurilor! Pentru a obţine circa 6-7 tone de grâu/ha (o producţie normală într-un sezon normal), nu ai cum să nu investeşti măcar 2.000 de lei pe inputuri: sămânţă, pesticide, îngrăşăminte, motorină! De la 2.000 de lei adaugi: arenda (imaginaţi-vă, eu plătesc peste 200 euro/ha), salariile, amortismentul (pentru ferma mea am 1.000 lei/ha!), dobânzile la creditele bancare, impozitele alte cheltuieli indirecte... Toate acestea te pot duce la un cost final de 4.500 lei/ha”,consideră ing. Nina Gheorghiţă, fermier din judeţul Brăila.

Mihai Curcă, din Insurăţei, susţine aceeaşi idee: „Pe mine mă costă 1.000 de lei intrarea tractorului în câmp! Am făcut 4 intrări, trebuie să scot 4.000 de lei. Una peste alta, media cheltuielilor pe hectar la toate culturile mă duce până în 5.000 de lei”.

• Un nivel ceva mai mic al costurilor îl înregistrează cooperatorii din Vlaşca. „La noi, cheltuielile de producţie sunt între 3.800 şi 4.000 lei/ha. Am avut o recoltă medie de 8 t/ha, vândută la un preţ de 0,90 lei/kg”,a precizat Nenu Tudor,directorul executiv al Cooperativei Agricole Vlaşca 2008.

• Potrivit unei analize din 2020 a Clubului Fermierilor Români, costul mediu de finanţare a hectarului de grâu - cu seminţe, produse de protecţie a culturilor, îngrăşăminte şi combustibil (cheltuieli directe) - este de 2.560 lei. Dacă se adaugă şi costurile indirecte (angajaţi şi utilaje, amortizări etc.), care, de regulă, sunt 50% din totalul costurilor directe, rezultă o investiţie totală pe hectar de 3.840 lei.

 

NIVELUL VENITURILOR


Anul acesta preţurile au fost bune, chiar şi în momentul recoltării (0,85-0,9 lei/kg), susţine Nina Gheorghiţă; iar Laurenţiu Baciu, din Bacău, spune că s-a achiziţionat grâu la 0,71-0,72 lei/kg, ajungând la 0,81-0,85 la sfârşitul recoltării.

Din vânzarea producţiei medii pe ţară, de 5.346 kg/ha (la 71 de bani/kg, potrivit lui Baciu), se obţin 3.796 lei, sumă care nu acoperă costurile/ha de 3.840 lei.

În septembrie, grâul a fost ofertat la 1,1 lei kilogramul. Cei care au stocat recolta şi au vândut la acest nivel au dat lovitura. Calculate la media pe ţară şi înmulţite cu 1,1 lei/kg, veniturile sunt de 5.881 lei (din care se scad 2 euro/tonă/lună depozitarea).

Maruntoiu despre grau_b 

La fermele de nivel mai mic, singurul profit este subvenţia; e o realitate comercială nesănătoasă, pentru că o afacere trebuie să fie profitabilă din ceea ce produce ea - Raul Mărunţoiu, fermier din Constanţa

 

FERMIERII AU IEŞIT BINE


„Eu, în principiu, am ieşit bine la grâu pentru că anul trecut am limitat cheltuielile. Adică am renunţat la îngăşămintele chimice complexe, fertilizarea cu azot am redus-o la un minim de 150 kg/ha şi am diminuat schema de tratamente. Pe acest fond, costurile de producţie/ha au fost 1.800-2.000 lei, comparativ cu 3.000-3.200 cât fusese înainte”, precizeazăRaul Mărunţoiu.

În fermă, avusese 600 ha de grâu şi a realizat o medie de 6.700 kg/ha. Cantitatea de peste 4.000 t obţinută a vândut-o în momentul recoltării la un preţ mediu de 750 lei/tona.

 

fermy indicand_dreapta_b4 CONCLUZII DE FINAL


1. Cheltuielile pentru o producţie de 5.500 kg/ha, valorificată la preţul mediu de 70 de bani/kg, sunt egale cu veniturile şi nu se poate vorbi de câştig;

2. În situaţia aceasta, profitabilitatea fermei o reprezintă exclusiv subvenţiile;

3. Soluţia ar fi să nu se vândă grâul la recoltare. Însă mulţi fermieri nu-şi permit să depoziteze, fie că nu dispun de spaţii de suficiente, fie că vin scadenţele la inputuri, la bănci;

4. Ideală ar fi creşterea producţiei şi micşorarea costurilor.

TABEL: CÂT A FOST PREŢUL MEDIU LA INTERN?

Potrivit datelor INS- Anuarul Statistic al României între anii 2010-2018, prezentăm evoluţia preţului mediu de achiziţie la grâu pe piaţa internă:

Anul

UM

Preţ mediu

2010

lei/kg

0,59

2011

lei/kg

0,88

2012

lei/kg

0,91

2013

lei/kg

0,85

2014

lei/kg

0,76

2015

lei/kg

0,74

2016

lei/kg

0,63

2017

lei/kg

0,65

2018

lei/kg

0,68

2019*

lei/kg

0,73

 

productii-totale-grau 2021_b

GRÂUL 2021, ÎN CIFRE

Producţia totală: aproape 12 milioane de tone;

Suprafaţa cultivată: 2,2 milioane hectare;

Media naţională: 5.346 kg/ha;

Calitate: circa 80% din grâu cu indici superiori de panificaţie;

Preţuri de livrare: la recoltare, între 0,71 şi 0,90 lei/kg, în septembrie - 1,1 lei/kg.

 

 

un articol de

Marian MUŞAT

Vizualizat: 5603 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj

Cum a fost trecerea de la U 650 la tractorul Massey Ferguson? „Ca de la Logan la Merţan. Cum să le compari? Cu U 650 lucrai 3 ha într-o zi şi consumai un rezervor de 90 litri. Făceam arătura roată în jurul parcelei şi ieşeau nişte şanţuri la mijloc. Cu tractorul Massey Ferguson şi cu plugul reversibil e altă viaţă. Calitatea lucrării, timpul de lucru, costurile cu combustibilul nu se compară” Mirela Popa, din Cerăt, judeţul Dolj.

Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă KRONE - expertul în furaje verzi! Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?