Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Cartoful: Rezultate excelente cu produse de calitate

Publicat: 03 martie 2022 - 00:30
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

După primul pas, cel al siguranței împotriva dăunătorilor de sol controlați cu insecticidul Columbo® 0,8 MG (detalii în nr. 2/2022 al revistei Ferma), următoarele măsuri au drept scop coabaterea patogenilor. 

cartofi ladite_bFoto: Sursa foto Dreamstime


Mana - vechiul inamic al culturii de cartof


În agricultura modernă, mana cartofului (Phytophthora infestans) nu mai este o necunoscută. Toți fermierii includ în tehnologie fungicidele pentru controlul bolii și respectă un program de management al rezistenței. Atenție trebuie acordată atât aparatului foliar, cât și tuberculilor care, purtători ai bolii, pot infecta și celelalte organe ale plantei. 

Cartoful oferă rezultate excelente dacă folosiți produse de calitate pentru protecție și susținerea producției în parametri optimi.

 

PRESIDIUM®: COMBATE MANA, PROTEJEAZĂ TUBERCULII


Fungicidul Presidium® prezintă cea mai rapidă acțiune preventivă pentru controlul patogenului. Este recomandat în doză de 1 l/ha, de la faza de rozetă, până la finalul dezvoltării tufelor de cartof, de cel mult 5 ori pe sezon. Performanța lui se datorează acțiunii sinergice a două substanțe active de ultimă generație:

• Zoxamida (180 g/l) acționează mai timpuriu comparativ cu alte produse, prin blocarea rapidă a sporilor patogenului. Acțiunea se petrece atât la nivelul frunzei și tulpinii, cât și a tuberculului de cartof, zoxamida formând o barieră împotriva zoosporilor ce pot afecta tuberculii. Zoxamida este una dintre foarte puținele substanțe active cunoscute care protejează tuberculul de mană.

• Dimetomorf (180 g/l) pătrunde translaminar, prin suprafața foliară, asigurând protecția întregii frunze din interior. Dimetomorf stopează creșterea sporilor și fixarea acestora de organele plantei, blocându-le accesul în frunză. 

Aplicat în combinație cu Banjo 500 SC, Presidium® oferă unul dintre cele mai înalte grade de protecție în prevenirea manei la cartof (4,2 puncte conform Euroblight 2020).

Foto 2 Atac de mană pe tubercul_alb_bFoto: Mană pe tubercul (Phytophthora infestans) - Sursa foto Alamy

 

BANJO 500 SC, PRODUS DE ULTIMĂ GENERAȚIE 


Banjo 500 SC este un fungicid cu acțiune de contact și efect antisporulant, cu activitate reziduală parțială pentru prevenirea manei. Substanța activă este fluazinam (500 g/l), ce protejează frunzele prin stoparea germinării și a producerii de spori. Un aspect remarcabil al acestui produs este riscul scăzut de apariție a tulpinilor rezistente. Pentru o acțiune cât mai eficientă, primul tratament cu Banjo 500 SC la cartof trebuie să fie efectuat timpuriu, până la închiderea rândurilor, în doză de 0,3-0,4 l/ha. Scopul acestei aplicări este de a permite produsului să ajungă și pe sol, astfel că plantele vor fi protejate împotriva sporilor aflați și pe sol. 

Foto 3 Mana cartofului (Phytophthora infestans)_b Foto: Mană pe aparatul foliar (Phytophthora infestans) - Sursa foto Adobe Stock Photos


PRODUCȚII MAI MARI, DE CALITATE MAI BUNĂ


Calitatea solului are un rol important în dezvoltarea elementelor de producție. Pentru un procentaj cât mai mare de tuberculi de calitatea I, biostimulatorii aplicați în momente cheie sunt esențiali.

 

Amalgerol® Essence

 

Tuberculi bine dezvoltați, cu beneficii asupra solului. Biostimulatorul Amalgerol® Essence susține o dezvoltare radiculară puternică și activează viața microbiană în sol. Carbonul organic din produs ajută la descompunerea resturilor vegetale din sol, mărește capacitatea acestuia de a reține apa și sprijină disponibilizarea nutrienților pentru plante.

scheme Amalgerol Kwizda Agro Romania_bAminoacizii și antioxidanții sunt substanțe produse în mod natural de plante, care îmbunătățesc răspunsul la stres și cresc toleranța în situațiile nefavorabile. Produsul suplimentează aceste substanțe care susțin sistemul imunitar al plantelor și ajută la repararea rapidă a țesuturilor afectate.

Produs 100% organic, biodegradabil și fără organisme modificate genetic, Amalgerol® Essence poate fi aplicat în doze de 2-3 l/ha la intervale de 10-14 zile de la răsărire și până la maturarea completă a tufei. 


Artis® WP: producție dintr-o clasă superioară


Stimulatorul de creștere microbiologic Artis® WP are ca substanță activă conidii ale ciupercii Arthrobotrys oligospora. Odată încorporată în sol, aceasta proliferează și creează un mediu neprielnic pentru nematozi sau viermi sârmă (Agriotes spp.). Un beneficiu special pentru cultura de cartof: produsul ajută dezvoltarea radiculară, determinând formarea unui procent mai mare de tuberculi de categoria I. 

Produsul Artis® WP acționează optim atunci când temperatura solului are 12-22oC, iar umiditatea solului atinge 60-70%. Se aplică înainte de plantare, în doză de 1,5-3 kg/ha. Se va avea în vedere indicația de utilizare care specifică obligativitatea curățării echipamentelor de pulverizare înaintea folosirii produsului Artis® WP, mai ales atunci când prezintă urme de fungicide.

cartofi Kwizda Agro Romania Amalgerol_bFoto: Sursa foto Adobe Stock Photos 

 

FĂRĂ STRES DE ERBICIDARE


Amalgerol® Essence reduce stresul cauzat de erbicide (ex. s.a. metribuzin) asupra plantelor de cultură și, drept urmare, plantele își reiau dezvoltarea. Fitotoxicitatea poate apărea în numeroase situații: o cantitate prea mare de erbicide rămase în sol, contaminarea tuberculilor în timpul depozitării (din care rezultă plante deformate), utilizarea unui erbicid neselectiv sau a unei doze prea ridicate. Același efect de recuperare rapidă poate fi observat și în cazul plantelor afectate de grindină. 

 

Pentru detalii suplimentare, contactați reprezentanții de vânzări Kwizda Agro Romania +40 37 208 97 00 .

un articol realizat de KWIZDA AGRO ROMANIA

Mai multe pe această temă www.kwizda-agro.ro

 

 

Vizualizat: 2942 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren

Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren

Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren! Interviu cu Marius Mitra, reprezentat FALC în România, realizat la Agriplanta 2022

NATUREVO: „Luăm cultura de la zero și să o ducem până la momentul recoltării” Climate FieldView de la Bayer - hărți de producție cu precizie maximă în timp real AGRARIA 2022, 5-8 mai 2022, Jucu, Jud. Cluj!
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?