Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Cartoful - Alertă de sezon

Publicat: 20 mai 2021 - 15:30
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Programul de combatere a manei, patogen campion la camuflaj și atac brusc în cultură, trebuie să includă și fungicide cu competențe de nivel nou, cum este BANJO 500 SC. De ce este momentul să acționezi acum?

Control mana la cartof_b

Mana cartofului (Phytophthora infestans) își are originea în America de Sud, unde a apărut subit în anul 1844. În mai puțin de un an a ajuns și în Europa (în Irlanda), unde a provocat moartea a un milion de oameni și deportarea altui milion către Statele Unite, intrând în istorie sub numele de „Marea foamete a cartofului din 1845”. Așa a devenit singura boală cu notorietate atât de vastă, care are și în ziua de azi un impact devastator în fermele cultivatoare de cartof. Și la noi în țară, ea este favorizată de suprapunerea a doi factori climatici: temperatură ßà umiditate, și, dacă nu este ținută sub control, distruge întreaga cultură în 7-10 zile.

 

Aproape 200 de ani de adaptare la mediu


Această scurtă incursiune istorică ne demonstrează că Phytophthora infestans este unul dintre cei mai vechi, agresivi și nemiloși patogeni din istoria cunoscută a agronomiei. Din păcate, își face și azi simțită prezența, dacă nu este prevenită. Din fericire, există alerte de potențial al apariției manei și avem fungicide eficiente. Iar vestea bună e că, an de an, formulările de combatere nou apărute sunt din ce în ce mai performante. Efectul este garantat, mai ales că în aceste cazuri, ciuperca nu a învățat să dezvolte rezistență.

Banjo 500 SC este un fungicid de contact cu acțiune preventivă și cu activitate reziduală parțială, împotriva manei și cu efect antisporulant, care acţionează în direcţia stopării germinării şi producerii de spori în toate stadiile de dezvoltare ale bolii.

 

De ce ACUM este momentul să ne ferim?


Infecția cu patogenul și germinarea sporilor se produc atunci când avem parte de temperaturi de 10-25oC și umiditate 90-100%, ce persistă mai mult de 4 ore. Exact cum este și această perioadă, cu secvențe de ploi dese și amplitudini mari de temperatură zi - noapte. În cazul în care acești factori se manifestă pentru mai mult de 10 ore, sunt favorizate condițiile pentru producerea sporangilor.

 

Dublu beneficiu


Fungicidul BANJO 500 SC oferă un dublu beneficiu prin aplicarea sa:

• În primul rând, cel așteptat, de stopare a infecției și de protecție a aparatului foliar.

• Al doilea beneficiu, foarte important, este riscul scăzut de apariție a rezistenței patogenului la substanța activă.

Deși este recomandat să fie aplicat preventiv, la sol, înainte ca distanța dintre rânduri să fie acoperită de frunzele plantelor, aplicarea acestui produs este foarte eficientă și imediat ce condițiile climatice favorizează apariția bolii, într-o doză de 0,4 l/ha. Tratamentul se repetă la 5-14 zile, în funcție de pragul de alertă pentru mană, de severitatea bolii și de stadiul de vegetație. Deoarece nu dezvoltă rezistență, produsul poate fi aplicat în rotație cu alte fungicide, de la răsărire la încheierea rândurilor și de la înflorit până la maturarea tufei.

Testele în mai multe loturi experimentale cu risc major de apariție a manei au demonstrat că BANJO 500 SC aplicat împreună cu PRESIDIUM® (fungicid de ultimă generație pe bază de zoxamidă și dimetomorf) au asigurat o protecție de nivel 4,2 pe scala Euroblight (aproape de maximum) culturilor de cartof.

Pentru detalii suplimentare, contactați reprezentanții de vânzări Kwizda Agro Romania +40 37 208 97 00 .

un articol realizat de KWIZDA AGRO ROMANIA

Mai multe pe această temă www.kwizda-agro.ro

Vizualizat: 2285 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

În Ferma Wagner, roboții își scot singuri cheltuiala! Pornind de la un efectiv matcă de numai 18 vaci, câte existau în fermă la momentul în care a preluat frâiele acestui business, Virigil Andru deţine astăzi o turmă de 140 de animale iar tehnica robotizată de muls, pe care a achiziţionat-o recent, îi conferă avantajul de a funcţiona cu un număr foarte mic de angajaţi. De altfel, robotul de muls DeLaval, pentru care a plătit aproximativ 130.000 de euro, reprezintă cea mai mare şi cea mai importantă investiţie din fermă, asigurând azi mulsul a 60 de vaci, cu o producţie medie zilnică de 27 de litri de lapte pe cap de animal. 

Reporter: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radiș

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?