Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Cartarea buruienilor - de la teorie la practică

Publicat: 17 februarie 2020 - 12:53
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

În vederea aplicării unor măsuri eficiente de reducere a gradului de îmburuienare, e necesar să se cunoască bine care este starea de acoperire cu buruieni a fiecărei parcele.

Operaţiunea de cartare o realizează de regulă specialiştii agronomi cu experienţă, care cunosc foarte bine situaţia din teren. Cei mai tineri sau neiniţiaţi pot consulta un determinator botanic pentru efectuarea acestei acţiuni.

Cartarea buruienilor_b

Este necesar să se cunoască atât densitatea buruienilor, cât şi speciile dominante, pentru a stabili strategia de reducere a gradului de îmburuienare prin praşile, prin erbicidare sau prin măsuri integrate, astfel încât invazia buruienilor să scadă sub pragul economic de dăunare (PED). Buruienile existente în ţara noastră sunt: monocotiledonate anuale (7%) şi perene (9%); dicotiledonate anuale (55%) şi perene (29%). Aceste buruieni aparţin mai multor familii botanice, dar mai frecvente sunt cele Compozite cu 92 specii, Graminee cu 61 specii, Crucifere cu 56 de specii, Leguminoase cu 53 de specii şi altele.
Unele buruieni apar primăvara devreme (cele efemere), iar altele mai târziu, ca mohorul (Setaria).
De asemenea, este necesar să se cunoască în ce fază buruienile au maximum de sensibilitate la aplicarea erbicidelor, tipul erbicidelor şi doza cu eficienţă maximă, precum şi faza în care plantele de cultură nu sunt afectate.
Determinarea gradului de îmburuienare se efectuează în una sau două etape:
- Prima etapă: la cerealele păioase are loc cu 2-3 zile înainte de erbicidare, iar la prăşitoare înainte de prima praşilă.
- A doua etapă: cu 2-3 săptămâni înainte de recoltare.

Cartarea buruienilor_b

Controlul îmburuienării

Operaţiunea de stabilire a gradului de îmburuienare se face în trei faze.
Faza de pregătire constă în întocmirea unei hărţi a parcelei respective, cu dimensiunile, cu tipul de sol, cu pH-ul, cu temperatura şi precipitaţiile din zonă, o ramă metrică, panglică şi carneţel.
Faza de teren în care se stabileşte gradul de îmburuienare astfel:
• Prin aprecierea vizuală, care se bazează pe unele scări de evaluare folosind două procedee:
- Acoperirea solului cu buruieni folosind scara de la 1 la 10:
1 - când buruienile ocupă între 1 şi 10% din suprafaţă;
2 - 11-20% acoperite cu buruieni;
3 - când buruienile ocupă între 21 şi 30% din suprafaţă;
(...) 9 - când buruienile ocupă între 81 şi 90% din suprafaţă;
10 - pentru o acoperire de 91-100%.
Ca intervenţie, până la punctele 3-4 sunt suficiente praşilele.
- Prin raportul dintre buruieni şi plantele de cultură, cu scara:
1 - când sunt numai buruieni izolate;
2 - buruieni rare, dar pe toată suprafaţa, ocupând 5-20% din parcelă;
3 - buruieni frecvente, dar nu înăbuşă plantele de cultură;
4 - buruieni numeroase, care înăbuşă plantele de cultură.
Erbicidarea este necesară doar la punctul 4.
Aprecierea vizuală se efectuează pe fiecare parcelă, necesitând între 5 şi 25 de determinări la 100 ha, firecare executându-se pe 400-900 mp.
• Aprecierea numerică se realizează cu rama metrică de 1 mp. Deplasarea se face pe diagonala parcelei, pe întreaga lungime, folosind două procedee:
1. Se aruncă rama la întâmplare şi acolo unde cade se numără buruienile;
2. Se stabileşte o anumită distanţă. De exemplu, dacă diagonala parcelei are 360 m şi trebuie să se realizeze 30 de determinări (360 : 30 = 12 m), se măsoară iar la fiecare 12 m se face o determinare. Buruienile cuprinse în interiorul ramei metrice se numără separat, pe specii, şi se notează în carnet. În final se face media celor 30 de determinări, pe speciile de buruieni găsite.
• Aprecierea gravimetrică constă în cântărirea buruienilor pe specii, buruieni care s-au găsit în interiorul ramei metrice şi au fost tăiate de la colet. Poziţia ramei metrice pe diagonala parcelei se stabileşte după procedeul prezentat anterior la metoda aprecierii numerice, punctele 1 sau 2.
Buruienile recoltate se usucă bine la soare (sau la etuvă) şi se cântăresc. După cântărire, se face media pe specii şi se exprimă în g/mp sau kg/ha.
Metoda gravimetrică este mai greoaie, dar ea ne furnizează datele cele mai apropiate de starea reală de îmburuienare a parcelei. Cunoscând starea fiecărei parcelei se poate stabili tehnologia de cultură a unei plante şi, în primul rând, strategia de diminuare a buruienilor din parcele.

Cartarea buruienilor_b

Faza de prelucrare a datelor culese din teren

În această ultimă fază, se alcătuiesc tabele, eventual hărţi, cu buruienile găsite, pe grupe de monocotiledonate anuale şi perene, dicotiledonate anuale şi perene şi, eventual, cu buruienile “problemă”, menţionându-se numărul sau greutatea lor din fiecare specie.
Această operaţiune efectuată în fiecare an ne poate ilustra evoluţia gradului de îmburuienare a fiecărei parcele şi eficienţa măsurilor aplicate.
Profitaţi de aceste zile de iarnă utile activităţii de documentare în acest domeniu, pentru ca în primăvară să treceţi la treabă.

 

PRAGUL ECONOMIC DE DĂUNARE PRIN ÎMBURUIENARE
- pentru cerealele de toamnă: 10-12 buruieni anuale şi 2-3 perene/mp;
- pentru cerealele de primăvară: 10-30 buruieni anuale şi 2-4 perene/mp;
- pentru cartof: 5-10 buruieni anuale şi 1-2 perene/mp etc.
Erbicidarea este necesară şi economică pentru anumite specii de buruieni ca: Convolvulus, la peste 5 buruieni/mp; la Fumaria - peste 20 buruieni/mp; la Matricaria - la peste 5 buruieni/mp; la Centaurea - peste 10 buruieni/mp.

 

 

Articol publicat în revista Ferma nr. 1/250 (ediţia 1-31 ianuarie 2020)

 

Vizualizat: 1339 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Combina John Deere S770i in ferma ITC Seeds!

Combina John Deere S770i in ferma ITC Seeds!

Dupa două campanii de recoltat cu combina John Deere S770i cu heder de tip vario de 9 metri rezultatele au fost pe măsura aşteptărilor. „Am recoltat într-o singură zi peste 230 de tone, în condiţiile în care oricum s-a ieşit târziu în câmp. Cu această combină poţi recolta fără probleme 35 de hectare într-o zi. Şi în condiţiile noastre de lucru, că intrăm la recoltat la ora 11-12 şi terminăm la 9 seara. Pentru că noi suntem producători de sămânţă şi trebuie să avem umiditatea corectă, să curăţăm foarte bine combina, şi nu doar de la o cultură la alta, chiar şi între diferite soiuri de grâu” - Willy Tavares

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?