Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

CARNE in VITRO? De prin lume adunate...

Publicat: 24 mai 2019 - 16:29
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Vor ţine fermierii pasul cu inovaţiile agriculturii inteligente? Creşterea cu 30 la sută a importurilor de carne de porc în 2018, faţă de anul anterior, nu produce îngrijorare în România! Viitorul cărnii din farfuriile noastre se află în laboratoare, nu în ferme! Agricultura europeană are mari şanse să devină o zonă liberă de tehnologie.

• Agricultura inteligentă. Unul dintre subiectele care îi bântuie pe decidenţii viitorului agriculturii europene este aşa-numita digitizare a agriculturii după anul 20 (pauză) 20. Evident că polemicile nu au întârziat să apară, pentru că, la urma urmelor, ce înseamnă acestă digitizare? Simplistic vorbind, ea înseamnă: drone pentru supravegherea şi/sau protejarea/fertilizarea culturilor, utilaje agricole care acţionează automatizat - fără clasicii tractorişti -, şi, nu în ultimul rând, implantarea de cipuri animalelor domestice. Toate bune şi frumoase, însă nu trebuie să ignorăm un detaliu: toate acestea vor costa foarte mulţi bani! Or, care va fi categoria de fermieri care îşi va permite asemenea investiţii? Preponderent fermele mari şi foarte mari. Cel puţin asta e concluzia recentă a forumurilor agricultorilor francezi.

foto-PPA-China_b

• Răspândirea PPA în China stârneşte convulsii în toată lumea! Pe de o parte, guvernul Chinei - ţara în care se cresc peste jumătate dintre porcii planetei, adică 700.000.000 - a inţiat o serie de demersuri pentru stimularea repopulării fermelor comerciale prin acordarea de subvenţii cu caracter temporar. Or fie ei comunişti, dar au viziune. Dezastrul provocat în ultimul an de această boală fără leac conduce la creşterea accelerată a preţului cărnii de porc şi, implicit, a importurilor. Adică, o şi mai mare dependenţă de producţia de carne a Europei, SUA sau Argentinei. Or, această perspectivă nu poate fi acceptabilă la ei. La noi, linişte şi pace! Creşterea cu 30 la sută a importurilor de carne de porc în 2018, faţă de anul anterior, nu produce îngrijorare în România!

carne-in-vitro_b

• Carnea produsă in vitro! Un subiect tot mai comentat, un domeniu în care s-au investit miliarde de dolari în ultimii zece ani! Giganţii alimentari ai planetei, cum ar fi Tyson Foods sau McDonalds, nu puteau să rămână în afara jocului, preconizând că viitorul cărnii din farfuriile noastre se află în laboratoare, nu în ferme! Şi asta, nu peste foarte mult timp! ~n doar cinci ani, costul producerii in vitro a unei chiftele (sau hamburger, ca să fim mai cool!) va ajunge sub 5 dolari. Adică, suficient de ieftin pentru Măria Sa Consumatorul!

Sonny Perdue este ministrul Agriculturii al SUA. Cea mai recentă afirmaţie publică este următoarea: “Decidenţii Uniunii Europene au luat-o pe un drum greşit şi agricultura acesteia va deveni o zonă liberă de tehnologie, iar această abordare îi va costa scump pe europeni în scurt timp”. Onorabilul ministru se referă la două chestiuni ce au devenit tabu în UE: 1. Pesticidul Roundup şi 2. Decizia Curţii Europene de Justiţie care, anul trecut, a hotărât că editarea genică este acelaşi lucru cu modificarea genetică a organismelor (OMG). Singurii care l-au ascultat par să fie francezii, care ar vrea anularea interzicerii utilizării Roundup, respectiv Comisarul european Vytenis Andriukaitis, care a declarat recent că editarea genică este benefică. Ce-o ieşi până la urmă, rămâne de văzut!

Ioan LADOŞI


Un articol publicat în revista Ferma nr. 8/235 (ediţia 1-14 mai 2019)

Vizualizat: 598 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?