Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Carenţa de nutriţie în 8 imagini sugestive

Publicat: 05 mai 2020 - 10:25
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

În funcție de intensitatea carenței de nutriție, de elementul deficitar și de condițiile pedoclimatice, recuperarea plantelor este mai rapidă sau mai dificilă. De aceea o carență trebuie prevenită și nu combătută.

Sămânța, pentru a germina, are nevoie de condiții specifice. Planta, pentru a da rod bogat, are nevoie de condiții specifice, naturale sau asigurate de fermier. Dar mai ales de nutriţie. Când elementele chimice lipsesc din sol sau când plantele sunt stânjenite în a le prelua din sol, aparea starea de carență de nutriție.

Foto 1 - Grâu - instalarea timpurie a carenței de azotClick pe poza pentru galerie!

Mai putem recupera plantele? Iată trei situaţii edificatoare

1. Carenţa de azot. Revenim la o situație despre care am mai scris în numerele trecute. În 27 decembrie într-o parcelă de grâu am constatat carența de azot, cu porțiuni cu simptome severe (plantele erau îngălbenite, cu foarte puține zone verzi) (foto 1). Aplicarea de azot s-a făcut imediat, în 30 decembrie. Peste iarnă vegetația plantelor se desfășoară lent, iarna și primăvara a fost deficitară în precipitații. După 3 luni și după ce s-a fertilizat și în primăvară, încă sunt foarte evidente consecințele carenței de azot din luna decembrie: plantele puternic afectate sunt mai mici, creșterile noi sunt verzi, dar cu mult material vegetal pierdut, uscat. În zonele mai puțin afectate de carență plantele au un aspect aproximativ normal (foto 2 și foto 3).

2. Fertilizare tardivă! Efecte cu consecințe economice apar și dacă plantele nu au la timp unul sau altul dintre mineralele necesare. Adică dacă fertilizarea nu s-a făcut în corelație cu nevoia plantei, indiferent de motivul pentru care nu s-au putut aplica îngrășămintele. Situația este ilustrată în foto 4 (înainte de fertilizarea cu azot starea culturii a fost bună), foto 5 și 6 - zone cu aplicare fracționată a dozei de azot (imediat după situația din foto 4 și după 5 săptămâni) și cu aplicarea integrală a dozei de azot la 5 săptămâni după situația din foto 4. Motivul întârzierii a fost imposibilitatea de a intra în teren. La desprimăvărare au fost câteva ploi, foarte bune de altfel, dar care au rămas în zona superioră a solului, cu drenaj deficitar. Diferențele sunt vizibile.


3. Carențe în microelemente. În anumite condiții specifice pot să apară și carențe în microelemente, independent sau în corelație cu aplicarea macroelementelor, cu consecințe specifice în funcție de microelement și durată. Unele dintre acestea sunt puternic condiționate climatic și pot să apară sau să dispară repede, făcând ca starea culturii să sufere schimbări rapide și surprinzătoare: parcele frumoase se îngălbenesc după fertilizarea cu azot și parcele mai slabe încep să arate bine. Aceleași trei situații sunt ilustrate în foto 7 și foto 8, în plan general și în detaliu de plante.
Deocamdată în agricultură regula de bază rămâne observarea atentă a parcelei și punerea în context a situației constatate. Deci efort și experiență profesională.
Vă dorim vreme și vremuri bune.

 

Articol publicat în revista Ferma nr. 7/256 (ediţia 15-30 aprilie 2020)

Vizualizat: 867 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!