Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Capul limpede! Căci ochii pot fi martori mincinoşi

Publicat: 11 septembrie 2012 - 15:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

După „bunul” obicei al românilor, ne-am trezit dintr-o dată că este secetă şi că au scăzut producţiile. Dar fiţi liniştiţi: după prima ploaie raţiunea va intra din nou în adormire

Click pe poza pentru galerie!

Motto: „Agricultura este o artă pe care mulţi nu o recunosc decât atunci când le lipseşte pâinea!” (J. Hermite).

Agricultura nu este numai o artă, nu este numai o ştiinţă. Agricultura este pâinea noastră cea de toate zilele! Cine are mâncare, are siguranţă. Iar pentru cei care o practică, agricultura este o sursă de venituri, este o afacere.

Acum, la începutul unui an agricol - căci în agricultură şi anul începe mai repede - primul lucru pe care ar trebui să-l facă orice fermier, mare sau mic, este să privească înapoi retrospectiv iar mai pe urmă să-şi cresteze în grindă o învăţătură: anul acesta, la cerealele păioase situaţia a fost salvată de preţ. Pentru că şi în agricultură necazul unuia este şansa altuia.

Este posibil ca şi pentru recolta următoare preţurile să fie foarte bune. Însă este o posibilitate, şi nu o certitudine. Şi este bine ca afacerea agricolă să se bazeze pe certitudini. În agricultură, singurele certitudini sunt date de aplicarea măsurilor tehnologice potrivite şi de tehnologia armonioasă: „potrivite” cu situaţia de moment şi „armonioasă”, adică măsurile tehnologice din prezent trebuie să se lege cu cele din trecut şi să le anticipeze pe cele viitoare. Simplu!

 

Principalul mijloc de producţie este soiul

Din nici un soi, indiferent de modalitatea de cultivare, nu se poate obţine mai mult sau altceva decât poate el să dea. Folosind un soi cu tendinţă de acumulare cantitativă mare nu se vor putea obţine recolte cu parametri de grâu ameliorator, iar cu un soi cu tendinţă de acumulare calitativă mare nu se vor putea obţine producţii record.

Iată câteva rezultate cu titlu de exemplu obţinute în acest an în programul Şcoala de Soiuri:

• Experienţa din localitatea Gătaia, judeţul Timiş (ferma Don Carlos). Asupra tuturor soiurilor s-a aplicat aceeaşi tehnologie, fiecare lucrare fiind executată într-o singură zi.
- Soiul nr. 31 - 7.907 kg/ha (26,4% gluten umed, la limita de jos a şirului de soiuri).
- Soiul nr. 9 - 34,6% gluten umed (5.840 kg/ha, la limita de jos a şirului de soiuri).

• Experienţa din localitatea Arad (ferma Andagra). Asupra tuturor soiurilor s-a aplicat aceeaşi tehnologie, fiecare lucrare fiind executată într-o singură zi.
- Soiul nr. 29 - 7.664 kg/ha (26,3 % gluten umed, la limita de jos a şirului de soiuri);
- Soiul nr. 18 - 33,4% gluten umed (5.662 kg/ha, la limita de jos a şirului de soiuri).

Afirm încă o dată că alegerea după aspectul vizual poate fi foarte păguboasă. Majoritatea fermierilor doresc un soi de mare producţie, cu calitate panificabilă (nu de grâu ameliorator). Or, după cum se vede şi în fotografii (dar mai evident în câmp), din punct de vedere vizual soiul nr. 9 este mult mai impresionat. Diferenţele care contează le-am putut determina numai după recoltare şi după analizele de calitate, pentru că, „în oala acoperită, nimeni nu ştie ce-i pus!”

 

Fertilizarea de bază

Următoarea măsură tehnologică asupra căreia avem largi opţiuni în ceea ce priveşte modalitatea de a o pune în practică este fertilizarea de bază. Importanţa ei este covârşitoare, pentru că reprezintă temelia culturii agricole şi este singura posibilitate de a administra cel mai corect fosforul şi potasiul.

Aceste două elemente, fiind greu solubile şi greu mobile în sol, trebuie aplicate în zona în care se vor dezvolta rădăcinile plantelor, fără a le amesteca de prea multe ori cu solul, pentru a nu grăbi reacţii chimice de retrogradare, înainte ca plantele să aibă un sistem radicular care să le permită preluarea acestor elemente din sol. Fertilizarea de bază se face înainte de lucrarea de bază a solului (fie că aceasta este arătura de însămânţare, dicuit cu discul greu sau scarificare superficială).

 

Carenţa de fosfor

În foto 3 este exmplificată importanţa poziţionării corecte a fosforului. În acest caz, în toamnă, încorporarea îngrăşământului a fost superficială. La semănat, datorită reglajului semănătorii sau poziţiei în lucru, un rând a fost semănat la cca 2-3 cm adâncime, iar rândul alăturat la cca 6 cm adâncime.

La ieşirea din iarnă, în lungimea parcelei se vedeau alternativ un rând verde (cel semănat la 2-3 cm) şi unul verde-gălbui cu simptome de carenţă de fosfor şi cu zone de frunză afectate de frig (cel semănat la 6 cm). Plantele din rândul semănat la adâncime mai mică au avut la dispoziţie un strat mai mare de sol cu fosfor.

Pentru a exemplifica importanţa acestei lucrări, iată rezultatele a patru variante de fertilizare (din 37 de variante) din experienţa cu fertilizare la grâu realizată în localitatea Comloşu Mare - judeţul Timiş, ferma Columirom (cernoziom freatic umed, sol bine aprovizionat):

- varianta nefertilizată: 7.509 kg/ha, gluten umed 17%;
- varianta fertilizată unilateral cu azot: 8.463 kg/ha, gluten umed 23,2%;
- varianta fertilizată dezechilibrat cu azot, fosfor şi potasiu: 8.505 kg/ha, gluten umed 21%;
- varianta fertilizată echilibrat cu azot şi fosfor: 9.123 kg/ha, gluten umed 22,9%;

Deşi au fost 37 de variante de fertilizare, câmpul de experienţă a avut numai două zone oarecum distincte: zona fertilizată în toamnă şi în primăvară şi zona fertilizată numai în primăvară. În interiorul acestor zone, variantele se distingeau numai prin aleile dintre parcele, vizual fiind foarte uniforme. Diferenţierea s-a observat la cântărirea producţiei.

În acest articol am expus doar două situaţii în care ochii pot fi martori mincinoşi şi pot vedea ceea ce ne dorim să vedem, dacă experienţa nu este suficientă pentru a avertiza raţiunea şi pentru a gândi cu capul limpede.

Vizualizat: 619 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Află care este tehnologia folosită pentru cultivarea tomatelor în solar de Florin Pop, în Seleuş, judeţul Arad. Fermierul cultivă cultivă legume pe două hectare (din care 60 de arii solarii) şi de peste 10 ani foloşte programul tehnologic Syngenta pentru protecţia plantelor şi combaterea dăunătorilor.

Reporter: Gheorghe Ghișe

Video: Zsolt Tamássy

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?