Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Cânepa superproductivă

Publicat: 02 iulie 2020 - 15:53
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Cânepa - nimic nu se aruncă, totul se valorifică. De aceea merită a fi cultivată. Anul acesta, ISTIS a omologat şi a înregistrat un nou soi de cânepă monoică obţinut la SCDA Secuieni.

Soiurile de cânepă create la SCDA Secuieni se caracterizează printr-o productivitate foarte mare, nivelul acesteia fiind dat de condiţiile climatice şi de soiul cultivat, în anul 2019 variind între 883 kg/ha, producţie înregistrată la soiul Dacia Secuieni, şi 1833 kg/ha, cât s-a înregistrat la soiul Zenit.

canepa superproductiva_b

Soiuri noi pentru sămânţă

În luna martie a.c., membrii Comisiei de omologare din cadrul Institutului de Stat pentru Omologarea şi Înregistrarea Soiurilor (ISTIS) au omologat şi înregistrat în Catalogul oficial un nou soi de cânepă monoică obţinut la SCDA Secuieni, judeţul Neamţ - denumit Olivia. Chiar în primele luni din 2020, colectivul laboratorului de ameliorare a cânepei monoice a obţinut Brevetul de soi de plante pentru soiul de cânepă monoică Succesiv, omologat în 2018. Este destinat pentru sămânţă, cu capacitate de producţie cuprinsă între 1200 şi 1400 kg/ha, cu perioadă de vegetaţie mai scurtă decât soiurile existente, destinat pentru a fi cultivat în cultură succesivă, după recoltarea borceagului, orzului şi orzoaicei de toamnă. ”Iată că, în primăvara anului 2020, am trăit o nouă bucurie, prin omologarea de către ISTIS a noului soi de cânepă monoică Olivia. Este o realizare care ne onorează şi care ne stimulează în activitatea de cercetare ştiinţifică, atât de necesară pentru ridicarea nivelului agriculturii practicate în zona noastră de influenţă”, preciza Elena Trotuş, directorul instituţiei de cercetare.

Canepa superproductiva 2_b

Potenţial de producţie: 1600-2000 kg boabe/ha

Soiul Olivia este rezultatul derulării unui proiect complex de cercetare ştiinţifică, în cadrul Programului Naţional de Cercetare III, şi este cultivat pentru sămânţă, cu MMB-ul (masa a 1000 boabe) mare, de 26-30 g, faţă de 15-23 g, cât este la soiurile existente în cultură.
Noul soi de cânepă monoică omologat de SCDA Secuieni-Neamţ are o perioadă mai scurtă de vegetaţie şi se pretează a fi cultivat în cultură succesivă. Este destinat în special pentru procesare (decorticare), cu utilizări în industria alimentară, farmaceutică şi cosmetică. ”Omologarea noului soi de cânepă monoică Olivia reprezintă o oportunitate importantă pentru beneficiarii tot mai numeroşi, cânepa fiind o cultură care a oferit semne evidente de redresare şi care poate cunoaşte, în continuare, o dezvoltare benefică tuturor, cu condiţia de a fi susţinută financiar”, menţiona Elena Trotuş.
Potenţialul de producţie al soiului Olivia este cuprins între 1600 şi 2000 kg boabe/ha, fiind unul dintre soiurile de cânepă cu cea mai ridicată capacitate de producţie.

Reomandări tehnologice

  • • Pe perioada vegetaţiei, buruienile vor fi combătute printr-o praşilă manuală şi cu minim 2-3 praşile mecanice.
  • • Între măsurile de prevenire a pagubelor produse de boli se numără utilizarea seminţelor sănătoase, includerea cânepei într-un asolament de 5-6 ani, utilizarea de soiuri rezistente, precum şi tratamente curative cu produse pe bază de cupru.
  • • În ceea ce priveşte dăunătorii, cel mai periculos este molia cânepei (Grapholita delineana), care produce pagube importante la sămânţă, în unii ani ajungându-se la pierderi de 30%. Pentru prevenire, se recomandă măsuri, precum respectarea asolamentelor cu plante bune premergătoare (leguminoasele, cereale păioase), semănatul în epoca optimă, aplicarea agrotehnicii recomandate.

La SCDA Secuieni, în acest an agricol, unul dintre cele 14 proiecte de cercetare din câmpurile experimentale vizează ameliorarea cânepei monoice în vederea creării de noi soiuri cu producţii mari de tulpini şi sămânţă, cu un conţinut ridicat în fibre şi ulei şi cu un grad ridicat de adaptabilitate la condiţiile de mediu.

Elena TrotuÈ™ canepa 2_b

EVOLUŢIA SUPRAFEŢELOR

”În România, în 2017, se ajunsese la 2200 ha cu cânepă, ceea ce a însemnat o revenire majoră după desfiinţarea topitoriilor din ţară şi reducerea dramatică a suprafeţelor cultivate, până la câteva zeci de hectare pe an, în perioada 1990-2012. În 2018, suprafaţa a crescut la 3500 ha, cea mai ridicată de după anul 1990, pe fondul susţinerii financiare a acestei culturi şi al interesului de a valorifica superior recoltele, inclusiv prin obţinerea de produse cu impact pozitiv asupra sănătăţii umane”, menţiona Elena Trotuş.
Click AICI şi vezi câte întrebuinţări poate avea cânepa!

un articol de
PETRONELA COTEA MIHAI
redactor Radio România Iaşi

Vizualizat: 1505 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj

Cum a fost trecerea de la U 650 la tractorul Massey Ferguson? „Ca de la Logan la Merţan. Cum să le compari? Cu U 650 lucrai 3 ha într-o zi şi consumai un rezervor de 90 litri. Făceam arătura roată în jurul parcelei şi ieşeau nişte şanţuri la mijloc. Cu tractorul Massey Ferguson şi cu plugul reversibil e altă viaţă. Calitatea lucrării, timpul de lucru, costurile cu combustibilul nu se compară” Mirela Popa, din Cerăt, judeţul Dolj.

Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă KRONE - expertul în furaje verzi! Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?