Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Cânepa - o afacere de nişă cu mari perspective

Publicat: 09 iulie 2018 - 14:53
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Din acest an, mai exact din luna februarie 2018, fermierii cultivatori de cânepă industrială pot căpăta o nouă oportunitate în ceea ce priveşte valorificarea producţiei, odată cu înfiinţarea, la Dorohoi, în judeţul Botoşani, a primei fabrici de procesare din zona Moldovei. Unitatea are o capacitate de prelucrare cuprinsă între 150 şi 200 tone/lună, ceea ce înseamnă aproximativ două mii de tone de cânepă/an. 

”Fabrica reprezintă rezultatul unei înţelegeri economice dintre SC Alcos Bioprod SRL Bucureşti şi Andrada Company Botoşani, cu trei acţionari, respectiv Ioan Sălăvăstru, Costel Irinciuc şi cu mine (Andrei Apetrei - n.r.). Putem spune că începuturile fabricii au fost încă din urmă cu doi ani de zile, atunci când am reuşit să convingem fermierii din judeţul Botoşani să cultive din nou cânepă. Ni s-a părut o foarte bună şansă de a reveni la tradiţii, în agricultura românească, în condiţii de eficienţă. Astfel, am achiziţionat o fostă ICRA, la Dorohoi, şi am modernizat-o. Investiţia a fost de peste 450 de mii de euro, în terenuri şi construcţii, banii venind printr-un credit al SC Andrada Company Botoşani. La această investiţie, s-a adăugat cheltuielile cu utilajele, nici ele ieftine. Din păcate, distrugându-se mult din industria românească şi nemaigăsind aici o unitate care să producă o presă de ulei cu capacitate mare şi de calitate, am apelat la importuri de utilaje din UE, din SUA şi chiar din China. În alegerea sursei, cel mai important a fost criteriul legat de raportul calitate/preţ”, explica Andrei Apetrei, reprezentant Alcos Bioprod.

Fabrica canepa_b

Multiple întrebuinţări, nenumărate oportunităţi pentru fermieri
În unitatea recent înfiinţată la Dorohoi, seminţele de cânepă pot fi procesate în ulei, făină proteică, seminţe decorticate şi fibre proteice. După ce, la mijlocul lunii februarie a.c., au fost finalizate toate investiţiile, a urmat o perioadă de probe tehnologice, următoarea etapă fiind demararea activităţii ”din plin”, la parametrii proiectaţi. Cât priveşte materia primă, la această oră se poate vorbi despre anumite stocuri, dar şi despre importuri deja angajate din Uniunea Europeană. ”Am ajuns ca în anul 2017 să supraveghem înfiinţarea, în judeţ, a peste 560 ha cu cânepă. Foarte important este faptul că, deşi unii fermieri sunt mai în vârstă, s-au adaptat foarte repede la nou. Au sesizat oportunitatea şi au valorificat-o, reintroducând cânepa industrială în structura de culturi, ceea ce în urmă cu 30-40 de ani era o normalitate. Sperăm ca, în anul 2018, să ajungem la o suprafaţă de peste o mie - o mie cinci sute de hectare cu cânepă în această zonă. Cânepa, în special cea industrială monoică folosită pentru seminţe şi ulei, dar şi pentru fibre, este un produs românesc cu o foarte bună capacitate de creştere şi cu un conţinut de THC de sub 0,2%. Pornim la drum cu mare încredere, mai ales că vorbim despre o cultură subvenţionată consistent şi cu cerinţe mult mai mici de ajutor chimic, faţă de grâu şi porumb”, menţiona specialistul.

Fabrica canepa_b

Următorul pas: linie de producţie pentru suplimente alimentare pe bază de cânepă
Odată cu realizarea investiţiei de la Dorohoi, au fost create douăzeci de noi locuri de muncă, fiind urmărite, în continuare, dezvoltarea şi diversificarea activităţii. ”Vă pot preciza faptul că salariul minim, în mână, pentru un muncitor necalificat este de aproximativ două mii de lei. Plătim 4630 lei/lună pentru un singur muncitor. Ne interesează să avem angajaţi de calitate şi mulţumiţi, fiindcă vrem ca unitatea să dăinuie, cu ajutorul oamenilor care muncesc aici. În premieră, vă pot anunţa că următorul pas este realizarea unei noi fabrici, de suplimente alimentare pe bază de cânepă. Intenţionăm să înfiinţăm această nouă fabrică în zona Buzăului”, anunţă Andrei Apetrei.

Fabrica canepa_b

Cum va decurge relaţia cu fermierii cultivatori de cânepă?
Aria de cuprindere a fabricii de prelucrare a cânepei industriale înfiinţate la Dorohoi include, în mod deosebit, zona Moldovei, dar se achiziţionează cânepă din întreaga ţară. În ceea ce priveşte relaţia fabricii botoşănene cu producătorii de cânepă, accentul este pus pe colaborarea pentru obţinerea unei calităţi deosebite a recoltei şi pentru valorificarea mulţumitoare a producţiei. ”Noi nu mergem pe sistemul de a finanţa înfiinţarea culturilor. Nici nu distribuim seminţe cu plata la recoltare. În colaborare cu Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Secuieni, judeţul Neamţ, şi cu încă doi parteneri, desfăşurăm activităţi care vizează dezvoltarea sectorului de seminţe, să producem de la bază, la C1, spre a le putea distribui fermierilor pentru semănat. Dar distribuirea este sub formă comercială, nu prefinanţăm înfiinţarea culturii, nici credit, nici bilete la ordin, nici CEC ş.a.m.d. Într-o fermă de 40 de hectare, la Constanţa şi în asociere cu anumiţi fermieri foarte buni, inclusiv din zona Moldovei, producem sămânţă, apoi o vindem cultivatorilor, care ne vor preda recolta şi atât. Într-un fel, ne gândim şi la responsabilizarea fermierului, care trebuie să fie preocupat de performanţă în producţie, atât din punct de vedere cantitativ, cât şi din punct de vedere calitativ. Să nu se meargă pe principiul că, dacă mi s-a dat sămânţa, îmi va fi luată şi recolta, în orice condiţii, spre a se recupera valoarea seminţei”, atenţionează Andrei Apetrei.

Rigurozitate maximă privind calitatea materiei prime
În schimb, fabrica ca acorda toată asistenţa tehnică de care fermierii au nevoie, în permanenţă. Aceasta, deoarece la cultura de cânepă nu ai voie să nu respecţi tehnologia sau să spui că merge şi-aşa. “Suntem foarte riguroşi în ceea ce priveşte sămânţa pe care o primim în fabrică. La finalul anului agricol le cumpărăm recolta şi le plătim fermierilor, corect, toată cantitatea de sămânţă pe care o predau la fabrică. Bineînţeles, sămânţa trebuie să îndeplinească anumite termene şi anumite analize de laborator. Ne interesează foarte mult aceste aspecte, deoarece suntem conştienţi de faptul că produsele noastre intră în consumul uman şi nu ne permitem compromisuri. Toate analizele le realizăm în laboratoare externe. Externe fabricii şi, aproape toate, externe României, fiindcă vrem să fim siguri că nu introducem pe piaţă un produs neconform”, explica Andrei Apetrei.
În ţară, pentru anumite tipuri de analize există colaborare doar cu Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Bioresurse Alimentare IBA Bucureşti, dar pentru analizele care nu pot fi efectuate în România s-a apelat la colaborări internaţionale.
Din perspectiva valorificării produselor obţinute la fabrica din Dorohoi, judeţul Botoşani, pentru următoarea perioadă este vizată inclusiv colaborarea cu Compania Coseli SA Iaşi, pentru realizarea distribuţiei sub formă ambalată. Mai exact, potrivit reprezentantului Alcos Bioprod, noua unitate botoşăneană de procesare a cânepei industriale monoice va obţine produse în bulk, urmând ca în cadrul SC Coseli SA Iaşi acestea să fie ambalate şi difuzate în reţeaua de piaţă. Societatea ieşeană are o istorie de peste două decenii, în prezent producând peste 150 de tipuri de arome folosite în diferite domenii ale industriei alimentare şi o gamă complexă de produse de aromatizare pentru utilizatorii casnici.

Andrei Apetrei_b

Andrei Apetrei: “Dacă luăm în calcul numai câteva aspecte, respectiv subvenţiile mari la cultura de cânepă, dinamica pozitivă a segmentului de valorificare a producţiei şi cerinţele de pe piaţa internaţională, observăm că discutăm despre o afacere de nişă cu mari perspective, atât pentru cultivatorii de cânepă industrială, cât şi pentru procesatori. Totul este ca fiecare să îşi îndeplinească rolul în mod profesionist şi corect. Aceasta înseamnă producţii de calitate, plătite bine şi procesare în condiţii de profitabilitate. Cred în viitorul acestei afaceri, care cunoaşte o extindere semnificativă în toată ţara. Dar, zona Moldovei şi, în special, judeţul Botoşani, rămân reperele de favorabilitate şi de performanţă”.


Un articol publicat în revista Ferma nr. 7/212 (ediţia 15-30 aprilie 2018)

 

Vizualizat: 119 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?