Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Când se impune RECOLTAREA de URGENŢĂ a GRÂULUI?

Publicat: 08 iulie 2021 - 09:02
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Viermele roşu al paiului este un dăunător mai puţin cunoscut, dar care poate să creeze pagube mari de producţie în anii în care îşi face apariţia. În ce situaţii de atac se impune recoltarea de urgenţă a grâului?

Denumirea populară de viermele roşu al paiului - Haplodiplosis marginata - este dată de larvele speciei, care se găsesc în tulpinile de grâu. Dăunătorul are un areal limitat, în zonele colinare din judeţele Argeş, Dâmboviţa, Teleorman sau Olt. Atacul viermelui roşu al paiului prezintă o anumtă ciclicitate, în strânsă legătură cu condiţiile climatice. În anii în care se manifestă atacul, perderile de recoltă pot fi deosebit de mari.

Monitorizarea vremii

Ciclul biologic al acestor insecte prezintă nişte particularităţi interesante, care dau ciclicitatea atacului (o dată la 3-4 ani). Insecta prezintă o generaţie pe an, iernează ca larvă aflată la completa dezvoltare în sol.

  •  În condiţii climatice nefavorabile dezvoltării, cum ar fi secetă şi temperaturi ridicate, nu se mai împupează, ci rămâne în stadiul de larvă ani la rând!
  •  În condiţii normale de climă, aproximativ 20% dintre larve rămân în sol pentru a-şi prelungi diapauza.
  •  În condiţii de uscăciune, procentul creşte la 75% sau chiar mai mult. Aceasta este o posibilă explicaţie a faptului că atacul se manifestă în zonele de favorabilitate numai în anumiţi ani, după care urmează o perioadă de „linişte”.

Adult de Haplodiplosis marginata _b

Adult de Haplodiplosis marginata

Sursa foto 1: cropscience.bayer.co.uk

Când apar insectele?

Primii adulţi apar la începutul lunii mai, dar invazia se eşalonează timp de o lună. Adultul are o durată scurtă de viaţă, cuprinsă între 5 şi 7 zile. Femela depune ponta pe frunzele din etajele superioare ale plantei, de-a lungul nervurilor.

Grâu cu simptome de atac al viermelui roşu al paiului_b

6 semne ale atacului

1. Larvele eclozate sunt de culoare roşie, pătrund între teacă şi tulpină, găsindu-se de-a lungul internodului.
2. Planta are o reacţie tipică de apărare, formând gale în formă de şa. Este principalul simptom de recunoaştere al atacului viermelui roşu al paiului. În literatura de specialitate s-au semnalat situaţii când într-o tulpină s-au găsit 100 de larve! În teorie, larvele îşi încheie ciclul de dezvoltare înainte de recoltarea păioaselor, coboară în sol şi intră în diapauză estivală, care se continuă cu hibernarea. Dacă, după ce larvele pătrund în tulpină, urmează o perioadă mai secetoasă, plantele de grâu îşi pierd elasticitatea şi larvle pot perfora mai greu tulpina pentru a migra în sol, în vederea diapauzei şi apoi a hibernării.
3. Este atacat cu predilecţie grâul de toamnă, dar se poate întâlni şi pe orz. Se mai poate întâlni pe diferite graminee spontane.
4. Atacul se identifică relativ uşor în condiţii de câmp, prin umflăturile tecilor frunzelor din etajele superioare ale plantei, în formă de şa. Dacă înlăturăm tecile, se pot vedea galele caracteristice în formă de şa, care dacă le secţionăm, se observă larvele roşii, aflate în diferite stadii de dezvoltare.
5. Un alt simptom este încetinirea creşterii plantelor atacate, au talie mai mică decât plantele normale:
6. Spicele formate sunt nedezvoltate, mai mici decât cele normale, numărul de boabe formate fiind redus. În caz de atac puternic, plantele pot să fie sterile.

Principala măsură de prevenire a atacului, în zonele în care s-a manifestat atacul, este recoltarea cât mai timpurie a grâului (în prima urgenţă)!

Vezi AICI alte măsuri obligatorii!

un articol de
EMIL GEORGESCU
INCDA Fundulea

Vizualizat: 882 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Micul oier Emanuel Miclăuş visează medicina

Micul oier Emanuel Miclăuş visează medicina

Emanuel Miclăuş, la vârsta de 14 ani, se bucură de cei doi berbeci şi cele 63 de oi de Brează de care are mare grijă.

”De la şapte ani mă ocup de animale, de agricultură, de tot. Toamna le ţinem aici la Haţeg, la fratele meu.Pe timp de iarnă, primăvara şi vara le avem acasă sau la munte. Nu e chiar aşa de greu. Dimineaţa mă trezesc, mă duc la şcoală, vin după-amiaza şi le fac curăţenie, le dau apă, merg cu ele pe câmp, apoi învăţ. Vreau să mă fac medic veterinar, să urmez Facultatea de Medicină”, ne-a mărturisit Emanuel Miclăuş.


Caracteristici si recomandari pentru hibrizii Pioneer Deutz-Fahr 6125 C - ediţie specială în culori Hürlimann Climate FieldView - simplificarea procesului decizional din ferme
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?