Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Când am încetat să mai fim... oameni?!

Publicat: 06 noiembrie 2019 - 09:50
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Toţi avem probleme. Mai mici sau mai mari. Toţi avem drame despre care nu vorbim. Desigur, trăite şi simţite pe propria piele, problemele individuale tind să devină cele mai importante. Pe de o parte, aşa e firesc. Însă într-un domeniu atât de vast cum este agricultura, de multe ori uităm sau ignorăm faptul că multe dintre provocările noastre le sunt familiare şi altora iar găsirea, la comun, a soluţiilor este mai mult decât benefică. Dar, undeva pe drumul anevoios al ultimilor 20-30 de ani, am cam uitat, se pare, să fim OAMENI! Ori, asta nu poate să ducă la nimic bun!

Unii, mai mari, arată cu degetul spre cei mici şi mulţi, de exemplu spre fermele de dimensiuni mai reduse, dar care există şi trag şi ele la aceeaşi căruţă. La rândul lor, cei mai mici nu se simt deloc reprezentaţi într-o Românie a cărei politică agricolă reală este într-o continuă şi constantă... inexistenţă! Liderii, unii, sunt huliţi chiar înainte de a apuca să facă ceva concret. Alţii, nu fac pur şi simplu. De la vorbă la faptă chiar e cale lungă. Dar, cine să-şi asume asta?
Dincolo de neajunsuri, de provocările unui sector aflat în permanentă schimbare, scopul individual este să ne fie mai bine, nu-i aşa?! Da, dar cum? Omorând afacerea vecinului pentru că ne uităm oriunde altundeva numai la mâinile lui muncite, nu! Refuzând asocierea pentru că sigur cineva are de câştigat sau de furat ceva. Scop comun nu prea mai există iar mersul la braţ, în aceeaşi direcţie, nici atât! Este trist că la vremea asta încă mai contează meschinăriile şi datul la gioale, în cel mai empiric mod cu putinţă. Şi toate astea se întâmplă, culmea, în era tehnologiei despre care ne place să credem că o trăim şi o valorificăm din plin!

Şi, în timp ce noi uităm să mai fim... oameni, vremurile se schimbă. Agricultura, cu sau fără voia noastră, cu sau fără apăsările noastre trebuie şi devine din ce în ce mai tehnologizată şi performantă. Suprafeţele exploatate sunt reduse semnificativ, în timp ce nevoia de hrană e în continuă creştere. Să fim mai puţini, dar mai buni, mai productivi şi la costuri cât mai reduse. De voie, de nevoie, aşa arată viitorul nu prea îndepărtat. Cine şi-l asumă?! Păi tot noi, oamenii ar trebui să o facem.
Şi atunci, de ce în pragul unei noi revoluţii industriale, când agricultura viitorului e din ce în ce mai prezentă, pe unii încă îi mai preocupă cum să-i vină de hac vecinului şi caprei lui?!

Nicoleta DRAGOMIR

Vizualizat: 1379 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Află care este tehnologia folosită pentru cultivarea tomatelor în solar de Florin Pop, în Seleuş, judeţul Arad. Fermierul cultivă cultivă legume pe două hectare (din care 60 de arii solarii) şi de peste 10 ani foloşte programul tehnologic Syngenta pentru protecţia plantelor şi combaterea dăunătorilor.

Reporter: Gheorghe Ghișe

Video: Zsolt Tamássy

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?