Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Câmpul în luna florilor, înaintea recoltatului

Publicat: 21 mai 2017 - 17:00
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Agronomii spun că dacă plouă în mai, mâncăm mălai! În multe regiuni ale țării trebuie umiditate pentru ca plantele agricole să aibă un parcurs vegetativ armonios. 

Specialiștii recomandă acum ca lucrări de strictă necesitate combaterea buruienilor, a bolilor și dăunătorilor din culturile de câmp, fertilizarea foliară, dar și efectuarea udărilor în vegetație la speciile de toamnă și a irigării de răsărire a culturilor de primăvară.

Rapita

BOTOȘANI
Tehnologii pentru recolte bogate
Fermierii și-au ales tehnologiile de cultură pentru a obține randamente superioare. Exemplul cel mai elocvent este exploatația Proagro din zona Dorohoiului. Consultantul Gheorghe Danieliuc a stabilit programul de producție pentru a obține cel puțin 6 t/ha la grâu, 3,5 t la floarea-soarelui, peste 12 t/ha la porumb, 50 t/ha cartof și mai bine de 2,5 t la soia. În acest sens, utilizează semințe certificate, îngrășăminte chimice, insecto-fungicide și erbicide de ultimă generație. Firește, și cheltuielile de producție sunt ceva mai mari. „Am încheiat campania însămânțărilor de primăvară în condiții relativ bune. Am intrat în câmp la semănatul florii-soarelui în jurul datei de 1 aprilie, pe 550 ha, am continuat cu plantatul cartofului pe 16 ha, precum și cu încorporarea semințelor de soia și de porumb pe 130 și, respectiv, 1.250 ha”, ne-a declarat Gheorghe Danieliuc.
Gama performantă de mașini și utilaje agricole de care dispune societatea asigură realizarea lucrărilor conservative la prelucrarea solului, diminuând semnificativ consumul specific de carburant. De fapt, la ora actuală, ferma este supradimensionată, cu utilaje de mare capacitate, astfel că poate lucra încă vreo 800 ha. La semănat s-au utilizat mașini de precizie, din gama Challenger, pe 24 de rânduri, cu o productivitate 130 ha/zi, și Gaspardo pe 8 rânduri, cu fertilizator, dotată cu calculator cu afișare pe monitor, cu senzori pe fiecare din cele patru secții laterale rabatabile hidraulic și cu roți de tasare.

Semințe din grupe FAO diferite, pentru a gestiona riscul
Vremea instabilă, capricioasă, cu temperaturi scăzute, ninsoare și ploi însumând peste 200 l/mp, a întârziat lucrările campaniei agricole. Însă, în prima săptămână a lunii mai, înființarea porumbului era istorie! „Profilul de sol a avut umiditate în profunzime, astfel că nu a fost nevoie de adâncime mare la semănat. Am reglat mașinile să încorporeze sămânța de porumb și floarea-soarelui la maximum 5-6 cm. De asemenea, pentru a gestiona mai bine riscul, am folosit câte o treime de hibrizi semitimpurii, timpurii și semitardivi. La pregătirea patului germinativ am fertilizat cu 100-150 kg uree/ha, în funcție de cartea agrochimică a solei, iar concomitent cu semănatul am administrat NPK triplu 16, 150-200 kg/ha, pentru o nutriție echilibrată a culturilor”, ne-a declarat Gheorghe Danieliuc.
Floarea soarelui este răsărită, se prezintă bine, nu a fost afectată prea mult de vremea capricioasă.

Rapița - întoarsă integral pe aproape 400 ha
În ferma botoșeneană, cultura de rapiță a fost întoarsă în totalitate. De mult nu s-a mai întâmplat acest lucru. A fost compromisă căci nu a răsărit uniform din toamnă, din lipsa umidității. Cu trei-patru zile înainte de înființarea culturilor din această primăvară, utilajele au întors în pământ 380 ha. O pagubă însemnată care va cântări în balanța economico-financiară a fermei.
Față de anul trecut, terenul s-a lucrat mai prost din cauza umidității. Dar în sezonul de producție precedent, rezultatele nu au fost pe măsura investițiilor; seceta a făcut legea, djmuind serios din recoltă. După experiența agronomului Gheorghe Danieliuc, producția de anul acesta se pare să fie ceva mai bună. „Mă refer în primul rând la grâu, avem cultivate 415 ha, densitatea e foarte bună, cultura prezintă o dezvoltare fiziologică excelentă la ora la care vorbim. Am aplicat primul tratament cu fungicid și erbicid, deocamdată nu sunt probleme cu agenții de dăunare”, a precizat specialistul.
O cultură de tradiție în zona Botoșanilor este cea de soia; a câștigat mult teren în ultimul timp datorită potențialului productiv al terenurilor, dar nu trebuie uitat că este o cultură profitabilă prin subvenții și prețul bun de valorificare.
„Acum (3 mai - n.r.) ne pregătim să executăm două lucrări ce nu suferă amânare; erbicidarea de primăvară și cel de-al doilea tratament fitosanitar la grâu. Vom folosi un insecticid sistemic, mai cu seamă pentru combaterea ploșniței cerealelor, un îngrășământ foliar și fungicid”, a precizat Gheorghe Damieliuc a cărei experiență profesională “s-a forjat” în Insula Mare a Brăilei ca șef de fermă și director tehnic.

CLUJ
Patru-cinci treceri cu utilajele la prelucrarea solului
În comuna clujeană Jucu de Sus, Lucian Mureșan se chinua să termine de semănat porumbul pe vreo 80 ha, dar terenul se încăpățâna să cedeze sub acțiunea utilajelor. „La pregătirea terenului a trebuit să facem patru-cinci treceri cu utilajele, în loc de una. Ca să iasă bine patul germinativ, am folosit și freza și discul, dar au fost sole în care am intrat în teren cu scarificatorul. Baiul este că vremea neprielnică din toamnă m-a prins târziu cu lucrările, o perioadă bună de timp nu am putut să recoltez porumbul. Am arat în astă-primăvară, nu s-au spart bine bolovanii și am consumat la motorină, cât pentru tot sezonul. Nu m-am mai confruntat cu un asemenea teren pietros de mult”.
Lucian Mureșan a organizat activitatea în câmp cât a putut mai bine. Ne spune că avea deplasate cinci tractoare; unul ca să transporte trailerul cu sămânța și îngrășămintele, („pentru că nu semăn fără îngrășmânt, că muncesc degeaba!”); unul trage mașina de semănat Monosem pe 6 rânduri, iar celelalte sunt la pregătitul patului germinativ. Folosește numai sămânța hibridă produsă de Pioneer (din gama AQUAmax) și KWS. Cultivatorul clujean ne spune că are o formație de oameni bine instruiți care merită a fi evidențiați: Daniel Rad, Cornel Neamț, Sebastian Vișan, coordonați de fratele său, Ciprian Mureșan. Tot ei vor pregăti utilajele și soluția pentru viitoarea lucrare de erbicidare și prima coasă la lucernă.
Când vine vorba de cheltuieli, e mare... deranjul. „Am dat 6-700 lei pe sacul de sămânța de porumb, iar eu vând mălaiul cu 40-45 bani kilogramul! Iar sacul de îngrășământ costă 100 de lei. Dau complex NPK 20:20:0 300 kg/ha, adică șase saci, toată cantitatea o dată. Avem de lucru cu dăunătorii, viermele sârmă ne mai face probleme. Este destulă cheltuială, dar trebuie făcute tratamentele pentru combaterea celorlalți dăunători. Anul ăsta am bătut recordul la motorină; am consumat la prelucrarea solului cu 60-70 l mai mult la hectar decât este norma”, a subliniat Lucian Mureșan.

IALOMIȚA
“Agrofotografia” din Balta Ialomiței
Societățile din grupul de firme Agrofam Holding din Fetești au semănat circa 4000 ha de grâu, 2000 de orz, 3000 floarea-soarelui, vreo 400 ha de porumb și câteva sute de hectare cu plante furajere. „Culturile de toamnă au densitatea corespunzătoare pentru a oferi speranță. Am finalizat la timp lucrările de întreținere, respectiv, fertilizat, erbicidat, tratamentele fitosanitare. Avem niște zone cu apă și am semănat mai târziu porumbul. S-a refăcut rezerva de apă în sol în proporție de 70-80%; am avut o ploaie ce a depășit 57 l/mp, dar încă mai avem nevoie de apă. Cam asta ar fi «agrofotografia» din Balta Ialomiței”, ne-a declarat Ștefan Poienaru.

Pregătiri pentru recoltarea orzului
„Am contactat aviația să facem tratamente pentru controlul ploșniței cerealelor. Părerea mea este că după mijlocul lunii mai, deja e o lucrare obligatorie. De asemenea, pregătim flotila de 20 de combine performante, utilajele și mijloacele de transport pentru campania de recoltare, care, după estimările mele, o să fie un pic mai devreme. Cred că se va declanșa între 15 și 20 iunie recoltatul orzului”, estimează fermierul.
Agronomul este preocupat să adune cât mai repede recolta de pe câmp. Îl îngrijorează prognoza pentru iulie care anunță precipitații, furtuni și... puține zile bune de lucru. De aceea se impune o organizare ireproșabilă a campaniei agricole de vară. Agronomii spun că recoltarul orzului trebuie să se facă în cinci zile, iar al grâului în zece.
În opinia lui Ștefan Poienaru, terenul s-a lucrat în condiții optime: „Este o primăvară prietenoasă, în sensul că am avut ger și zăpadă care au fărămițat pământul. În incinta îndiguită din insulă, unde aveam de obicei probleme cu excesul de umiditate, iată că în acest an nu ne-am mai confrunta cu așa ceva; fluviul nu a ajuns la dig și nu au fost revărsări de apă”. În schimb vor fi probleme cu Tanymecus, deoarece nu s-au făcut tratamentele la sămânță, nu s-a respectat rotația culturilor și s-au scos o serie de produse care controlau mai bine insectele dăunătoare.


RAPIȚA, O CULTURĂ ABANDONATĂ
Din structura de producție a fermei Agrofam Holding din Fetești a dispărut rapița, de altfel o cultură de câmp nelipsită. „Rapiță nu am cultivat anul acesta, pentru că e o cultură cu un grad ridicat de risc care prespune și foarte multe tratamente. Toamna trebuie tratată împotriva dăunătorilor; sămânța o cumpărăm de la multinaționale la prețul stabilit de ele și începem să ne îndatorăm; mai cumpărăm și celelalte inputuri și nu-i deloc convenabil. Noi trebuie să muncim pentru multinaționale și nu este în regulă. Am preferat să nu riscăm”, explică Ștefan Poienaru.

STUPINA LUI DUMITRU
DONEAZĂ ȘI TU 2% PENTRU STUPINA LUI DUMITRU!
FUNDAȚIA REVISTEI FERMA se implică și face apel la solidaritate! Punem mână de la mână pentru a readuce zborul albinelor în stupina lui Dumitru Murariu, pasionat apicultor din comuna timișeană Gottlob. Într-o singură zi, Dumitru și-a pierdut munca de-o viață și totodată puterea de a merge mai departe... într-un scaun cu rotile.
Trista poveste a lui Dumitru ne-a impresionat! O puteți citi pe larg în paginile 16-17, precum și pe site-ul oficial al Fundației Revistei Ferma http://www.fundatiaferma.ro/proiecte-in-desfasurare-1
Poți ajuta și tu direcționând cei 2% din impozitul pe venit către Fundația Ferma, sau donând pur și simplu în contul nr. RO 02 RNCB 0249 1022 5284 0001, deschis la BANCA COMERCIALĂ ROM+NĂ, scursala TIMIȘOARA, reprezentată de domnul RADIȘ DĂNUȚ, cu funcția de președinte, în calitate de BENEFICIAR.
Detalii pe pagina web: www.fundatiaferma.ro.

 

Articol publicat in revista Ferma nr. 9 (192) din 15-31 mai 2017

 

 

 

 

 

 

 

Vizualizat: 450 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?