Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

CAMPIONII marilor recolte la floarea-soarelui din VESTUL ţării

Publicat: 09 noiembrie 2017 - 13:11
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

În vestul ţării, producţiile la floarea-soarelui au fost în jurul a 4 tone/hectar, însă sunt şi agricultori care au devenit fermieri campioni  cu producţii de peste 5 tone/hectar.

Care sunt secretele acestor producţii, dar şi modul în care hibrizii Pioneer s-au comportat în această zonă a ţării ne vor spune chiar ei, fermierii campioni din judeţele Timiş, Bihor şi Satu Mare.

Cu producţia de 5.100 kg/ha, primii fermieri campioni din această zonă sunt Maria Roşca, din localitatea Sanislău, judeţul Satu Mare şi Daniel Avrămuţ din localitatea Tulca, judeţul Bihor.
Maria Roşca lucrează 210 ha, iar anul acesta a semănat floarea-soarelui pe suprafaţa de 14 hectare. “Am ales hibridul P64LE25, iar toamna trecută, după ce am recoltat grâul, am arat. În primăvară, am dat cu grapa la sfârşitul lunii martie, iar pregătirea patului germinativ a avut loc la început de aprilie, când am şi semănat. Am aplicat îngrăşăminte complexe pe toată suprafaţa, este vorba de 200 kg/ha complex triplu 16 şi încă 150 kg/ha nitrocalcar. La prăşit, la finalul lunii mai, am mai aplicat 100 kg/ha nitrocalcar. Am erbicidat preemergent şi în vegetaţie, si am aplicat un fungicid la începutul lunii iunie. La începutul lunii septembrie am recoltat şi pentru că am fost mulţumită de modul în care s-a comportat cultura, dar mai ales de producţii, voi semăna anul viitor 25 de hectare cu floarea-soarelui, iar pe lângă hibridul P64LE25, voi semăna şi P64LE99”,  a declarat Maria Roşca.

Rosca-Maria_b
Daniel Avrămuţ lucrează 420 ha, dintre care pe 75 de hectare a cultivat floarea-soarelui anului acesta. “Cultură premergătoare am avut grâu, iar de arat, am arat în noiembrie, iar în primăvară am afânat terenul şi am aplicat 300 kg/ha îngrăşăminte complexe 15.15.15, după care a mai intrat încă o dată cu combinatorul. Am semănat în jurul datei de 20 aprilie, când am aplicat şi microgranulate, 25 kg/ha, şi 150 kg/ha complexe triplu 16. Eu încă sunt adeptul prăşitul şi astfel în luna mai am prăşit, tot atunci am aplicat încă 170 kg/ha substanţă brută azotat. Am erbicidat doar în postemergenţă, când plantele avea 6 frunze. La faza de 8-11 frunze, am aplicat un fungicid”, a punctat fermierul campion. Acesta a mai adăugat faptul că a recoltat la începutul lunii octombrie, iar anul viitor va semăna în jur de 100 ha cu floarea-soarelui şi va alege pe lângă hibridul P64LE25, care i-a asigurat producţia de peste 5 tone, şi hibridul P64LE99.

Avranut-Daniel_b
Un alt fermier campion din judeţul Bihor este Victor Sala, care a obţinut cu hibridul P64LE25 producţia de 4.800 kg/ha. “Lucrez 1.100 ha, cu floarea-soarelui am semănat campania acesta 480 ha. Am avut mai multe sole, deci şi diferite culturi premergătoare: grâu, porumb şi soia. Pe unele sole doar am arat, pe altele am scarificat, iar în primăvară am efectuat afânarea cu combinatorul. La semănat am aplicat triplu 16, 350 kg/ha şi am început semănatul la jumătatea lunii martie. După semănat am erbicidat, iar în mai, la prima prăşilă am aplicat azot, 200 kg/ha, ulterior am mai prăşit o dată. În vegetaţie am mai aplicat un erbicid şi un tratament cu insecticid, fungicid şi îngrăşământ foliar. Am început recoltat în jurul datei de 10 septembrie, iar campania de recoltat a durat aproape o lună”, a specificat fermierul campion, Victor Sala. Acesta a mai punctat faptul că în următoarea campanie va semăna 450 ha cu floarea-soarelui şi pentru că a fost mulţumit de producţii, va semăna doar hibridul P64LE25.

Sala-Victor_b
În judeţul Timiş, Branislav Plavosin a devenit fermier campion cu hibridul P64LE25 producţia de 4.700 kg/ha. Acesta lucrează în localitatea Cenei 300 ha, pe 100 ha semănând anul acesta floarea-soarelui. “După recoltatul porumbului, am arat, iar în primăvară am continuat pregătirea terenului, am aplicat 170 kg/ha uree, 200 kg îngrăşământ cu sulf, plus 25 kg/ha îngrăşământ starter. Am făcut 2 erbicidări, am aplicat un fungicid şi un foliar, în faza de 10 frunze. Nu am avut nici un fel de probleme cu cultura şi am recoltat la începutul lunii septembrie. Anul viitor intenţionez să semăn aceeaşi suprafaţă, 100 ha,  şi voi alege acelaşi hibrid – P64LE25”, a detaliat fermierul timişorean.

Branislav-Plavosin_b
Tot din judeţul Timiş este şi următorul fermier campion, Codruţ Balog. Acesta a obţinut 4.425 kg/ha cu hibridul PE64LE25. “Lucrez 788 ha, iar cu floarea-soarelui am semănat anul acesta 180. Am arat în luna noiembrie, iar cultura premergătoare a fost porumb. În primăvară am efectuat o lucrare cu combinatorul şi am semănat la începutul lunii aprilie cu o semănătoare performantă. Atunci am aplicat şi complexe cu sulf - 275 kg/ha, dar şi un fertilizant pe bază de azot - 120 kg/ha. Am erbicidat în două rânduri şi am aplicat un tratament, atunci când plantele aveau 8 frunze. La începutul lunii septembrie am recoltat, iar pentru anul viitor intenţionez să semăn 140 ha cu floarea-soarelui ”, a specificat fermierul campion, Codruţ Balog.

Balog-Codrut_b
Dănuţ Erdei este un alt fermier campion din judeţul Bihor. Acesta lucrează 240 ha, dintre care floarea-soarelui a semănat pe 80 ha floarea-soarelui şi a obţinut 4.200 kg/ha cu hibridul PE64LE25. "Am avut porumb ca plantă premergătoare, am arat în decembrie, după care în primăvară am efectuat lucrările cu grapa şi combinatorul, după care am semănat după jumătatea lunii aprilie. La semănat am aplicat 300 kg/ha îngrăşăminte complexe triplu 16, am erbicidat preemergent şi postemergent, la prima erbicidare am aplicat şi un stimulator de creştere. Anul acesta nu am mai prăşit, pentru că a fost seceta prea mare şi am renunţat la această lucrare, am început recoltatul în data de 20 septembrie. Anul viitor voi avea în jur de 100 ha”, a punctat fermierul campion, Dănuţ Erdei. Acesta a mai adăugat faptul că a semănat pentru prima oară hibridul PE64LE25 şi pentru că a fost mulţumit de rezultatele obţinute, a comandat deja sămânţa pentru anul viitor.

Danut-Erdei_b

Fermieri campioni în această parte a ţării au mai devenit şi Nagy Attila, care a obţinut 4.600 kg/ha cu hibridul P64LC108 şi Viorel Cazan, care a obţinut 3.600 kg/ha cu hibridul PE64LE25.
Alaturi de acesti fermieri castigatori mai sunt sute pe care nu am reusit sa-i contactam si care cu siguranta au povesti similare de performanta cu hibrizii PIONEER!!!

Vizualizat: 584 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Tractorul ZETOR, stăpânul păşunii în ferma de vite Angus a lui Ioan Hlavai

Tractorul ZETOR, stăpânul păşunii în ferma de vite Angus a lui Ioan Hlavai

Ioan Hlavai, exploatează în jur de o sută de hectare iar în 2019 a reuşit să câştige un proiect de finanţare cu fonduri europene în valoare de 74.500 euro, pentru achiziţia de utilaje. Îşi luase atunci un tractor Zetor Forterra CL 140, împreună cu o tocătoare pentru defrişări. 

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?