Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Campioni la floarea-soarelui - hibrizii Pioneer® au performat în vestul ţării

Publicat: 30 decembrie 2019 - 01:01
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Şi fermierii din vestul ţării au ales în acest an hibrizii Pioneer® şi au obţinut producţii foarte bune. Alături de apreciaţii hibrizii P64LE25 şi P64LE99, P63LE136 le-a dovedit acestora că asigură producţii foarte bune, motiv pentru care anul viitor cultivatorii îl vor alege pentru o suprafaţă mai mare.

• Cornel Suciu din localitatea Jebel, judeţul Timiş, este primul fermier campion din vestul ţării. Acesta a ales hibridul P64LE99 şi a obţinut 4.596 kg/ha. “Lucrez 650 ha, iar în acest an am avut floarea-soarelui pe 50 ha. Am întors rapiţa, dar am avut şi sole pe care planta premergătoare a fost porumbul. Am semănat 65.000 b.g. (boabe germinabile)/ha la finalul lunii martie; atunci când am semănat rapiţa, am aplicat DAP - 200 kg/ha, iar în primăvară la pregătirea patului germinativ am mai dat îngrăşământ triplu 15 şi 300 kg/ha de azot. Am erbicidat cu Express® 50 SG, am aplicat un fungicid, dar şi un îngrăşământ foliar cu bor. Cultura nu a fost prăşită pentru că nu a fost nevoie, am pregătit terenul foarte bine, apa a rămas în sol şi cultura s-a comportat corespunzător.
Recoltatul a avut loc după 20 septembrie, am recoltat cu 7-8% umiditate, a fost o producţie foarte bună, mai ales că este primul an în care am semănat acest hibrid. Media pe fermă a fost de 4.030 kg/ha, chiar am fost sceptic că voi obţine peste 4 tone/ha; au fost şi parcele mai bune, aşa că voi alege acelaşi hibrid pentru anul viitor, însă vom mări suprafaţa, pentru că a fost o toamnă foarte secetoasă”, a declarat fermierul campion.

Suciu Cornel_b

• Tinel Ciupa este următorul fermier campion din vestul ţării, din localitatea Şag, judeţul Timiş. Acesta a obţinut 4.300 kg/ha cu hibridul P64LE136. “Lucrez 340 ha, iar floarea-soarelui am avut pe 80 ha. Am semănat pe mai multe sole, deci au fost mai multe plante premergătoare - porumb, grâu şi soia. Astfel că, am arat terenul şi l-am pregătit cu combinatorul în două treceri. Am fertilizat în toamnă cu îngrăşământ complex 18.46.0 - 200 kg/ha, acolo unde nu am mai putut semăna grâu, după care la semănat, pe rând, am dat 200 kg/ha de triplu 16, iar la praşilă am aplicat azot - 230 kg/ha. Am semănat 63.000 b.g./ha la începutul lunii aprilie, cultura a primit două erbicide, unul preemergent şi altul postemergent, am aplicat şi fungicidul Tanos® 50 WG.


Am recoltat la finalul lunii august - începutul lunii septembrie şi pot spune că a fost un an bun şi am fost mulţumit de producţie”, a specificat agricultorul. Acesta a adăugat că anul viitor va semăna floarea-soarelui pe aproximativ 80 ha.

Ciupa Tinel_b

• Cosmin Micu a devenit fermier campion în judeţul Arad, cultivând hibridul P64LE25, cu care a obţinut 4.191 kg/ha. Acesta lucrează 1.300 ha, iar cu floarea-soarelui a avut în acest an cultivate 280 ha, semănate după grâu şi orz. “Am arat terenul, iar în primăvară l-am pregătit cu combinatorul. Am fertilizat unele sole şi în toamnă, şi în primăvară; în total am dat 400 kg/ha de îngrăşământ triplu 16 şi la semănat, la începutul lunii aprilie, am aplicat nitrocalcar - 200 kg/ha. Am erbicidat şi preemergent, şi postemergent, am aplicat un fungicid şi am prăşit o singură dată”, a specificat fermierul arădean. Acesta a adăugat faptul că a recoltat la începutul lunii august, iar anul viitor va semăna noul hibrid P64LE136.

Micu Cosmin_b

• Andy Behaegel din localitatea Periam, judeţul Timiş, a ales în acest an hibridul P64LE136 şi a obţinut 4.062 kg/ha. Acesta lucrează 320 ha, dintre care 28 ha le-a semănat cu floarea-soarelui, după cultura de grâu. “Am arat terenul în toamnă, am discuit, iar în primăvară l-am pregătit cu combinatorul. Inainte de semănat am aplicat îngrăşământ triplu 15, iar pe rând am mai dat 150 kg/ha de nitrocalcar. Am semănat 62.000 b.g./ha la începutul lunii aprilie, am erbicidat preemergent şi apoi cu Express® 50 SG. Nu am aplicat nici un fel de tratament, iar recoltatul a avut loc la finalul lunii august. Anul viitor voi semăna aproximativ 30 ha cu floarea-soarelui, voi alege hibridul P64LE136”, a precizat fermierul campion.

Andy Behaegel_b
Comunicat de presă Corteva Agriscience

 


Articol publicat în revista Ferma nr. 19/246 (ediţia 1-14 noiembrie 2019)

 

Vizualizat: 275 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Parcul ideal pentru o fermă zootehnică! Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! "Primele utilaje au fost cumpărate de la Tehnodiesel SRL prin buyback şi credit furnizor, în 2016. „Pentru ferma Red Angus am găsit o finanţare directă prin Tehnodiesel, care este foarte convenabilă. Am apelat şi la buyback şi am cumpărat utilaje noi, cu finanţare pe 3 ani, în rate eşalonate, negociate.” - Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

"Tractorul Massey Ferguson din seria 3000 este un tractor de fermă, cel din seria 5000 este pentru tot ce înseamnă recoltarea şi prelucrarea fânului şi pentru lucrări uşoare de câmp semănat, erbicidat, iar cel din seria 6000 este pentru lucrările grele de câmp arat, lucrări cu discul, scarificat, balotat cu balotiera mare şi pentru transport cu remorcile mari, de 18 tone. Pentru o fermă zootehnică, este parcul ideal de tractoare."- Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

Încărcătoarele Weidemann mari sunt folosite pentru tot ce înseamnă lucrul pe câmp şi muncă grea pe platforma zootehnică și în afara ei - încărcat, descărcat, stivuit baloți în fânare, încărcat bălegar pentru fertilizarea suprafețelor agricole, inclusiv împins zăpada de pe platformă. „Acum doi ani am avut zăpadă de aproape doi metri, viscolită, nu ne descurcam fără încărcătoarele Weidemann. Încărcătorul Weidemann T 5522 este mai stabil, iar modelul 3080 LPT telescopic este articulat la mijloc și este mai flexibil.

Soluția Syngenta la antracnoza, boală care afectează cultura de pepene verde Delfini la Sulina, Delta Dunării În vizită la văcuţele melomane de la Doaga
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?