Concurs Ferma
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Campanie în pragul iernii

Publicat: 05 noiembrie 2016 - 01:08
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Roadele toamnei au ajuns în hambare și au adus bucurie fermierilor, bucuria unor recolte bogate în multe zone ale țării, dar și tristețe și disperare în zonele în care seceta a fost necruțătoare...

Fără sisteme de irigații, situație existentă pe mari zone din suprafața arabilă a țării, pe care încă o mai deținem, în această țară jefuită cum nici în filmele de groază nu s-a pomenit, agricultura e în pericol. Nu s-au găsit bani să refacem măcar sistemele de irigații pe care le-am distrus în ultimii ani, ca să nu mai vorbim de proiectele care au fost finalizate pe vremea când aveam irigații, pentru aproape jumătate de milion de hectare.
Jumătate și ceva din pământul cel mai roditor al țării a fost vândut străinilor pe bănuți mărunți, străini care încarcă și transportă în țările lor roadele obținute, iar cei care s-au transformat din proprietari în slugi sărace, de acum încolo rămân cu ochii în soare.
Dar să revenim la treburile noastre de zi cu zi din cultura mare.

Verificarea răsăririi și a stării fitosanitare a culturilor de toamnă
Controlul fiecărei parcele semănate în toamnă, indiferent de cultură, este obligatoriu, prin străbaterea suprafeței pe diagonală, pentru a face observații privind desimea culturilor și atacul de dăunători și boli.
Culturile de rapiță au o stare de vegetație care diferă de la parcelă la parcelă, în funcție de precipitațiile căzute în intervalul de la pregătirea terenului - semănat și până la răsărit, de buna pregătire a patului germinativ și de data semănatului. Culturi reușite la această dată înseamnă plante în fază de rozetă cu 4-6 frunze și bine înrădăcinate, dar mai sunt culturi care abia au depășit faza de cotiledoane, a căror rezistență peste iarnă depinde nu numai de rezistența genetică a soiului (hibridului) cultivat, ci și de mersul vremii (temperaturile care se vor înregistra, grosimea stratului de zăpadă ș.a.).
Cerealele de toamnă semănate la vreme sunt înfrățite și bine înrădăcinate, dar sunt și culturi care abia au depășit faza de coleoptil. La controlul culturii se vor depista și eventualele greșuri din cauza unor defecțiuni apărute în timpul semănatului, suprafețe care trebuie grabnic remediate, altfel vor deveni focare de îmburuienare și de înmulțire a dăunătorilor.
O mare atenție trebuie acordată identificării eventualului atac de rozătoare și de dăunători, pentru combaterea acestora din faza inițială a atacului, combaterea fiind mai eficientă și cu cheltuieli mai mici.
Pentru a preveni pierderile de plante prin asfixiere ca urmare a excesului temporar de umiditate, în parcelele cu soluri fără structură și cu textură grea este necesară efectuarea rigolelor de scurgere a apelor de pe culturi.

RapitaClick pe poza pentru galerie!

Lucrări de nutriția plantelor pentru recoltele anului viitor
Fertilizarea cu îngrășăminte organice și chimice greu solubile pentru culturile de primăvară și aplicarea amendamentelor cu calciu pe solurile acide sunt două lucrări de nutriția plantelor decisive pentru viitoarele culturi. Pentru a putea acoperi o suprafață cât mai mare, este bine să limităm cantitatea aplicată la 20-25 t/ha. Culturile care vor beneficia de acest îngrășământ valoros, în cultura mare, sunt cartoful, sfecla pentru zahăr și porumbul. Prioritare vor fi parcelele care nu au mai beneficiat de fertilizare cu gunoi de grajd sau cu îngrășăminte verzi de mai mult de 4-5 ani.
Îngrășămintele cu fosfor sub formă de superfosfat sau fosforite, cât și cele cu potasiu sub formă de sare potasică, fiind greu solubile, este necesar să fie încorporate din toamnă sub brazdă. Dacă aceste îngrășăminte sunt aplicate în primăvară și încorporate superficial cu grape cu discuri, vor fi valorificate în mai mică măsură de plantele pentru care se aplică și vor rămâne în sol pentru recolta din anul următor.
Este bine să nu se uite faptul că în lipsa fosforului și a potasiului, îngrășămintele cu azot aplicate înainte de semănat și în vegetație nu vor fi valorificate eficient de culturi.
În zonele de deal, cu soluri cu reacție acidă, respectiv cu valoarea p-Hului sub 5,8, efortul important pentru transportul și aplicarea amendamentelor este pe deplin motivat.

Cum stați cu materiile depozitate?
Controlul trebuie efectuat săptămânal, atât la produsele sub formă de boabe, depozitate în vrac sau în saci, cât și la silozurile de cartofi și de sfeclă. Sondarea loturilor trebuie făcută pe toată grosimea vracului, până la bază, pentru a depista apariția cuiburilor calde de unde extinderea degradării produsului nu mai prezintă decât o problemă de timp.
Prima măsură care se impune este aerarea activă a boabelor, prin care se realizează răcirea acestora pentru o perioadă de câteva luni. Dacă se constată prezența dăunătorilor, nu așteptați extinderea atacului și procedați imediat la înlăturarea acestuia, folosind substanțe potrivite, respectând dozele de aplicare și regulile de protecția muncii.

 

ȘTIAȚI CĂ...
...păstrarea calității tuberculilor de cartofi pe perioada depozitării depinde de:
- menținerea în depozit, indiferent de tipul acestuia, a unei temperaturi a aerului de 3-4oC;
- la temperaturi mai mici de 1-3oC, tuberculii își modifică gustul și devin dulcegi;
- la temperatura de -1oC, tuberculii îngheață, iar la temperaturi mai mari de 5oC, încolțesc;
- dacă umiditatea relativă a aerului din depozit este scăzută, sub 93%, tuberculii se zbârcesc, ca urmare a deshidratării;
- păstrarea trebuie făcută la întuneric, deoarece la lumină se înverzesc, devin amari și toxici pentru om și animale.


ARĂTURA DE PRIMĂVARĂ ESTE O „CRIMĂ” AGROTEHNICĂ?!
Eliberarea terenurilor de resturile vegetale și efectuarea lucrărilor de bază ale solului. Întreaga suprafață destinată culturilor de primăvară, cu mici excepții (solurile nisipoase și cele erodate de pe pante), trebuie lucrată din toamnă. Marele agronom, Academicianul Gheorghe Ionescu-Șișești, pe baza multor experiențe a demonstrat că arătura de primăvară este o „crimă” agrotehnică. Ogorul de toamnă este una din cele mai importante lucrări pentru reușita culturilor de primăvară. Arăturile întârziate, efectuate în ferestrele bune de lucru din iarnă, nu măresc proviziile de azot din sol, deoarece activitatea microorganismelor scade sau încetează, dar favorizează alte procese importante cum sunt:
- refacerea structurii solului prin acțiunea înghețului;
- distrugerea buruienilor care au rizomi în profunzime sau rădăcini cu muguri, care prin arat sunt scoase la suprafață și sunt expuse acțiunii de distrugere a înghețului;
- acumularea unei mai mari cantități de apă în sol.
Prin aratul adânc, cu întoarcerea brazdei, se combat mai bine „dușmanii” vegetali și animali ai plantelor cultivate. Insectele care se găsesc pe resturile plantelor, odată încorporate adânc în sol, nu mai rezistă în condiții anaerobe și pier. Astfel, din determinările efectuate în țara noastră rezultă că se elimină 60-70% din numărul de larve de viespea paiului (Cephus pigmeus), musca Suedeză (Oscinosoma frit), musca de Hessa (Mayetiola destructor) ș.a.
În prezent, lucrarea solului fără întoarcerea brazdei este tot mai extinsă pe terenurile care se pretează la acest sistem, datorită numeroaselor avantaje pe care le prezintă.

 


Articol publicat in revista Ferma nr. 19 (180) din 1-15 noiembrie 2016

Vizualizat: 454 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!