Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Campanie agricolă fără noi restricţii la pesticide

Publicat: 23 martie 2009 - 16:30
1 comentarii   | Print | Trimite unui prieten
Parlamentul European (PE) a adoptat în sesiunea plenară din data de 13 ianuarie 2009 noul regulament privind utilizarea durabilă a pesticidelor şi plasarea pe piaţă a produselor de protecţia plantelor.

Click pe poza pentru galerie!

Pachetul legislativ propune interzicerea folosirii substanţelor toxice mutagene, cancerigene şi a celor nocive pentru reproducţie şi pentru sistemul endocrin. Alte texte legislative stabilesc că utilizarea pesticidelor în locuri precum parcurile publice, terenurile de sport şi de recreere, incintele şcolare şi spaţiile de joacă pentru copii şi în vecinătatea unităţilor de îngrijire medicală ar trebui redusă la minimum sau interzisă.

Cu toate acestea, “cel puţin pentru următorii doi ani, agricultorii din spaţiul comunitar vor putea folosi aceleaşi substanţe ca şi până acum,” ne-a declarat Alexandru Alexandri, vicepreşedinte al Societăţii de Protecţia Plantelor din România (SPPR).

Potrivit acestuia, regulamentul a fost votat de PE, însă va intra în vigoare la cel puţin un an de la semnarea lui de către Comisia Europeană (CE) şi după publicarea lui în Jurnalul Oficial al UE. “La mijlocul acestei luni, PE şi CE se vor întâlni pentru a stabili datele de intrare în vigoare a prevederilor noului regulament, precum şi alte termene pentru eventuale derogări.

Deocamdată, va urma o perioadă de tranziţie, timp în care la nivel instituţional vor începe pregătirile pentru promovarea noilor norme, iar anumite substanţe se vor analiza şi reanaliza, abia după aceea, în timp, se va stabili care dintre acestea vor fi interzise," ne-a mai spus Alexandru Alexandri.

În plus, dacă legea va trece şi de Consiliu, pesticidele propuse a fi eliminate nu vor fi însă retrase de pe piaţă decât după expirarea licenţei de comercializare, licenţă valabilă zece ani.


“Lista neagră” a pesticidelor este neoficială

În ceea ce priveşte existenţa unei liste cuprinzând 22 de substanţe active, Alexandri a mai spus că aceasta nu este oficială. De asemenea, Asociaţia Europeană de Protecţie a Culturilor (ECPA) anunţă, prin intermediul site-ului Asociaţiei Industriei de Protecţia Plantelor din România (AIPROM), că noul regulament nu cuprinde nici o "listă neagră" a substanţelor active.

“În cadrul negocierilor care au avut loc (în data de 13 ianuarie, n.r.), criteriile de excludere a substanţelor active au reprezentat un subiect cheie. (...) Noul regulament cuprinde criterii conform cărora toate substanţele vor fi evaluate. Noul regulament permite, de asemenea, Comisiei să ia în consideraţie necesitatea utilizării de substanţe active în agricultură.

Din aceste motive nu este posibil să fie stabilite înainte care substanţe vor fi afectate de către criteriile de excludere atâta timp cât prezentul proces de evaluare nu este încă finalizat. (...) Cele 22 de substanţe menţionate ca fiind pe «lista neagră» au fost identificate într-un studiu realizat de Kemi, Agenţia Suedeză de Chimicale. Dar însăşi Kemi a arătat că studiul este «o evaluare preliminară» şi recunoaşte că «unele dintre criterii nu sunt precis definite»", se precizează în comunicatul ECPA.


Sistem de evaluare bazat pe risc şi pe hazard
 
Un impact important asupra agriculturii din punct de vedere al plasării pe piaţă a produselor pentru protecţia plantelor îl vor avea "criteriile de evaluare a substanţelor active". Sistemul de evaluare are la bază două aspecte: riscul generat în mediul de aplicare (risc based criteria) şi pericolul intrinsec al substanţelor active (hazard based criteria), acesta din urmă fiind cel agreat de CE.

Votul parlamentărilor europeni facilitează şi procedurile de autorizare a produselor fitosanitare în UE pe principiul recunoaşterii mutuale a substanţelor aprobate în trei zone din Uniune (nord, sud şi centru). "S-a renunţat la criteriul de risc, în favoarea criteriului de hazard, cel din urmă fiind unul foarte dur.

Ori, prin aplicarea unor măsuri simple, pericolul poate fi redus sau chiar eliminat, la fel cum şi riscurile prezentate de o anumită substanţă se pot diminua. În plus, criteriul hazard lasă loc interpretărilor subiective: la analizarea dosarului pentru substanţa activă se lasă foarte multă libertate de apreciere experţilor ţării raportoare, care pot fi influenţaţi de condiţiile din ţara lor.

De exemplu, să luăm un caz ipotetic: se poate ca o substanţă folosită în doze chiar extrem de mici într-o ţară mediteraneană, unde mediul este uscat, să aibă o persistenţă mult mai mare făţă de folosirea ei într-o ţară nordică în condiţii de umiditate mult mai mari, unde substanţa va intra într-un proces de degradare mai rapid.

În România se vor putea lua măsuri cu caracter local doar în cazul dosarului pentru produsul comercial,” a precizat Alexandru Alexandri.


Planuri naţionale de acţiune

Raportul propune crearea unor planuri naţionale de acţiune, menite să stabilească obiective în vederea reducerii utilizării pesticidelor şi a riscurilor asupra sănătăţii umane. "Statele membre iau toate măsurile necesare pentru promovarea gestionării dăunătorilor cu un consum redus de pesticide, acordând prioritate, oricând este posibil, metodelor nechimice, astfel încât utilizatorii profesionişti de pesticide să treacă la utilizarea practicilor şi produselor disponibile pentru remedierea aceleiaşi probleme a dăunătorilor, care prezintă cele mai mici riscuri pentru sănătatea umană şi pentru mediu”, se precizează în Regulament.

Unele substanţe active cu anumite proprietăţi ar trebui să fie identificate la nivel comunitar ca fiind susceptibile de înlocuire.

"Îngrijorarea noastră este legată de faptul că dacă anumite substanţe vor dispărea de pe piaţă, vor rezulta probleme cu caracter tehnic, dar şi comercial, în ultimul caz, deoarece prin micşorarea numărului de substanţe active se diminuează şi concurenţa, ceea ce implicit va conduce la creşterea preţurilor la pesticide.

În ceea ce priveşte înlocuirea, problema este dificilă, întrucât cercetările pentru promovarea unei substanţe active noi durează cel puţin zece ani, aceasta pe lângă costurile mari pe care le implică ”, a mai spus Alexandri.

Vizualizat: 674 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
lipsa specialistilor la nivel de comune
|
03. 23, 2009. Monday 15:36
Atata timp cat avem agentii fitosanitare doar la nivel judetean si la nivel local nu avem nici un reprezentant al lor , nu vom putea niciodata sa facem o politica fitosanitara la acest nivel. Imi pare rau dar agricultura se face doar la nivel judetean. Alti specialisti la comune nu avem.Ca daca o data s/au dat specialistii la primarii a fost o ruptura totala de realitatea agricola. "Daca eu te plastesc muncesti pentru mine" ziceau primarii. Pot sa se schimbe in fiecare yi legile agricole si sa apara substante noi de protectie ca noi habar nu avem.Si bietii oameni pe cine sa intrebe? Asta e...
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!