Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

CAMPANIA DE TOAMNĂ e pe sfârşite

Publicat: 18 noiembrie 2017 - 14:34
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

A doua jumătate a lunii noiembrie găseşte producătorii agricoli aproape de finalul campaniei de toamnă.

Acolo unde condiţiile meteo nu au permis desfăşurarea activităţilor de câmp, fermierii fac eforturi pentru definitivarea lucrărilor de recoltare, transport şi eliberare a terenurilor de resturile vegetale, precum şi efectuarea arăturilor şi pregătirea patului germinativ în vederea finalizării însămânţărilor la grâul de toamnă, dar şi pentru campania de primăvară. O altă activitate de câmp este administrarea îngrăşămintelor pe bază de azot şi de fosfor la culturile de toamnă.

OLT

Precipitaţiile abundente pun în pericol semănăturile
La început de noiembrie, micii fermieri din judeţul Olt reuşiseră să încheie recoltarea culturilor de porumb, floarea-soarelui, precum şi în podgorii şi în plantaţiile pomicole. „Acum producătorii agricoli sunt angajaţi cu toate forţele şi mijloacele mecanice la finalizarea semănăturilor şi a ogoarelor de toamnă, acolo unde se mai înregistrează restanţe”, ne-a declarat Ion Păunel, preşedinte la Sindicatul Producătorilor Agricoli (SPA) Olt, organizaţie cu peste o mie de membri înscrişi, din care mai bine de şase sute sunt activi, cu plata cotizaţiei la zi.
Dar, aşa cum a afirmat liderul SPA, din păcate, frontul de ploi (pe alocuri torenţiale, cu peste 70 litri/mp) a oprit din impetuozitatea lucrărilor de sezon. Temerea fermierilor este să nu apară fenomenul de băltire în terenurile semănate. Cert este că precipitaţiile au fost mult aşteptate în judeţul Olt, acolo unde anterior exista un serios deficit de apă în sol.

aratura-de-toamna.2_b
An greu pentru legumicultori

„În ceea ce priveşte lucrările în legumicultură, putem spune că a fost un an aproape de normal vizavi de condiţiile meteo. În mare parte, cultivatorii din bazinele legumicole din Olt au scăpat de efectul de brumă. Dacă în primăvară am avut un îngheţ târziu la sol, acum, în toamnă, am fost mai feriţi de acest fenomen. La început de noiembrie, încă mai erau recolte de legume în câmp şi în spaţiile protejate, în special tomate, ardei capia, gogoşar şi ardei gras. Spre toamnă, producţia a fost mai bună, odată cu prelungirea ciclului de vegetaţie”, a susţinut Ion Păunel. „Cu toate acestea - a adăugat interlocutorul meu -, în legumicultură am avut un an destul de greuţ, cu ceva probleme; vorbim de acel îngheţ timpuriu şi de temperaturile ridicate din timpul verii pe o perioadă destul de îndelungată, care au adus la pierderi de până la jumătate din producţie la legumele de câmp, iar în spaţiile protejate pierderile au fost undeva între 10 şi 40 la sută. Dar putem spune că ele au fost compensate prin preţurile de vânzare puţin mai bune faţă de alţi ani”, a precizat Ion Păunel. Deşi creşterea de preţ nu a fost „extraordinar de mare, îmbucurător este faptul că legumicultorii au început să se capitalizeze şi să pună ceva bani deoparte”, a mai spus fermierul oltean.
Dar trebuie precizat că de la an la an, în sector lucrurile nu stau mai bine; cu toată „injecţia” fondurilor europene, completată de alocările bugetare de stat, suprafaţa de solarii nu a crescut nici pe departe în ritmul dorit.

Pe larg despre campania de toamnă citiţi în revista Ferma nr. 20/203 (ediţia 15-30 noiembrie)

Un articol semnat de MARIAN MUŞAT

Vizualizat: 554 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?